Autor Wątek: Abimex chip tuning? +8KM +9Nm  (Przeczytany 14402 razy)

Abimex chip tuning? +8KM +9Nm
« dnia: Sierpień 26, 2008, 00:01:41 am »

zahyr

• Gość
Niedawno napotkałem sie na cos takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=417420&highlight=polone%2A&sid=e2f0f40b0ad048992c706a61602b758d - abimex+8KM+9Nm. Na tym forum nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Z tego co wyczytałem w niektórych tematach na elektrodzie, jest to eprom opracowany przez vtecha.
Moje pytanie:
Czy ktoś już tego próbował? Daje to jakieś efekty? Jakies opinie?
Szczerze mówiąc jeżeli to jest pic na wode to szkoda czasu żeby się grzebać w sterowniku silnika, programować i wymieniać eprom z obawą żeby czegoś nie uwalić (chociaż kompa do abimexa można dorwać na szrocie nawet za 20zł...)...

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2008, 11:06:57 am »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
zahyr, wrzuć tutaj to co pisze na alektrodzie bo trzeba się logować :/

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2008, 11:47:34 am »

K@millo

• Gość
no właśnie właśnie wrzuć ten text bo aż Ciekawy jestem co tam ktoś wymyślił z chipem vtecha?? ciekawe jak przy tak banalnym "komputerze" można zapodać chipa??
Młodylotek powinien sie wypowiedzieć na temat abimexa bo on tam torche go podkręcił...

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2008, 13:20:20 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
pamiętajać wyniki z hamowni na ostatnich Cze-wicach takie chip (jesli by faktycznie działał...) przybliżyłby parametry silnika do tych które podaje instrukcja  :wink:
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2008, 15:09:50 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2008, 17:36:17 pm »

zahyr

• Gość
Wsad do pamieci zamiescil juz maciejowski. Jest to wsad do epromu serii 27c***. Należy wylutować stary i wstawić nowy zaprogramowany (chyba że ktoś dysponuje sprzętem do kasowania epromów UV). Podobno podnosi moc o 8KM oraz moment o 9Nm. Szkoda że nie mam jakiegoś tańszego dostępu do hamowni, bo bym to sprawdził (koszt drugiego sterownika abimexa + pamięć z programowaniem oraz przelutowaniem we własnym zakresie to koszt około 40zł, więc można w dosłownie kilka sekund podmienić sterownik na "tuningowany" i sprawdzić co jest on wart).

Cytaty niektórych postów z elektrody dotyczących tego tematu:
          "Plik ten o ktory pytasz to zmodyfikowana zawatrość pamięci EPROM.Pamięć taj jest w sterowniku silnika,w plastikowym module CALLPACK.
Plik ten został stworzony przez Krakowską firmę tuningową V-Tech."

"rozebrac sterownik,wyjąć moduł memcal odhaczając dwa zaczepy,zdjąć nakładkę plastikową,w uporem maniaka odciąć nogi pamieci (jest wlutowana w podstawkę,o dziwo),wylutować nóżki,zaopatrzyć się w nową pamięć,załatwić sobie programator obsługujący pamięci rodziny 27cxxx,zaprogramować i postępować w kolejności odwrotnej"

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2008, 20:51:15 pm »

polofix

• Gość
jezeli nie dasz racy z chip tuningiem to polecam zalozyc sobie gaznik i wywalic katalizator.da to napewno ponad 10km wiecej i wyzszy moment obrotowy,lecz  przy lekko wyzszych obrotach

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2008, 09:11:47 am »

Cichy

• Gość
Miałem takiego kompa i jest odczuwalna różnica w jeździe łatwiej się łyka góreczki bez zrzucania biegu w dół :) nie wiem ile w rzeczywistości dodaje ten sterownik ale warto sie pobawić. Acha no i jeszcze jedno mniej palił na tym kompie jeździłem sam i przy normalnej jeździe max 120km/h na odcinki po 26km średnie spalanie na gazie nie przekraczało 10l a zdażało sie nawet poniżej 9 jak jeździłem z dziewczyną i nie rozpędzałem sie powyżej 100  bo później most śpiewał jak szalony i nie dało sie normalnie rozmawiać :D Reasumując jak masz czas i na czym po eksperymentować to polecam to rozwiązanie i udanej zabawy życzę :)

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2008, 17:56:21 pm »

Yachoo

• Gość
a jak wygląda chip tuning boscha słyszałem że nie jest to takie proste

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 17, 2008, 18:37:47 pm »

Krzyś

• Gość
Witam
Zaprogramowałem nową pamięć tym pliczkiem i muszę stwierdzić że to nie działa. Samochód idzie odpalić ale niestety komputer działa w trybie awaryjnym czyli check engine na blacie. Nawet po próbie zczytania błędów kontrolka nie miga tak jakby komputer nie odczytywał w ogóle tego eproma. Próbowane na dwóch kościach 27c256. Jeszcze trochę popróbuje ale wątpię żeby to zaczęło działać.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 17, 2008, 20:30:13 pm »

mlody_18_

• Gość
Krzyś <Samochód idzie odpalić ale niestety komputer działa w trybie awaryjnym czyli check engine na blacie.> jesli sie moge wtracic na moim blacie to sie pojawia co jakis czas tez i powiem ze niemam problemow z odpalaniem ni nic kompa nie wymienialem ni nic jedynie jakies tam bledy po wymianie sondy ale po paru dniach napis z=sie zapalal a samochod jezdzi dalej

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:03:20 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "Yachoo"

Lepiej wtryskiwacz z VW 1.8 zamontować.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:37:47 pm »

Krzyś

• Gość
Cytat: "mlody_18_"
Krzyś <Samochód idzie odpalić ale niestety komputer działa w trybie awaryjnym czyli check engine na blacie.> jesli sie moge wtracic na moim blacie to sie pojawia co jakis czas tez i powiem ze niemam problemow z odpalaniem ni nic kompa nie wymienialem ni nic jedynie jakies tam bledy po wymianie sondy ale po paru dniach napis z=sie zapalal a samochod jezdzi dalej

Tu kolego chodziło o ten "magiczny" wsad ogólnie chciałem przetestować czy zadziała  :wink: spróbuje jeszcze na dniach podłączyć do diagnostyki i zobaczę czy wogóle czyta tego eproma :)

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2008, 23:58:14 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Program do abimexa dostepny w necie jest uszkodzony  i najczesciej nie działa wiec nie napalajcie się zbytnio  :P Lepsze efekty można uzyskać obrabiając głowice i kolektory. Komp od opla podobno nie trybi w polonezie, nie wiem nie sprawdzałem osobiście
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 18, 2008, 00:05:39 am »

Krzyś

• Gość
Właśnie się o tym przkonałem że jest uszkodzony  :P  ogólnie mapę z tego pliku da sie otworzyć Winolsem ale podczas samego wczytywania wywala błąd, myślałem jeszcze o wyciągnięciu oryginalnego wsadu i porównaniu map :|  szkoda bo właśnie miałęm zamiar wziąśc sie za obróbke głowicy i kolektorów plus ten chip :) chyba poprzestane na sprawdzonych sposobach, chociaż napisałęm do v-techa zobacze co mi odpiszą  8)

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 18, 2008, 01:05:20 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "KGB"
Cytat: "utek"
Cytat: "Yachoo"

Lepiej wtryskiwacz z VW 1.8 zamontować.

do abimexa to raczej z vectry 1.8

Przeczytaj to jeszcze raz. Yachoo pytał o Boscha.

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 18, 2008, 09:47:24 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
moj blad ,sadzilem ,ze odpowiadasz na chip tuning abimexa
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 02, 2009, 10:52:10 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
http://gt500.webpark.pl/silnik.html
Ciekawe dane odnośnie zmian u Chojnackiego.
GSI i 100KM  8)  :?:
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2009, 09:20:03 am »

huudyy

• Gość
Cytat: "Krzyś"
chociaż napisałęm do v-techa zobacze co mi odpiszą

odpisali moze cos

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 25, 2009, 16:49:06 pm »

manix_17

• Gość
Cytat: "Krzyś"
 szkoda bo właśnie miałęm zamiar wziąśc sie za obróbke głowicy i kolektorów plus ten chip :)

a jak przebiega taka obróbka??