O jest i autor całego pomysłu ... Pozdrawiam i gratuluje :D ...
[ Dodano: 25 Kwi 2009 16:12 ]
Knrdlvn mam do Ciebie jako do autora pomysłu pytanie ... W jakim celu rozpiłowałeś otwór wokół wskazówki i jakie dałeś rezystory że jest taki fajny efekt :D
Dzięki

Oryginalnie w zegarach wskazówka jest podświetlana tym samym swiatłem, które oświetla cyferblat. W tym celu dookoła ośki wskazówki pleksa jest ukształtowana w coś rodzaju pryzmatów które to kierują światło prosto na wskazówkę. Ja chciałem uzyskać podświetlenie cyferblatu w innym kolorze niż wskazówki. Musiałem więc te pryzmaty usunąć i zamiast nich wstawiłem te LEDy SMD. Zwrócone są one w góre, bezpośrednio na wskazówkę.
Co do rezystorów to 680 Om. A odnośnie tego że każda dioda musi mieć swój rezystor.....
Fakt że mądre książki tak podają, ale. Takie same Ledy pochodzące z tej samej partii produkcyjnej moim zdaniem nie różnią się na tyle żeby przy połączeniu równoległym przez którąś miałby popłynąć prąd na tyle większy od innych żeby spowodować jej uszkodzenie. Przy dzisiejszej technologii produkcji to jest raczej przypadek teoretyczny i nie spotkałem się jeszcze z czymś takim. Tutaj akurat po trzy, cztery LEDy wisząna jednym rezystorze i nie ma problemu.
szakal_wawa zacząłeś już rozbierać zegary?