Autor Wątek: Regulacja Swiatel Gdzie i jak sie uzupelnia plyn?  (Przeczytany 4502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Regulacja Swiatel Gdzie i jak sie uzupelnia plyn?
« dnia: Luty 23, 2008, 02:44:10 am »

PapaSmerf82

• Gość
Witam wszystkich:)
Mam maly problem w moim poldku caro plus 1.6 gsi 98r zagazowany otoz moje swiatelka zamiast oswietlac droge oswietlaja wewiorki na drzewach jak sie "rozmnarzaja":)Regulacja kata swiatel nie dziala Przyczyna brak plynu...Czy moze mi ktos poradzic jak i gdzie ten plyn sie wlewa?Drugi problem to kontrolka swiatel stopu Otoz po nacisnieciu hamulca raz gasnie raz nie a czasami potrafi swiecic caly czas.....Co powinnienem sprawdzic?
A tak poza tym problemem to chce sie pochwalic ze to moj drugi poldek ,poprzedni to caro 1.6 gli 95r. tez w gazie tylko ten zakonczyl zywot na lawecie :(Ten Plusik jak narazie sprawuje sie nie zle :)Co do predkosci jaka udalo mi sie nim rozwinac na autostradzie brno-praga bo dziennie taka trase pokonuje to 180 km/h Przy nastepnej probie udokumentuje ten wyczyn i udostepnie na rapidzie
Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2008, 10:11:33 am »

cezmen

• Gość
z predkoscia 180 swiata nie zawojujesz ale elegancko :D:D:D

sluchaj kolego z tego co mi wiadomo to te światełka sa jednorazowe ze tak dziwnie powiem i tego płynu sie juz uzupełnic nie da... bynajmniej pozostaje regulacja na lamp[ie jest takie pokretłloo i tym sobie wyreguluj albo jak pojedziesz na przeglad to oni ci wyreguluja a jesli czasem nie łaczy cos w elektryce to ta zaroweczka bedzie sie palic sprawedz zarowki na tyle i sprobuj wyczyscici wtyki

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2008, 10:54:54 am »

PapaSmerf82

• Gość
Kurcze czyli co zostaje mi kupic nowe swiatla czy jak?A co do tej kontrolki zaraz ide to zobaczec bo musze mu tarcze i klocki wymienic
A co tej predkosci to wiem ze to przesada ale chcialbys widziec zdziwienie czechow co to jedzie i z taka predkoscia a po drugie na czeskich drogach mozesz sobie pozwolic a w polsce gdzie masz takie warunki?

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2008, 11:17:41 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Ze swiatłami to jest tak że tam nie ma plynu tylko jest powietrze :)
Uszkodzony uklad jest praktycznie neinaprawialny.
Z tylu za reflektorem w miejscu gdzie wchodzi przewod (rurka) od rgulacji masz pokretlo o srednicy 5zł.
Podjedz wieczorem pod sciane i stan w odleglosci 5-6 metrow od niej, zapal swiatla i ustaw tak zeby swiatla byly mniej wiecej na 60-70cm od ziemi.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2008, 12:44:45 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
owszem jest to naprawialne tylko, ze to syzyfowa praca... po jakims czasie znowu plyn wycieknie...

za problemy odpowiedzialna jest nieszczelnosc tej instalacji (u mnie plyn wyciekl przy silownikach, pompka firmy HELLA w kabinie byla OK) spowodowana peknieciami.

z tego co pamietam to przy silownikach w lampach i przy pompce sa "odpowietrzniki"... takie male szpileczki tuz przy koncowce rurki wchodzacej do silownika. Szpilke ta mozna wyciagnac kombinerkami (przy lampie i pompce), a wtedy wystarczy strzykawka napelnic instalacje (dowolny plyn hydrauliczny, niezamarzajacy i niezracy) przez powstaly po wyciagnieciu szpilki otworek. Napelniamy oczywiscie przy pokretle pompki skreconym w skrajna pozycje (nie pamietam juz ktora) tak by weszlo maksymalnie duzo plynu. Po napelnieniu konieczne jest dokladne uszczelnienie tego wszystkiego.

w praktyce najkorzystniej jest zmienic instalacje na regulowana elektrycznie (silowniki i regulator z Lanosa)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2008, 14:39:47 pm »

PapaSmerf82

• Gość
Wniosek taki iz zostaje regulacja reczna lub tez wymiana na elektryczna....Wlasnie wrocilem z proby wymiany tarcz hamulcowych z przodu...Poprostu brak imbusa...Teraz wyjazd do sklepu a moze w miedzyczasie ktos mi powie czy wystarczy rozkrecic te dwie sruby imbusowe i kopyto same zejdzie z tarczy????
Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2008, 21:20:01 pm »

Meyron

• Gość
(Stingerek)Podjedz wieczorem pod sciane i stan w odleglosci 5-6 metrow od niej, zapal swiatla i ustaw tak zeby swiatla byly mniej wiecej na 60-70cm od ziemi.    /Nie podjeżdzaj pod żadną ścianę tylko jedz na stacje obsługi daj gościowi na piwo i niech Ci  profesjonalnie ustawi swiatła,bo tacy co ustawiają pod ścianą,swiecą póżniej ludziom po oczach. :evil:

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2008, 22:19:17 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
O to sie nie martw, nie swiece ludziom po oczach bo widze gdzie padaja swiatla.
Po oczach swieca debile ktorzy nie wiedza ze zle ustawione swiatla sa gorsze niz ich brak.
A ustawiam tak zawsze bo tak sie swiatla ustawia.
Zasada jest prosta. Na 5m snop światła ma się obniżać o 5cm. Czyli: stawiasz auto na równym terenie, zasłaniasz jeden reflektor, stajesz przy reflektorze i zaznaczasz sobie linię cienia na nodze. Oddalasz się od auta o 5m w liniii prostej i linia cienia powinna być o 5cm niżej niż przy samym aucie.
Powtarzasz czynność dla drugiego reflektora i masz gotowe. Po tym wszystkim stajesz 5-10m przed jakąś ścianą i upewniasz się, czy linia cienia jest na tym samym poziomie w obu reflektorach
Z resztą na reflektorze jest napisane w procentach o jaka wartość obniżac 1-2%

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2008, 09:12:33 am »

kan

• Gość
Cytat: "PapaSmerf82"
Teraz wyjazd do sklepu a moze w miedzyczasie ktos mi powie czy wystarczy rozkrecic te dwie sruby imbusowe i kopyto same zejdzie z tarczy????
Pozdrawiam

Często samo nie schodzi i trzeba pomóc młotkiem.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 16, 2009, 19:43:23 pm »

mariusz_u

• Gość
Cytat: "Meyron"
Nie podjeżdzaj pod żadną ścianę tylko jedz na stacje obsługi daj gościowi na piwo i niech Ci profesjonalnie ustawi swiatła,bo tacy co ustawiają pod ścianą,swiecą póżniej ludziom po oczach.  

Z tym profesjonalnie to różnie bywa, poza tym frajda i satysfakcja samemu zrobić, a nie z każdą duperelą do zakładu. Ja też sam ustawiam i wszystko jest ok, bo co roku na przeglądzie sprawdzaja profesjonalnie i nic mi nie przestawiają, a i po oczach nikomu nie świecę.
P.S.
Po profesjonalnej gegulacji LPG brał 14/100km, a po własnej regulacji 10/100km