Autor Wątek: Jak je?dzić ekonomicznie na gazie?  (Przeczytany 10841 razy)

Jak je?dzić ekonomicznie na gazie?
« dnia: Październik 15, 2006, 14:55:58 pm »

Refcio

• Gość
Witam!
jestem młodym kierowc? i mam poldka od ok 2 miesięcy. gazu pali jak smok - 20l/100. przed wymian? membran została mi jeszcze ostatnia deska ratunku - technika jazdy. kiedy? jedego dnia zrobiłem nim 200km i spalanie zeszło do 13l. tzn kumpel zrobił bo ja byłem pijany i mu wskazywałem droge jak ludzi z imprezy odwozili?my :P drogaa pół na pół miasto/trasa. może to wła?nie wina tego jak się je?dzi. st?d moje pytania:

1. przy jakiej prędko?ci obrotowej zminiacie biegi?
2. czy ekonomicznie jest je?dzić na luzie? powiedzmy widzę że za ile?tam metrów mam się zatrzymać to wrzucam na luz. dobrze?
3. przy jakiej pręcko?ci obrotowej je?dzić? słyszałem że w "zielonym pasku" na obrotomierzu. jeżdżę na lekko ponad 2tys bo tak najciszej.

prosze o wszelkie rady jak się powinno i jak nie powinno je?dzić poldkiem bo jestem troche niedo?wiadczony :P

Jak jeĽdzić ekonomicznie na gazie?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2006, 15:50:24 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Na trasie staraj się jechać 90-100km/h na 5 biegu. Unikaj przyspieszeń i hamowań bo to nieekonomiczna technika. Staraj się je?dzić spokojnie. Nie przyspieszaj poniżej 2 tys. bo to niszczy silnik i zwiększa spalanie. Nigdy nie wciskaj gazu do podłogi, nawet gdy kogo? wyprzedzasz bo to bardzo zwiększa spalanie ,a efetków dużych nie daje.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2006, 15:53:38 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "BXMaster"
Nigdy nie wciskaj gazu do podłogi, nawet gdy kogo? wyprzedzasz bo to bardzo zwiększa spalanie.

A gdzies w AutoBILD(zie) czy innym pismaku czytalem, ze to wlasnie nei gra roli :P
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2006, 15:55:59 pm »

Lodówa#1826

• Gość
ok 2,5 tysiąca w wersji gaŹnikowej do zmiany biegu spokojnie wystarcza. Dla silnika z wtryskiem zauważyłem ze troszke to za mało. Po zmianie biegu lekko gaz i stopniowo, nie od razu np 3/4 otwarcia przepustnicy bo efektu zadnego a wiecej gazu do silnika leci. Po za tym 20/100 to znak ze albo regulacje musisz zrobic a;bo masz wyciek gazu albo lewe powietrze ciagnie. Sprawdz tez czy reduktor nagrzany jak silnik ciepły. 20 to powinien palic jak sie go przygniata i to caly czas....

[ Dodano: 2006-10-15, 15:57 ]
aha i rady kolegi BXMaster,  nie radze brac do siebie, Nie masz szybkiego auta, nie masz osiagów. Musis przy wyprzedzaniu wyciskac ile sie da niestety, bo moze ci zabraknąc akurat tej chwili potem....... szczególnie w nocy.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2006, 16:10:55 pm »

Refcio

• Gość
regulacja była robiona już kilka razy :P filterek, kable, świece nowe. test na szczelność robiony. wstawiona też rura do wlotu powietrza. i tu mam pytanie: dać ją do tyłu pod kolektor czy do przodu za reflektor? bo słyszałem różne opinie. jak jadę to zazwyczaj cały czas trzymam noge na gazie. lekko ale trzymam. biegi zmieniam powyżej 3tys a jeżdże tak na 2-2,5tys.

i jak z tą jazdą na luzie? lepiej dojeżdżać rozpędzonym samochodem na luzie czy hamować silnikiem i w ostatniej chwili sprzęgło i hamulec?

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2006, 16:13:41 pm »

Lodówa#1826

• Gość
nie wiem jak w gli, ale wersja gaŹnikowa ma ZHS, czyli jadąc na biegu auto pali mniej niz na luzie, są to i tak zniokme wartosci. Nawet to ze zmieniasz powyzej 3 tys bieg to tez nie wyjasnia spalania 20 ;]

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2006, 16:21:34 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
lepiej dojezdzac na luzie
przy okazji jazda na luzie wymusza spokojna i plynna jazde - a to glownie wplywa na niskie spalanie

biegi zmienaj przy 3000 ,na III i IV nie schodz ponizej 2000
przyspieszanie (normalne) realizuj lekko wciskajac gaz
nie cisnij zimnego silnika (parownika) ,bo duzo gazu idzie
potrzeba troche praktyki w jezdzie i bedzie lepiej
20l/100 jest wynikim nie osiagalnym na dobrze wyregulowanej instalacji i normalnej jezdzie (kiedys jedna butle wypalilem na cisnieciu i wyszlo 16l/100)

Cytat: "Lodówa#1826"
nie wiem jak w gli, ale wersja gaŹnikowa ma ZHS, czyli jadąc na biegu auto pali mniej niz na luzie

co ma ZHS do jazdy na gazie  :?:   8)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 15, 2006, 16:36:44 pm »

Lodówa#1826

• Gość
ups faktycznie.  Zhs nie działa wtedy.  Sory pomyłka.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 15, 2006, 17:02:44 pm »

Refcio

• Gość
heh no to membrany do wymiany. ewentualnie może jeszcze gaz uciekać z rury bo test był robiony tylko na złączach. kiedyś przyjechałem do domu na gazie a rano już gazu nie było. test nic nie wykazał. gdzieś coś przeczytałem i zakręciłem zawór do tankowania. wtedy właśnie miałem spalanie 13l jak 200km jednego dnia przejechałem ale ostatnio powtórka z rozrywki i znów 20 :P a instalke regulował już niejeden.

a jeśli jadę na trasie to lepiej trzymać lekko nogę na gazie i utrzymywac stałą prędkość czy co jakiś czas lekko przyspieszać?

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 15, 2006, 18:40:43 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
trzymac predkosc rowno
jezeli chcesz oszczedzac to z gorki wyrzucic na luz ,ale to nie oplaca sie zabardzo ,bo pozniej zazwyczaj jest pod gorke
wiec lepiej lekko docisnac pedal by przyspieszyc do 120km/h zeby sie gladko wdrapac pod gorke  :mrgreen:
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 15, 2006, 19:51:57 pm »

Cycu_E30

• Gość
Cytat: "KGB"
20l/100 jest wynikim nie osiagalnym na dobrze wyregulowanej instalacji i normalnej jezdzie (kiedys jedna butle wypalilem na cisnieciu i wyszlo 16l/100)

ja mam instalacje dobrze wyregulowana,pali przy spokojnej jezdzie do 100 na trasie okolo 8,3-8,5,po miescie 10-11,chodzi super, ale jak jezdze to potrafie spalic 20 nawet.... to nie wiem na czym polega to cisniecie :P

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 15, 2006, 20:11:33 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
na luzie sie nie jezdzi  :twisted:
lepiej udaj sie na regulacje instalki gazowej albo jezdzij na benzynie wtedy npaewno 20l/100km nie bedzie palil
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 16, 2006, 00:25:31 am »

e_gregor

• Gość
A ja zauwazyłem że jak wyprzedzam z butowaniem do dechy na 4 zamiast delikatnego wciskania na 5 to mam mniejsze spalanie!!! A trzeba dodać że przyjemniej jest wyprzedzać na 4 z butem w podłodze  :roll:

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 16, 2006, 12:45:18 pm »

marcinmk2

• Gość
to zapewne jest przyjemniejsze  :D

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 17, 2006, 16:04:41 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "CyCu#1904"
Cytat: "KGB"

ja mam instalacje dobrze wyregulowana,pali przy spokojnej jezdzie do 100 na trasie okolo 8,3-8,5,po miescie 10-11,chodzi super, ale jak jezdze to potrafie spalic 20 nawet.... to nie wiem na czym polega to cisniecie :P

gaz wcisniety w podloge i zapiety jakis bieg wyzszy od I - dzieje sie to w miescie tak by nikogo nie przejechac
jak bedziesz pole oral w miejscu to i 50l mozesz wyssac

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 26, 2006, 00:12:02 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

przy okazji jazda na luzie wymusza spokojna i plynna jazde - a to glownie wplywa na niskie spalanie

Ekhm... według mej najlepszej wiedzy podczas jazdy na luzie silnik jednak "co? tam pali" przy "hamowaniu silnikiem" nie bierze ani kropelki paliwa.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 26, 2006, 00:24:38 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "Stingerek"
Cytuj (zaznaczone)

Ekhm... według mej najlepszej wiedzy podczas jazdy na luzie silnik jednak "co? tam pali" przy "hamowaniu silnikiem" nie bierze ani kropelki paliwa.

jezeli chodzi o benzyne to musisz uzupelnic wiedze o abimexa - pierwsze 3s hamowania silnika palisz paliwo ,a pozniej ,hmm ... dlugo musisz hamowac zeby cos oszczedzic

jezeli jezdzisz na gazie to kropelki nie palisz ,ale juz spora chmurke tak

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 26, 2006, 10:01:46 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Wlasnie gdzies wyczytalem (morawski ? ) ze przy abimexie po 3 sekundach hamowania silnikiem jest odcinane paliwo :) jak tylko znajde ten fragment to zacytuje :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 26, 2006, 17:02:46 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
co masz cytowac jak razem piszemy ,ze po 3s odcina
roznica jest taka ,ze dla ciebie to jest "juz po 3s" ,a dla mnie "dopiero po 3s"

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 26, 2006, 20:22:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
No tak zgadza sie :) , ale ja jeżdze po przemy?lu , a tutaj górek nie brakuje, i te 3 sekundy to naprawde szybko :) i da się zaoszczedzic :)