Autor Wątek: ponownie chip  (Przeczytany 2879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ponownie chip
« dnia: Kwiecień 07, 2007, 17:33:13 pm »

Offline turbonez

• Sympatyk
Witam , poczytalem troche forum pod katem chipowania abimexa i dokopalem sie do info ze pomiedzy uzytkownikami forum chodzil jakis program z vtechu podobno mial dawac 8 km i cos tam NM ale nie o to chodzi , bede mial abimexa i jezdzil na gazie wiec warto by bylo wrzucic taki eprom , pewnie ma przyspieszony zaplon , zawsze to leprze niz serja , bardzo bym byl wdzieczny za info na ten temat a najlepiej za ten wsad

pozdrawiam

ponownie chip
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2007, 18:08:57 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Daj sobie spokój -wersja która krązy po sieci jest zwalona -osoby które miało to u siebie twierdziły ze jest gorzej niz bylo .Sam próbowałem zaprogramowac eeproma to skonczylo sie na tym ze byłem 13zł w plecy :|  Jak chcesz przyspieszyc zapłon powiedzmy o 3 stopnie do gazu to rozpiluj na kole otwór na klin i przekrec troche koło aby przyspieszyc zapłon. Lepszy jest montaz układu zapłonowego od gaznikowca który mozesz ustawic jak tylko chcesz  :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

ponownie chip
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2007, 21:24:42 pm »

Offline turbonez

• Sympatyk
nie no ogolnie to w planach jest Megasquirt ale potrzebuje miec pewnosc ze mi nie stanie w polu samochod dlatego chce miec tez seryjny komputer itp a MS do nauki  dlatego tak kombinuje , jak w sumie dobrze by bylo sobie ogarnac chipowanie we wlasnym zakresie tylko zdobyc winolsa z tymi bibliotekami... :/

ponownie chip
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 08, 2007, 22:52:59 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Cytat: "Elwood#1887"
Lepszy jest montaz układu zapłonowego od gaznikowca który mozesz ustawic jak tylko chcesz  

Niby tak, ale traci się na płynnosci przyśpieszania. Jak spalił mi sie moduł w GLI to założyłem rozdzielacz :)
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

ponownie chip
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2007, 23:20:21 pm »

Offline turbonez

• Sympatyk
skoro oferujesz pomoc to przedstawie Ci moja sytuacje , silnik byl gle , teraz zakupilem (tanio) osprzet do gli a to w celu odpalenia samochodu , samochod stoi w moim rodzinnym miescie a ja dziennie studiuje wiec jak wracam na weekend to za wiele nie moge zrobic , dlatego chcialem miec rownolegle dwa sterowaina i wtrysku i zaplonu zeby moc kombinowac w wolnym czasie w ciagu tygodnia , na poczatek kontrola samego wtrysku by starczyla  to mniejwiecej wiem jak zrobic a tego tematu z zaplonem z linku nie rozkminialem , co to za modol , wiadomo cewki sa dwie takie jak w abimexie ok ale modol skad wziac do tego . Ogolnie to juz wszystko bylo zamontowane na samochodzie wyrzezbiony kolektor pod wielopunkt , listwa , przepustnica , wszystkie czujniki skalibrowane itd ale mialem problemy bo flansza od kolektora byla nie rowna , bylo lewe powietrze i nie chcial wogole odpalic potem przez zwarcie na ktorejs z kostek wtryskiwacza spalila sie jedna nozka procesora i tak sie to wlecze do tej pory.  Dlatego doszedlem do wniosku ze nie ma co sie porywac z motyka na slonce lepiej to zrobic powoli sukcesywnie opanowujac ten temat . Zaraz po swietach postaram sie odpalic samochod na abimexie i zabrac ze soba w najblizszym czasie na studia a rownolegle wpiac ms bo jest juz gotowy caly i dziala

ponownie chip
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2007, 23:31:18 pm »

Offline święty

• Sympatyk
    • Polonez S1600 powerd by LANCIA 1.6 16v EFI
    • http://www.kswiecicki.prospect.pl
Ten modul z linka to jak zobaczysz na typ koła, cewki i sygnały we/wy wygląda na DIS  typ GM - a wiec ten sam co abimex tyle ze różni się obudową.
Generalnie - przy odłączonym kompie moduł daje iskrę samodzielnie ale z wyprzedzeniem jedynie 10 stopni (z tego co pamiętam) więc teoretycznie tylko wyprowadzając sygnał z modułu do megasquirta auto powinno opalić bez problemu i pobawić się wtryskiwaczem.
Ewentualnie ten sygnał możesz rozdzielić pomiędzy seryjny ECU a megasquirta co nie powinno mieć wpływu na pracę obu sterowników. Wtedy zapłonem steruje seryjny ECU a wtryskiem Megasquirt - tutaj problematyczne jest używanie czujników przez oba systemy.
Zresztą poszukaj sobie w necie hasło GM DIS a znajdziesz opisy co i jak działa.
"jest ryzyko , jest zabawa"

ponownie chip
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2007, 23:53:14 pm »

Offline turbonez

• Sympatyk
ja to widizalem do tej pory tak: dwa komputery rownolegle podpiete , najlepiej gdyby byla mozliwosc pracy silnika na abimexie i obserwowania odczytow w megatune , przelaczanie pomiedzy nimi mialo by wygladac tak jak to jest na gazie czyli jakis np przekazink laczacy w zaleznosci jest napiecie - pin 1 nie ma pin 2 i przelaczanie jakims zwyklym przelacznikiem , ma szanse to dzialac , nic sie nie popali ?