Autor Wątek: Jaka firma ubezpieczeniowa?  (Przeczytany 49256 razy)

Jaka firma ubezpieczeniowa?
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 12, 2010, 23:10:28 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "mati_lecha"
Ciekawe czy jakbym poszedł z wypowiedzeniem do PZU to też coś opuszcza (60% zniżek).

Więcej zależy od chęci pani w okienku.

U mnie rozpiętość za pełen pakiet w Pandzie wynosiła od 1100zł do blisko 3000 w PZU w zależności od oddziału.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #121 dnia: Maj 12, 2010, 23:14:43 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A ja mam problem z moim Cargo. Bardzo niewielu ubezpieczycieli w swoich tabelach mają go ujętego. Ci tańsi nie wiedzą o takim modelu a ci co wiedzą są drodzy...

Jeśli macie jakąś wiedzę w tym temacie to proszę o podpowiedzi.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #122 dnia: Maj 13, 2010, 14:04:45 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Cytat: "DF"
A ja mam problem z moim Cargo. Bardzo niewielu ubezpieczycieli w swoich tabelach mają go ujętego. Ci tańsi nie wiedzą o takim modelu a ci co wiedzą są drodzy...

Jeśli macie jakąś wiedzę w tym temacie to proszę o podpowiedzi.

może jako Kombi? Ubezpieczyciel chyba nie może odmówic Ci obowiązkowego ubezpieczenia
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #123 dnia: Maj 13, 2010, 19:15:17 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
W PZU też nie mieli Kombi. Czy mają jeszcze nie wiem, więc wbite ma Caro.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 01, 2010, 02:01:13 am »

Maniac1

• Gość
Szybkie pytanie i może ktoś odpowie - w poniedziałek mija mi okres ubezpieczenia w AXA. Dzwoniłem wczoraj, powiedzieli, że mogę wysłać maila ze skanem wypowiedzenia umowy i wszystko będzie git. Teraz sobie siadłem na necie i się ku.wa okazuje, że ludzi w .uja ładują, znaczy się ludzie się żalą, że po kilku miesiącach dostają rachunek do zapłaty a bo to mail nie doszedł, a bo na pewno konsultant nie mógł tak powiedzieć, etc. Czy ktoś z was miał podobną sytuację i wie czy AXA naprawdę uznaje wypowiedzenie drogą mailową (skan/zdjęcie dokumentu)?

Pilne, bo jutro niedziela..

« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 01, 2010, 08:10:04 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
nic , tylko pisać pismo  i złożyć w oddziale w którym się jest ubezpieczonym za potwierdzeniem wpływu. i wtedy nie mają wyjścia umowę muszą rozwiązać.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 01, 2010, 09:15:38 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Ja to zawsze faxem wysyłam.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 01, 2010, 11:04:46 am »

Maniac1

• Gość
No właśnie nie będę przecież jechał do siedziby AXA w Wawie żeby składać tam pismo :? Dzisiaj mail ze skanem, jutro fax i list polecony. Taki plan

« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 01, 2010, 13:38:47 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Spróbuj tak jak ja. Pójdź do agencji ubezpieczeniowej - tam można dostać formularz wypowiedzenia umowy. Jak go wypełnisz i podpiszesz, to agent od ręki prześle go faxem, a Ty dostaniesz na wszelki wypadek kopię, którą sobie "odłożysz do akt" i będą Ci mogli... ;) Ja tak załatwiałem wypowiedzenie ostatniego dnia i nigdy nie było problemu. Przy okazji w tej samej agencji można zawrzeć kolejną umowę na OC. Ponieważ agenci na ogół reprezentują wszystkie firmy, więc łatwo jest znaleźć najtańszą.

« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 01, 2010, 20:56:27 pm »

franca

• Gość
Hahaha. Dokładnie kilka dni temu miałem taką akcję z AXA. Miałem wysłać wypowiedzenie (w axa najpóźniej 1 dzień przed końcem ważności) i zadzwoniłem do nich i koleś mi powiedział że mam na maila wysłać. A ja że nie bo potem powiecie że nie doszło i poprosiłem o numer fax. Wysłałem faxem. Oczywiście po paru dniach przyszło że mam zapłacić bo nie dostali wypowiedzenia...  :|  :|  To telefon. Odbiera jakaś miła Pani. Mówię że proszę z kierownikiem. Ona do mnie że w jakim celu. To ja że proszę z kierownikiem i nie jej sprawa. Koleś odebrał i oczywiście po 2 min. ostrych pojazdów mój fax cudownie się odnalazł. Przeprosili i koleś proponował mi jakieś ubezpieczenie szyb czy coś ale się rozłączyłem.

Tak więc jest to standardowa akcja ze strony AXA że "może wysłał pocztą albo mailem to powiemy że nie doszło i ma pecha".

Kiedyś pisałem że polecam tę firmę ale teraz się stanowczo z tego wycofuje.

Aha i wypowiedzenia zanoście albo osobiście albo faxem bo macie wtedy czarno na białym potwierdzone. Firmy ubezpieczeniowe próbują na wszelkie sposoby wyciągnąć siano z ludzi.

A co do mojego OC to przeniosłem się do AllianzDirect i 303zł na rok.

I nie wysyłaj tego listu poleconego bo to bezsens. I tak dojdzie po 2 dniach.

« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:12:33 pm »

Maniac1

• Gość
No to kurde co mogę zrobić? Przecież do wawy nie pojadę..

Ubezpieczyłem się w AVIVIE już, więc teraz pytanie ważne - mogę iść do JAKIEGOKOLWIEK agenta i u niego wypowiedzieć umowę z AXA? Czy mi facet powie, że to nie jego sprawa, bo skoro nie chcę ubezpieczenia, to co mi będzie dobrze robił.

Proszę o szybką odpowiedź :)

« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:59:06 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Chcesz zakończyć umowę bo nie masz auta, czy przenosisz się z OC do innej firmy?

« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 02, 2010, 01:08:19 am »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
a ja mialem przygode z aviva z poprzednim pojazdem-seicento. 17.09.08 Mialem kolizje , w wyniku ktorej pzu wyplacilo kase a wrak kupil handlarz.Nastepnego dnia po sprzedaniu zglosilem ubezpieczalni (AVIVA)faxem wlasnie sprzedaz pojazdu wysylajac umowe kupna sprzedazy.Zadzwonilem czy doszlo.Potwierdzili.Auto mialo oplacona 1 rate skladki .druga do placenia wypadala na 19.01.09.Ale to juz nie moj problem byl... 400cos zl  Dostalem nawet przekazem 20 kilka zlotych nadplaconej skladki.

Po poltora roku od sprzedazy dostalem pismo z firmy KRUK wzywajace do zaplaty drugiej raty skladki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zadzwonilem,powiedzialem,ze zglosilem sprzedaz poltora roku temu.Chcieli kopie umowy.

Zadzwonilem do avivy,po sporym tlumaczeniu kto ja jestem( po czytaniu kilku nazwisk wlascicieli!!!!)Pan powiedzial ze nie ma takiego dokumentu jak umowa kupna -sprzedazy.Dopiero jak ryknalem  to sie znalazla.Pan nie przeprosil za pomylke,powiedzial,ze juz wszystko wyjasni i zebym ignorowal wszelka korespondencje od firmy KRUK,ze zalatwia to miedzy soba...BYlem wielce uradowany;)

Minal miesiac....

W skrzynce kolejne PISMO .tym razem  z czerwonym paskiem po przekatnej grozace juz ostatecznie sadem...Kur ..w..a
Dzwonie do KRUKA a pani na mnie ryknela,ze mialem wyslac im kopie umowy sprzedazy.
Telefon do AVIVY,kolejne tlumaczenia kto ja jestem i czego chce.Jezu....
Minelo 5 min.....
Pan PRZEPROSIL(ŁAŁ)
okazalo sie,ze pojazd zostal sprzedany kilkukrotnie i nikt nie oplacil skladki a ostatni wlasciciel wypowowiedzial umowe.Nie uwierzylem juz aktualnemu konsultantowi,ze cokolwiek zalatwi...
Zeskanowalem umowe i wyslalem mailem firmie KRUK.
Wreszcie sie odczepili.Bez slowa sorry....

Ogolnie  od tamtej pory zawsze prosze o nazwisko konsultanta i zapisuje a firma KRUK jest mila i przyjazna na reklamie.
Panie tam pracujace sa niemile i bezwzgledne.
Sam rowniez  w kontrataku nie bylem mily,gdyz  nie bylem nikomu nic winien i nie mialem ochoty  byc zastraszanym.

Jak widzicie fax i telefon po moze byc niewystarczajacy....

« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 02, 2010, 08:57:37 am »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "franca"
Hahaha. Dokładnie kilka dni temu miałem taką akcję z AXA. Miałem wysłać wypowiedzenie (w axa najpóźniej 1 dzień przed końcem ważności) i zadzwoniłem do nich i koleś mi powiedział że mam na maila wysłać. A ja że nie bo potem powiecie że nie doszło i poprosiłem o numer fax. Wysłałem faxem. Oczywiście po paru dniach przyszło że mam zapłacić bo nie dostali wypowiedzenia...  :|  :|  To telefon. Odbiera jakaś miła Pani. Mówię że proszę z kierownikiem. Ona do mnie że w jakim celu. To ja że proszę z kierownikiem i nie jej sprawa. Koleś odebrał i oczywiście po 2 min. ostrych pojazdów mój fax cudownie się odnalazł. Przeprosili i koleś proponował mi jakieś ubezpieczenie szyb czy coś ale się rozłączyłem.

Wystarczyło zadzwonić i powiedziec tej pani ze fax wyslany i ona go musi odszukać. Zawsze przy wysyłce faxu tak mam ze przychodzi druk do oplacenia ale zwykle został wcześniej wyslany (co w 90% się tak dzieje). Dlatego tez oprócz faxu zawsze idzie list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W 90% inny dział jest odpowiedzialny za zawieranie/przedłuzanie umów i za rozwiązywanie umów w ubezpieczalniach i ten drugi dział zawala sprawe bo do systemu nie wprowadza informacji , ale po interwencji telefonicznej szybko odnajdują rozwiązanie umowy.

Cytuj (zaznaczone)
Tak więc jest to standardowa akcja ze strony AXA że "może wysłał pocztą albo mailem to powiemy że nie doszło i ma pecha".

W moim przypadku poszedł fax i list , nie było więcej zadnych listów i kontaktów ze strony AXA.

Cytuj (zaznaczone)

Aha i wypowiedzenia zanoście albo osobiście albo faxem bo macie wtedy czarno na białym potwierdzone. Firmy ubezpieczeniowe próbują na wszelkie sposoby wyciągnąć siano z ludzi.

Wysyła się listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru i to jest druga po osobistym dostrczeniu i otrzymaniu potwierdzenia na kopii metoda potwierdzajaca ze się wysłało do nich wypowiedzenie. z FAXu mogą sie prosto wykręcic bo fax nie zawsze dochodzi czytelny i taki fax mogąspokojnie wywalić do śmieci.

Ja mam auta dostawcze ubezpieczone w Benefia24 poniewaz tam w przypadku Wrocławia wychodzą najtaniej. A osobowe w mBanku , zwykle to jest Benefia również.
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 02, 2010, 11:21:59 am »

franca

• Gość
Cytat: "mati_lecha"
Franca - ile masz zniżek?

Ja mam ze współwłaścicielem co ma 60%. A w AllianzDirect biorą pod uwagę tylko tego co ma najniższe zniżki do wyceny a to rzadkość.

Cytat: "skyer"
Jak widzicie fax i telefon po moze byc niewystarczajacy....

Ale jak wysłałeś faxem to masz wydruk z faxu czy odebrali czy nie. Więc generalnie to mogą naskoczyć i w sądzie i tak by przegrali.

A to czy jest wyraźnie czy nie to nie upoważnia ich do wyrzucenia dokumentu i stwierdzenia że nic nie doszło.

« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 02, 2010, 16:13:36 pm »

Maniac1

• Gość
Sprawa załatwiona, dziś otrzymałem zwrotnego maila z informacją potwierdzającą wypowiedzenie umowy. Jest luz :)
Ale swoją drogą gadanie że "dzień przed końcem ubezpieczenia można rozwiązać" to bzdura w takim przypadku jak TU AXA - przedstawicieli to to nie ma, polecony nie dojdzie, za kuriera expres chcą tyle, że wolałbym już mieć 2 ubezpieczenia.. No śmieszne. Tak więc cieszę się, że AXA jednak nie leci w uja i potwierdza maile :)

« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 02, 2010, 17:33:11 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Gwoli informacji o kosztach, POLONEZ 2.0 1990 rok, Kołobrzeg, OC + NW 361 zł, zniżki 60 %.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 03, 2010, 11:08:02 am »

Offline banned

• Sympatyk
W mojej konfiguracji Polonez 1.4, 19 lat plus zniżki za współwłaściciela, PZU proponowało mi ponad 500zł za OC, HDI, Hestia, Warta ponad600 nawet ponad700zł z tym że ten ostatni ma zwyżki za wiek nie do 25 tylko do 31 lat :lol: Poszedłem do Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych żeby mi przekalkulowali ubezpieczenie po poprzednim właścicielu które mam do września i poprosiłem o wyliczenie składki za cały rok. Powiedzieli że gdybym chciał samo OC to w moim przypadku należy się dodatkowa zwyżka i wezmą 1000zł ale jeżeli wybiorę pakiet OC+NNW+Assistance to za wszystko zapłacę nieco ponad 400zł czyli 100zł mi zostaje w portfelu. :)
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 03, 2010, 12:10:10 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "BARTEK#1925"
Gwoli informacji o kosztach, POLONEZ 2.0 1990 rok, Kołobrzeg, OC + NW 361 zł, zniżki 60 %.

W jakiej firmie?

Ja najtaniej znalazłem 1.6 OC + NW 397zł, zniżka 60%.

« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 03, 2010, 12:40:42 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
wawa 409 OC AXA PN 1.6 60%
Slużę nr polisy na dalszą zniżkę.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3