Autor Wątek: Jak montuje się centralny zamek?  (Przeczytany 63210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak montuje się centralny zamek?
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 23, 2009, 22:39:59 pm »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
FaZi_Fr, te "szprychy" przykręcasz za pomocą takich specjalnych uchwytów (też będą w komplecie z centralnymi) do cięgien zamków

« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 23, 2009, 22:43:25 pm »

Offline Grakoz

• RWD Lover
  • Sympatyk
  • Aktualnie: Bez Gwiazdy nie ma Jazdy
    • 97' MB W202 200 KOMPRESSOR
"szprychy" te zaczepiasz o cięgna od tych bolców w drzwiach do zamykania. w zestawie z siłownikami są specjalne zaczepy, które nakłada się na "szprychy" i podczepia się do cięgien od zamka. prosta sprawa, w drzwiach tylnych trochę więcej gimnastyki ale jest to wykonalne.
97' MB W202 200 KOMPRESSOR sport + AMG
RIP 96' FSO POLONEZ ATU 1.6 GLI [ 1.4 16V ] powered by Elpidżi

« Odpowiedź #82 dnia: Czerwiec 23, 2009, 22:51:55 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "Grakoz"
w drzwiach tylnych trochę więcej gimnastyki ale jest to wykonalne.

w czym jest problem? macie jakies foty?

« Odpowiedź #83 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:05:12 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
jak zdjac ta sprezynke z ego tylnego zamka. Centralny zamek bede montowal jutro, wiec prosze mi odpowiedziec, ta sprezynka, ktora jest w mechanizmie polaczenia pionowego ciegna z poziomym (tuz pod przyciskiem zamykania drzwi od srodka). Ja to kiedys rozkrecilem i jakos nie widzialem tam zadnej sprezyny. Jak to obadac i jak zdjac (bo podobno zeby centralny z tylu dobrze chodzil trzeba to gowno wywalic).

« Odpowiedź #84 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:08:47 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
No ok, moze mi sie jakos uda, ahaaa, no i zeby skutecznie chodzilo trzeba wszystkie mechanizmy nasmarowac? :) silowniki mam 4 kg, mam nadzieje ze pojdzie... chyba nie jakies chinszczyzny, nei dalem 30zl, dalem 110... carprotect.

« Odpowiedź #85 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:18:35 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
dadza rade. przed nasmarowaniem dokładnie umyj w benzynie ekstrakcyjnej wszystkie mechanizmy zamka (w celu zmycia pasty ściernej) potem smarujesz smarem delikatnie i montujesz.
Po takim zabiegu mozesz otwierać i zamykać drzwi jednym palcem.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #86 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:21:09 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
no to git majonez :) dzieki Stingerek !! ;)

« Odpowiedź #87 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:26:52 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Ja jak wyjąłem sprężynkę to zamek przestał poprawnie działać - dokładniej mówiąc grzybek nie wskakiwał na swoje położenie i raz byla blokada, a raz nie. W efekcie mam z tylu mocniejszy siłownik + sprężynka i wszystko ładnie działa. :)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #88 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:30:47 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Cytat: "Grzech"
dokładniej mówiąc grzybek nie wskakiwał na swoje położenie i raz byla blokada, a raz nie.

No jak ja to zdjalem zeby obczaic co i jak to tez nie dziala tak jak nalezy, ale to przez to, ze te "nozyce" jak to nazwal Stingerek sa krzywo przykrecone (kwestia regulacji). tak mi sie wydaje, dobra nie wazne, troche pokombinuje i sie zrobi :)

« Odpowiedź #89 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:35:31 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
No właśnie nie... Kombinowalem dłuższy czas żeby to chciało poprawnie działać, ale nic z tego nie wychodziło... Się tylko namęczyłem rozbierając to i składając. Z tyłu po prostu potrzebne są mocniejsze niż z przodu siłowniki. Natomiast owe sprężynki niestety są niezbędne.

« Odpowiedź #90 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:42:36 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Bzdura wierutna tragiczna.
Potrzebne i niezbędne są tobie... bo masz zamek skopany.
Wiesz co maja za zadanie sprężynki ?
Maja zapobiegać zamoistnemu blokowaniu się drzwi.
Żeby skobel nie spadał na dól, dlatego stawiają one opór do pewnego momentu przy wyciąganiu skobla, a po jakimś tam naprężeniu sprężynka w minimalnym stopniu pomaga go wysunąć. Podobnie jest przy wciskaniu skobla, na początku stawia opór a potem sprężynka ma go ściągnąć w dół.

Wyjęcie tej sprężynki powoduje całkowity brak oporu przy poruszaniu skoblem (jak i cięgnem przy samym zamku) w związku z powyższym każdy siłownik da sobie z tym radę.
Co nie zmienia faktu że obecność tych sprężynek jest "nieszkodliwa" w przypadku czysteg i sprawnie działającego oraz nasmarowanego mechanizmu/ów zamka.

Jeśli coś ci nie działa po wyjęciu tych sprężynek to znaczy że coś spratoliłeś przy składaniu.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #91 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:45:03 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
U mnie ta sprężynka była tak mocna, że aż się dziura w drzwiach wyrobiła przy wduszaniu przycisku. A grzybki chodziły tak ciężko, że trzeba było kombinerkami otwierać  :| Po usunięciu sprężynki nic się nie działo.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #92 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:50:57 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
No wlasnie mi tez chodzi ciezko, nie tragicznie, ale ciezko... wiec musze jutro zrobic smarowanko generalne...

« Odpowiedź #93 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:53:42 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
NAJPIERW DOKŁADNE MYCIE !
A potem smarowanie, jak poprostu przetrzesz i przesmarujesz to dolejesz oliwy do ognia.

Na powierzchni "ciernej" zbiera się drobnozmielony kurz razem ze smarem, tworzą pastę ścierną o cholernie wysokim "współczynniku tarcia" coś jak asfalt...

drobne opiłki metalu, kurz itp.

Jak ja u siebie tak mechanizmy szyb z przodu wyjąłem, do smarowania.. to było na nich właśnie takie szarawe cuś co powodowało że się szyba cieżko odsuwała.
Dokładne mycie, i smarowanie , jak ręką odjął.

« Odpowiedź #94 dnia: Lipiec 31, 2009, 22:55:08 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
a przyblizysz dokladny proces? wyjac caly zamek, benzyna/ropa + pedzelek i jazda? :D

« Odpowiedź #95 dnia: Lipiec 31, 2009, 23:01:34 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
tavarish....

demontujesz zamek i "mechanizm skobla"

W skrócie bo nie będe pisał jak rozbrajasz cięgna.

Dokładnie całość, pędzelek, benzyna ekstrakcyjna lub "siuwaks kolejowy" czyli mieszaninka 50/50 benzyny ekstrakcyjnej i rozpuszczalnika z 10% domieszką elektrolitu z akumulatora.

Pędzelek i szorowanko do białej kości. Już po samym dokładnym umyciu zamek powinien śmigać sporo lżej.
Potem demontujesz sprężynki. (sztuk dwie jedna w zamku druga przy skoblu) takie małe o średnicy około 8-9mm i góra dwóch zwojach pomiędzy "nożycami" w zamku i skoblu. Po czym smarujesz tak obficie jak sie da smarem. Broń boże jakieś WD40 czy inny "puszkowy wynalazek" ktory działa 1-2 dni. Dużo smaru (im wiecej tym lepiej bo sie później kurz przez to przebije)  składasz, poprawiasz smarem.
I śmiga cacy.
Przy okazji możesz to samo zrobić z szybami.

« Odpowiedź #96 dnia: Lipiec 31, 2009, 23:28:24 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Zamek mam wymyty i nasmarowany. Bez sprężynek grzybek nie opada za każdym razem na miejce i przy zamku tej dźwigience brakuje może z 1mm by blokada zadziałała. Być może jest to kwestia wyrobienia mechanizmu zamka, ale działac bez sprężynki nie chce za każdym razem i koniec. :) Zresztą założenie mocniejszego siłownika rozwiązało sprawę w moment. :) Żeby nie było wątpliwości - zamek chodzi leciutko - wszystko chodzi leciutko. :)

« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 01, 2009, 01:21:42 am »

marcij

• Gość
Cytat: "FaZi_Fr"
...... chyba nie jakies chinszczyzny, nei dalem 30zl, dalem 110... carprotect.

Jakby Ci to powiedziec.... czesci w miare przyzwoite , zakladalem kilka kompletow, wprawdzie dzialaja dopiero niecale pol roku , ale bez zarzutow.Kable do drzwi kierowcy beda za krotkie i bedziesz je musial przedluzyc. Po niedlugin czasie robia sie bardzo ciche, a czy to dobrze czy zle , to doipero czas pokaze. Ale zamek bez pilota kosztuje w hurtownii ponizej 30zl , z pilotem ponizej 70, wiec chyba ciut przeplaciles ;P

« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 01, 2009, 10:46:07 am »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
wcale ni trzeba nic wyciągać, siłownik można zamontować pod ryglem i wtedy będzie działał bez problemu

« Odpowiedź #99 dnia: Sierpień 01, 2009, 11:23:13 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Możesz to jakoś dokładniej opisać? :?: