Autor Wątek: czyszczenie swiec  (Przeczytany 2903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czyszczenie swiec
« dnia: Lipiec 13, 2008, 22:52:39 pm »

marcij

• Gość
Przez jakis czas z powodu braku czasu jezdzilem na rozregulowanej instalacji gazowej , przez cos swiece pokryly sie dosc mocno nagarem. Czy mozna to jakos wyczyscic, jesli tak to jak ?  Czy moze teraz , jak jest juz poprawnie wyregulowany nagar sie wypali/swiece "same" sie oczyszcza ? A moze trzeba wymienic swiece na nowe ?

czyszczenie swiec
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2008, 00:04:37 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Ja czyszcze tak : Z wierzchu sciagam nagar szczotka druciana. Drugie wazne miejsce czesto pomijane to srodek pomiedzy elektroda srodkowa a zewnetrzna -musisz tam wsadzic jeden"peczek" drucików ze szczotki i krecic naokolo zeby wyskrobac syfy ze srodka -potem powtorzyc jeszcze raz dla pewnosci. Sprawdzic szczeline czy dobra i ewentualnie na koncu umyc - benzyna czy odtluszczaczem w sprayu. Dobrze je tak przeczyscic co 5 tys. Swiece powinno sie wymieniac co 10/12 tys wiec jak brakuje im 500 Km do górnej granicy to wymien
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

czyszczenie swiec
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2008, 00:49:02 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
elektroda boczna daje się wyprostować, bez szkody dla wytrzymałości. wtedy jest łatwiejszy dostęp do izolatora elektrody środkowej. ja elektrodę boczną odginam i kształtuję zaraz po kupieniu świecy. łukowato wygięta elektroda boczna, często uniemożliwia osiągnięcie właściwej odległości między elaktrodami.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

czyszczenie swiec
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 14, 2008, 11:03:29 am »

e_gregor

• Gość
Koledzy opisali jak czyscić świece i można spokojnie tak robić. Jeśli jednak mają juz troche naklepane wymień je. To na prawde tania rzecz i jeśli weźmiemy pod uwagę cenę gazu i jego zwiększone zuzycie z powodu świec to szybko nowe się zwrócą.

czyszczenie swiec
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 14, 2008, 19:40:25 pm »

marcij

• Gość
Dzieki wszystkim , moje pytanie wynikalo z tego ze gdzies przeczytalem ze wlasnie juz nie wolno czyscic swiec w nowszych silnikach (nie wiem tylko czy moj zalicza sie do "nowszych" ;P). Wymienie je , ale dopiero jak dojde do ladu z poprawna regulacja instalacji i odpowiednim skladem mieszanki. STad moje pytanie o dorazne rozwiazanie.

P.S. a swieczki to koszt ok pol stowki, wiec piechota nie chodzi.