Witam
Podepnę się tutaj.
Problem polega na tym, że pomiędzy blokiem a głowicą, za pompą wody sączy mi się olej. Nie są to jakieś duże ilości, ale musiałem zacząć dolewać olej (czego wcześniej nie musiałem robić) i wiem, że będzie już tylko gorzej, więc chcę się za to zabrać. Kiedyś w poprzednim poldku już wymieniałem uszczelkę, więc wiem jak się za to zabrać (planowanie i klucz dynamometryczny nie są mi obce
), ale zauważyłem, że często olej zaczyna się sączyć właśnie pomiędzy blokiem i głowicą. Pytanie moje więc brzmi:
1. czy na wszelki wypadek mogę pomiędzy uszczelkę a głowicę położyć silikon temperaturowy w celu ewentualnego doszczelnienia (na uszczelce ale od strony bloku jak dobrze pamiętam jest już różowy pasek z silikonu, ale od góry go nie ma, żeby było śmieszniej część uszczelek ma silikon od góry a część od dołu
- zdjęcia z allegro )?
2. czy lepiej zastosować uszczelkę goetze czy morpaka, czy może jeszcze jakaś inną? (aktualnie mam goetze, wytrzymała 27kkm, ale aktualnie nie do końca mam zaufanie do mechanika, który mi ją wymieniał)?