No dobra, to w takim razie co klekocze w moim atu plusie gsi? Podsumowując:
Hmm mój Plus GLI Bosch nie klekotał, a Plus GSI Delphi klekocze na znimnym (przez około pierwsze 5 minut), zanim się nie rozgrzeje do 90 stopni. Też nie wiem czym to jest spowodowane, silnik w tym GSI jest ze starego GLI, tylko głowica została z GSI (jest po remoncie włącznie z wymianą popychaczy na te co były w GLI, zawory zrobione, głowica splanowana, uszczelki wymienione, itd).
Walek rozrządu miałem wymieniany, tak jak wszystkie panewki (rozrządu, korbowodowe i główne), a wal korbowy szlifowany. Poza tym koła rozrządu też wymienione (+pasek). Cały silnik był rozebrany, wyczyszony - i dlatego teraz leję Mobil 1 5W/50 - aby syfu nie mieć Tylko dlaczego klekocze przez pierwsze 5 minut około (jak się pojezździ nim z 5 minut i się zagrzeje do 90 stopni to przestaje) to nie wiem...
No to do zwolenników klekotu od wałka rozrządu. Dlaczego więc:
1. Po rozgrzaniu silnika (około 5 minut) klekot ustaje - klekot ustaje w miarę rozgrzewania...
2. W przypadku, gdy temperatura na dworze w słońcu ostatnio wynosiła około 35 stopni (a autko stalo w sloncu i sie grzalo), to nawet na zimnym silniku (od kilku dni nie jeżdżony) po odpaleniu klekot jest bardzo cichy...