Witam.
Co jakiś czas rzucam się do wertowania stron internetowych na temat przeróbek Polonezów, żeby sobie zafundować taką (w sumie dość tanią jak na hobby motoryzacyjne) zabawkę. Kiedyś mieliśmy Poldrovera 1.4 i potwierdzam, że prędkość licznikowa, którą ZAWSZE udawało się osiągać te 175km/h. 180 km/h też przeważnie udawało się osiągać, chyba, że jechało się pod dość silny wiatr, czy stromy podjazd (szalałem nim w późnych latach 90tych na trasie Białystok-Jeżewo). Największą licznikową prędkość jaką zanotowałem, to 185 km/h, więc wierzę, że niektóre egzemplarze w sprzyjających warunkach mogły dochodzić do 190km/h lub było to przekłamanie licznika (które podobno przy takich prędkościach potrafi być dość duże).
Ale nie o tym chciałem. Teraz moim drugim samochodem jest Caro Plus 1,6 Gli z gazem. Ma ładny zielony kolor i nawet do zeszłego roku rdzy prawie nie było widać (w tym roku garażowany we wspólnym blokowym garażu, gdzie panuje cały rok potworna wilgoć i to się zemściło). W sumie bardzo fajnie mi się nim jeździ, o żadne rysy i stłuczki, czy pozostawianie w różnych miejscach się nie boję. Przeszkadza mi tylko pewna, dość istotna rzecz - słabe osiągi przy dość dużym apetycie na paliwo. Takiej kombinacji nie toleruję. Chciałem więc zmienić na Poldroverka. Miałbym przynajmniej żwawszy samochód. Rozpatrywałem też możliwość wstawienia silnika 1,6 16V lub 1,8 16V(do Poldrovera, nie do obecnego Gli). Doczytałem, że z tych 3 silników (1,8 16V, 1,8 vvc i 1,8 ET) , najłatwiej jest wstawić 1,8 16V. Tylko który to:
18K4F L69
18K4F M16
18K4F J31
Takie aukcje znalazłem na Allegro. Poza tym często silniki są opisywane jako 1,8 16V z Freelandera itp. Tyllko, że to są silniki z 2000r i późniejsze - czy będą pasowały bez większych akrobacji?

P.S.
Obecnym Poldkiem osiągnąłem max 160km/h zarówno na gazie(mieszalnik) jak i na Pb.