Autor Wątek: akcesoria wymienne co kilkadziesi?t kkm  (Przeczytany 2033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

akcesoria wymienne co kilkadziesi?t kkm
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 07, 2006, 20:06:47 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytat: "mastah22#1900"
tez jezdziłem na fomarach,zeszta do standardowych hampli polda co bys nie włozył i tak sa do d-py

bez przesady mix. klocków Ferrodo i tarcz Brembo daje dużo lepsze efekty niż standart na fomarach czy nawet Lukasach

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 07, 2006, 23:16:25 pm »

mariusz wawa

• Gość
Cytat: "Pio555#1882"
Cytat: "mastah22#1900"
tez jezdziłem na fomarach,zeszta do standardowych hampli polda co bys nie włozył i tak sa do d-py

bez przesady mix. klocków Ferrodo i tarcz Brembo daje dużo lepsze efekty niż standart na fomarach czy nawet Lukasach

Zgadzam się. W wielu przypadkach pomaga poprostu wymiana płynu i porz?dne odpowietrzenie całego układu z naciskiem na korektor. Co do fomarów, to moim zdaniem to porażka, zarówno je?li chodzi o siłę hamowania, jak i ich mikrożywotno?ć. Ja zjechałem je do zera w ci?gu 8kkm (po mie?cie). Teraz po wymianie tarcz i klocków z przodu, tłoczków i okładzin z tyłu, wymianie gumek i innych pierdół oraz przewodów  ?migam, aż miło.

P.S. Koledzy, chciałbym nie?miało przypomnieć, że fakt, że kto? bez trudu blokuje koła może być spowodowany nie tylko sił? hamowania, ale też mizern? jako?ci? opon, więc jest to raczej mało mierodajny test układu hamulcowego. Nie wiem jak w innych układach, ale w Lucasie przy zapieczonych tłoczkach z tyłu przód staje dęba przy lekkim naci?nięciu hamulca, co bynajmniej nie powoduje jakiego? rewelacyjnego hamowania. Po doprowadzeniu całego układu do porz?dku zauważyłem, że samochód o wiele lepiej hamuje, a mimo to, paradoksalnie trudniej jest zablokować koła. Moim zdaniem wynika to z prawidłowego (nareszcie) rozkładu siły hamowania- przód - tył.

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 08, 2006, 00:13:26 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "mariusz wawa"

P.S. Koledzy, chciałbym nieśmiało przypomnieć, że fakt, że ktoś bez trudu blokuje koła może być spowodowany nie tylko siłą hamowania, ale też mizerną jakością opon, więc jest to raczej mało mierodajny test układu hamulcowego.

tak ,moze juz moje Continentale 195/50 sie zestarzaly ,bo cos latwo w pisk wpadaja na suchym asfalcie (tylko przy hamowaniu) ,ale bez przesady - nadal jest to kawal kapcia
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 08, 2006, 09:40:28 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
w klukasach tez trzeba zapierac sie o kierownice i wstawac z fotela zeby skutecznie zahamowac?? :mrgreen:
  • Jef
  • Czaku