Autor Wątek: Nowy zestaw grający, co i jak?  (Przeczytany 12760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowy zestaw grający, co i jak?
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 03, 2008, 08:26:16 am »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Pytam o konkretne modele a nie dywagacje na temat marek. Dodatkowo radio musi być podświetlane na zielono.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 03, 2008, 08:31:20 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Pioneer DEH2000-MP. Ja mam coś takiego. Kosztowało nieco ponad 300 zł właśnie ze względu na kolor podświetlania. Zielone ok. 300 zł. Nie ma windy - zależy co się komu podoba. Kupiłem z racji na opinię znajomego i stosunek jakości do ceny.

Na allegro widzę, że się tańsze zrobiły  :wink:

http://allegro.pl/item466986149_pioneer_deh_2000mp_2000mpb_2020_gliwice_sklep_fv.html
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2008, 16:44:25 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
matucha#1931, obsługiwałem kiedyś tego Pionka i jest nieporęczny ze względu na maleńkie przyciski naokoło gałki które ciężko było mi wciskać.

Pytanie już nieaktualne, zamówienie dokonane.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 03, 2008, 19:51:09 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Mr.D, ja na początku też tak miałem. Kwestia przyzwyczajenia. Tak samo na początku przy zgłaśnianiu przełączałem funckję, bo porętło wystarczy lekko wcisnąć. Można wiedzieć co zamówiłeś?
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 04, 2008, 08:34:47 am »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Podwyższyłem nieco sumę i zdecydowałem się na Alpine CDE-9880R. cd/mp3, trzy wyjścia przedwzmacniacza, USB, możliwość podłączenia iPoda i zestawu głośnomówiącego no i zielone lub pomarańczowe podświetlenie do wyboru, mnie to wystarczy :)

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 07, 2008, 22:57:23 pm »

greg-si

• Gość
Mr.D, to zrobiłeś najgorszą rzecz jaką mogłeś zrobić... Nie to że alpine to jeszcze seria CDE...
Alpine gra specyficznie w wysokich rejestrach (czyt. ostrzy jak cholera i nie da się tego słuchać na dłuższą metę). Nawet wystarczy spojrzeć na konfiguracje sprzętowe aut występujących stale w zawodach i zajmujących dobre miejsca. Nie uświadczycie tam radyjek z nowych linii Alpine. Jak już to starsze.
Co do wyboru z pośród marek to ja nie wiem skąd bierze się takie coś. Kupuje się najlepszy model w danym przedziale cenowym no chyba że ktoś patrzy na znaczek to fakt. Można tak zrobić. Laik albo lala poleci na blaupunkta ale nie osoba która choć troszkę ogarnia temat CA.
Żeby nie było że się czepiam i nic nie wnoszę to już za 300-400zł można kupić świetnie grające radio. Np. JVC SH909R Miałem troszkę czasu tą jednostkę i gra na prawdę świetnie. Z nowych najrozsądniejszymi modelami są wszystkie ze stajni Kenwooda. Do 500zł jedynie JVC i Clarion mogę troszkę zamieszać. Od 500zł w górę za używkę można kupić już fantastyczne modele Clariona, Pionnera które mają tak rozbudowane funkcje ustawień dźwięku że włos na głowie się jeży. Sam w tej chwili ćwiczę jedno takie z Pro Logic II i prockiem AC II a uczyniło mnie mniej niż ta nieszczęsna Alpinka CDE...

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 26, 2008, 07:32:14 am »

fazer151

• Gość
Cytat: "kuuuba777"
Cytat: "K@mil"
To tego zrobiłbym panele takie jak np ja www.strefacaraudio.pl/kamil/panele/

Te panele odpadają ze względu że ja mam atu+ i mam inny boczek bo to jest ze starszego modelu.

Cytat: "Dimmu_"
Co do głośników K@amil napisał wszystko. Standartem są 16 w drzwiach + wysokotonówka.

Czyli mówicie że te dwódrożne to raczej nie zadobry sprzęt? Co do rozmiaru... myślałem o mniejszych głośnikach bo jakoś mam takie wrażenie że te 16-stki wyglądaly by już jak jakiś przesadzony sprzęt, ale jeśli mówisz że to standart... Poza tym wtedy rodzi się problem z pamelami.

Cytat: "Dimmu_"
Jeżeli będziesz uzywal radia z głową to nic złego się nie stanie.
Mam na myśli ustawienie wszystki regulatorów na max, puszczenie głośniej i zdziwienie ze "pierdzi", a wszystko podpięte na kabelku o przekroju nici dentystycznej...

Nie mam zamiaru jeżdzić po mieście z radiem na full regulator i zpuszczoną techniawką wiec bez obaw:) Chce poprostu mieć niezly zestaw audio ktory bedzie się nadawał np do słuchania muzyki nie tylko na postoju ale równiez gdy jade troche szybciej i trzeba poglosnic zeby bylo cos slychac;)

ziomuś ja mam atu plus i ten boczek tez odpadl to w stare dystanse włożyłem lepsze głosniki 10 cm w drzwi a w tylnią półke ponacinalem otwory i z 13 cm zrobilo sie 16,5 ;] a radio JVC za 200 zl ma mp3 i wyjscie Aux... narazie nei nazekam

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 26, 2008, 11:54:03 am »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
greg-si, widziałeś na końcu mojego postu "mnie to wystarczy"? Chyba nie widziałeś, mnie to radio bardzo odpowiada, nie jestem "audiofilem" i kupiłem to co mnie pasuje nie sugerując się opiniami speców. Jest jeszcze coś takiego jak estetyka i żaden model JVC i Kenwooda mi się nie podoba.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 29, 2008, 08:20:51 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
to  fakt a przede wszystkim funkcjonalność.   nie wiem co masz na myśli pisząc że ostrzy  widziałeś charakterystykę? i porównałeś ja z innymi, przede wszystkim najważniejsza jest częstotliwość przenoszenia głośników podłanczając to pod byle gówno  to wszystko będzie ostrzyć,   wzmacniacz i  dobry filtr dolnoprzepustowy odpowiednie wysterowanie i gra jak należy zresztą każde radio i każdy system wymaga indywidualnego dostrojenia.  więc nie piszcie takich bzdur że ostrzy , tępi czy inne głupoty bo napewno  jest to jakaś bujda przeczytana i przepisana z innego forum.
sam osobiście montowałem niedawno  Alpine CDA-9812 w mondeo   na  4 power basach 16mm wyrzucając z tyłu głośniki wysoko tonowe pozostawiając tylko na zwrotnicy i przód już normalnie  system, podłanczając to narazie tylko pod radio ze względów oszczędnościowych klient nie miał kasy na wzmacniacz jaki mu proponowałem, i gra to rewelacyjnie,
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 29, 2008, 16:22:39 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
No kolego jak PB graja wysmienicie pod radiem według Ciebie, i twierdzisz ze Greg kupiuje wypowiedzi innych nie wiedzac co pisze, to rzeczywiscie zasługujesz na medal...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 30, 2008, 10:43:33 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
no bo grają 4X60W jakie ma alpina z powodzeniem wystarcza żeby słuchać przyzwoicie.  napisałem wcześniej że proponowałem gościowi wzmacniacz  pod ten zestaw?  a i dzięki za medal bo robota była niego warta.

« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 01, 2008, 07:59:54 am »

greg-si

• Gość
Mariusz#1926, hehe fakt charakterystyki nie widziałem ale słyszałem jak gra alpine w dwóch różnych systemach gdzie w jednym piece były więcej warte niż większość poldków
sorry ale podpinając głośniki pod radio które ma (o zgrozo ileż to ono ma) 4x60W!!!!! to mnie normalnie rozwaliłeś.

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 01, 2008, 12:55:20 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
zastanawiam sie czy umiecie czytać. Klient nie miał kasy na  wzmacniacz a chciał żeby przyzwoicie mu zagrało przeznaczył na  to 1200zł .  więc co miałem mu powiedzieć panie s......j bo panu nie podłącze bez wzmacniacza, podłączyłem i gra  gość zapłacił i pojechał zadowolony nie wspomnę że okablowanie dostał oddemnie w prezencie bo musiał by dopłacić około 150 zł.  chciał inne głośniki tańsze więc dostał lepsze i trochę droższe więc o co chodzi pod co mu je miałem podpiąć pod BAMBINO. nie było wyjścia  więc pozostało  radio, a przyszłości nie wiem jaki macie problem będzie chciał, przyjedzie i  puszcze mu przewód pod RCA + zasilenie wymaka i przewód sygnałowy i po problemie. Robicie z podłączenia głośników pod radio wielkie przestępstwo no to napewno utrzymując sie z tej roboty na codzień   byście mieli  kasy od groma. Robi sie tak jak klient chce i na ile może sobie pozwolić a nie jak wam sie podoba. Można mu najwyżej zasugerować co było by lepsze

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 01, 2008, 16:30:18 pm »

greg-si

• Gość
Mariusz#1926, czy Ty zajmujesz się montażem audio?

« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 01, 2008, 18:30:00 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
tak jako 2 moja praca dorobkowa

« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 01, 2008, 19:08:29 pm »

greg-si

• Gość
to nic Ci nie ujmując nie oddał bym Ci auta żebyś coś w nim robił...
jak klient miał 1200zł to te pieniążki można było tak rozdysponować że byłoby radio wzmacniacz przyzwoite głośniki przednie i nawet przy dobrych obrotach nie byle jaki subwoofer.
kolejna rzecz to od kiedy radio ma 4x60W? Chyba w marzeniach...
Po trzecie za kable do montażu radia i głośników 150zł? Hmm ciekawe coż to za kable musiały by być. Za 150zł można zainstalować wzmacniacz na średnich kabelkach.

Za 300-350zł bym złożył zestaw który by zagrał porównywalnie a nawet lepiej od tego na co Twój klient wyłożył 1200zł.
Taka jest niestety smutna prawda.

« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 02, 2008, 07:39:30 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
to fajnie że dałbyś klientowi wszystko w tej cenie i równie dobrze mógłbyś zamiast firmy założyć fundacje charytatywną, widać że  nie miałeś do czynienia z podatkami, tylko zawsze robiłeś dla siebie  więc nie masz pojęcia  o tym co piszesz  ciekawe jaki byłby twój zysk z kwoty 1200zł.  
a co do okablowania nie było ono na pewno w niektórych momentach łączone na izolację.
dolicz sobie zaprawienie końcówek , przerobienie fabrycznej kostki pod standard ISO i przeciągnięcie przewodów przez drzwi, myślisz że pisząc okablowanie mam na myśli sam przewód. człowieku widać że w tym biznesie nic nie robiłeś.  
2 sprawa zawsze producent podaje moc szczytową  a nie nominalną   teraz pytanie czy norma dla wzmacniacza w alpinie jest taka sama jak dla głośników PB gdzie moc RMS wynosi dla nich 70W a dla alpiny 60W

« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 02, 2008, 08:45:13 am »

greg-si

• Gość
Koszt instalacji radia:
kostka iso - 3zł
kable głośnikowe - 5mx2zł=10zł
konektory - 1zł
koszulki termokurczliwe - 1zł
cyna - 2-3zł
Taką ilość średnio materiału potrzeba do instalacji radia. Razem niecałe 20zł. Kupując hurtowo jeszcze taniej.
Zysk w Twoim mniemaniu to tylko pieniądze. W moim nie. Zawsze zakładając coś komuś robimy to we dwóch i można rzec że ja tylko doradzam i nie raz podłączenie radia sprowadza się tylko do wpięcia kostki ISO która w zdecydowanej większości aut jest fabrycznie założona i jest roboty na całe 2 minuty. Kilka osób mnie nazwało czarodziejem że tak szybko to zrobiłem i żadnej kasy nie chciałem.
Tu się właśnie różnimy. Ty to traktujesz jako pracę a ja jako pasję. Ot taka mała różnica  8)
Pozdrawiam

« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 02, 2008, 11:19:33 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
no i dobrze że żeśmy sie dogadali. jak to mówią każdy orze jak może.

« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 03, 2008, 13:50:52 pm »

Offline xprot

• Sympatyk
    • borocaro+ gsi
nie zakladajac nowego tematu, zapytam sie tutaj :
http://allegro.pl/item493403524_jbl_gto_6507sc_plytkie_47mm_megapakiet_bonusow.html lub http://allegro.pl/item498237201_alpine_spe_17cs_promocja_extra_grania_gratisy.html +
http://allegro.pl/item494716207_kenwood_kdc_w4041a_model2008_nowosc_aux_mp3.html

i nie chce montowac wzmacniacza. czy w/w podany zestaw bedzie ok. na przod ? ma to dac: czysty, troche glebszy bas, i nie wiem jak to okreslic, ale nie syczacy? sopran.

jesli nie taki zestaw to moze jakies sugestie ?

i przy okazji czy to:
http://allegro.pl/item489237186_jbl_gto_427_faktura_vat_sklep_wysylka_0_zl.html
mozna wtedy umiejscowic z tylu, dla tla ?