Błąd podstawowy .Nie jeżdzi sie na mineralnych,ani na połsyntetykach.Jeżdzi się na takich jak producent zaleca,a nawet lepszych.Mam poleneza 9 rok , jeżdżę od początku na syntetykach,i to tych z najwyższej połki,i nie mam problemow z silnikiem.Owszem cykają na samym początku zawory,a szczegolnie w zimie,ale po przejechaniu kilku kilometrow ,totalna cisza.99% jeżdżę po mieście,i są to trudne warunki eksploatacji,przejechanych mam niewiele kilometrow,bo średnio jeżdżę od 4-9 km dziennie,silnik nie dogzany,nie wystarczające smarowanie.W twoim przypadku,może poprawić przejście ,z oleju mineralnego na połsyntetyk,w niewielkim stopniu ,lepiej byłoby przejść na syntetyk,ale to może spwodowć przeciwny efekt,po tak dużym przebiegu,wyczyści tak silnik,że pogubisz się wtym wszystkim.Moja rada, jeśli ,stać cię na kupno b.dobrego syntetyka[na allegro kupisz go po umiarkowanej cenie],to go zastosuj,na probę,uzyskasz wtedy lepsze smarowanie,a to może spowodować poprawę pracy zaworow.Wyczyści ci kanały olejowe,itp,a tym samym lepsze smarowanie.Pozdro!