Autor Wątek: Elektrycznie sterowane i ogrzewane lusterka.  (Przeczytany 7186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elektrycznie sterowane i ogrzewane lusterka.
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 10, 2007, 12:56:47 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Wspóly kabel ma 3 żyly. Próbowałem go zamieniać w każdą stronę. Jedynym sensowym rozwiązaniem jest zmiana biegunów silniczka "poziomego"
Oba lusterka działaja odwrotnie niż sie człowiek spodziewa - tak samo jak dźwigienki.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 10, 2007, 13:37:37 pm »

videlec1

• Gość
Hej Maurer, a skąd Ty wiesz że to ja ten grill kupiłem? he?   heh
Ogólnie ja mam Atu,a w nim jest inny nosek. Ale przecież wy i tak o tym wiecie. Ogólnie wszycho widac na fotce którą to tu załączam... jak się nie wyświetli to moge na maila wysłać...

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 10, 2007, 16:21:34 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
schematy Mauera pochodza z mojego artykulu na FCT...

zapraszam do lektury:

http://www.fct.xip.pl/start/index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=146

polecam rowniez rozwiazanie problemu bez rozbierania lusterek o ile ktos ma podstawowa wiedze z elektryki/elektroniki :)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 10, 2007, 18:14:08 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
W takim razie przepraszam ze tak dysponuje Twoją własnością - zachomikowałem go dawno temu i tak mam:) A rozkminiajac ten przekaźnik musze przyznać że jest to calkiem sprytnie pomyślane. Tak w ogóle to sterownik lusterek działa tak samo jak przyciski od szyb elektrycznych - podaje na stałe minus i podmienia go po wcisnieciu na plus?

Videlec - ja wszystko wiem:)

« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 10, 2007, 18:29:32 pm »

videlec1

• Gość
Hej Maurer ale kurde skąd?   Kurcze, nie pamiętam ale może wspominałem na forum że mam zamiar zapodać sobie atrapę od + ale nie mam pojęcia skąd sobie fotke wziąłeś? Jakim cudem? :) weź odpisz hehe

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 10, 2007, 18:46:06 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Proste, zalicytowales w aukcji ktora Ci podalem, a na koncie masz komentarz za ta atrapke.  A to atu minusy mialy juz taka sama przednia atrape i drabinke jak w Plusach? Tego akurat nie wiedzialem.

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 10, 2007, 19:18:38 pm »

videlec1

• Gość
Hej, to ja od Ciebie ją kupiłem? :)

----------------------------------------
Nosek w atu jest identyczny jak w Caro. We wszystkich plusach noski są bardziej aerodynamiczne, półokrągłe a w miejscu gdzie się znajduje atrapa są niższe. Ogólnie mówiąc, żeby atrapa z + wyglądała jako tako w - to trzeba poprostu zdjąć z atrapy 3 gumki z bolców które wchodzą do otworów w nosku... Atrapa z + jest ciut wyższa, jeśli się tego nie zrobi, to maska przy zamykaniu będzie waliła w atrapę...

-----------------------------------------
Jak chcesz to podaj mi maila, to Ci wyślę jak teraz atrapa wygląda, powiedz mi tylko czy to od Ciebie ją kupiłem i czy to do Ciebie dzwoniłem w jej sprawie... :) heheh

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 10, 2007, 22:59:34 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
a ja sie zakrecilem i do plusa kupilem atrape od Caro :( i teraz ją probuje sprzedac. Czaiłem się na atrape od CyCu :) (spoko koles) Maurer  --- podziwiam Cie hehe naprawde :)
nie masz hebla w gazie?! To narazie!

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 10, 2007, 23:45:42 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
A to nie sadzilem ze to takie proste, z kolei u mnie pod domem staje czasem wąskie caro z drabinką i atrapą od plusa, nawet pod kolor, nienajgorzej to wygląda. A ja z kolei specjalnie nałożyłem na bolce atrapy grube uszczelki gumowe, niedawno robiłem blacharkę między innymi tej drabinki i nie chciałbym żeby się tam lakier scierał.

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 12, 2007, 12:05:44 pm »

videlec1

• Gość
Hej Maurer, to zamiast gumek na te bolce, owiń je kilka razy taśmą klejącą (czarną) i załóż... powinno być.. U mnie nie powinnien lakierek się dzdzierac a to dlatego że atrapę zamocowałem solidnie, tak więc nie powinna się ruszać - i się nie rusza... :)

« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 13, 2007, 23:37:19 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
U mnie to tez nie skacze lata jak czapka skrzata, jest normalnie dokręcone, ale mimo wszystko wole zeby bylo tam troche gumy. Koniec OffTopicu:)

« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 13, 2007, 07:43:48 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
odnośnie lusterek a czy nie ma takiej możliwości aby zamienić na regulatorze strony lusterek tzn pod zacisk 5 podłączyć przewód biały lusterka prawego a pod zacisk 6 przewód biały lusterka lewego - czy to nie rozwiąże problemu regulacji w poziomie?
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 13, 2007, 09:47:46 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
ie jest to takie proste.... albo zastosujesz moj ukladzik z przekaznikiem albo rozbierzesz lusterko i przelutujesz przewody
FSO Car Team

« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 13, 2007, 09:55:38 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
osfald nie masz może przypadkiem wiązki do tych lusterek oryginalnej. kiedyś w atu minsie miałem wyprowadzone przez fabryke przewody aby się wpiąć teraz w plusie nie ma :evil:

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 13, 2007, 09:57:35 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
niestety wiazke sam dorabialem... wg tego schemaciku z artykulu dorobisz ja sobie bez problemu :)

wpiecie do wiazki samochodu jest za zegarami po lewej stronie
FSO Car Team

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 13, 2007, 11:29:57 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
nom to to wiem i gdzie ona dalej leci urywa sie gdzieś ? bo moim zdaniem od niej powinny już wychodzić wtyczki w drzwiach na lusterka a ich nie ma no chyba że gdzieś schowali, tak więc skoro pod joystick złącze jest to co dalej? jest i tyle a gdzie reszta  nic nie rozumie z tych zamyśleń FSO , nigdy dechy nie rozbieralem bo nie miałem potrzeby tak więc nie wiem  co tam jest a czego tam nie ma.

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 13, 2007, 15:24:58 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
wiazka zasilajaca od tej wtyczki za zegarami szla do gniazda dzojstika, a dopiero z gniazda dzojstika rozchodzily sie wiazki do lusterek.... jesli nie dali wiazki zasilajacej to nie ma takze wiazek do lusterek

pod deska jest tylko mala wtyczka 3 pinowa tego samego typu co przy orygianlnych lusterkach elektrycznych
FSO Car Team

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 13, 2007, 21:52:48 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
dobra sytuacja opanowana wiązke robie sam nową niestety musze te przewody jakoś przepchać i upchać już tego mam tyle w samochodzie że niedługo samej medzi będzie więcej niż blachy:), żeby tuko nic nie padło bo  będze kaplica  miesiąc temu zakładam przewód a dziś sie zastanawiam od czego to i po co:)

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 13, 2007, 23:50:18 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Cytat: "Mariusz"
dobra sytuacja opanowana wiązke robie sam nową niestety musze te przewody jakoś przepchać i upchać już tego mam tyle w samochodzie że niedługo samej medzi będzie więcej niż blachy:), żeby tuko nic nie padło bo  będze kaplica  miesiąc temu zakładam przewód a dziś sie zastanawiam od czego to i po co:)

Skad ja to znam;) Pół biedy jak robisz to sam, jak ja coś robie wspólnie z bratem to efekt jest taki, że żaden z nas nie wie w stu procentach jak to działa:)

« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 13, 2007, 23:53:02 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
Cytat: "Maurer"
jak ja coś robie wspólnie z bratem to efekt jest taki, że żaden z nas nie wie w stu procentach jak to działa:)

Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego  :)  :mrgreen:
nie masz hebla w gazie?! To narazie!