Autor Wątek: Farbowanie wykładzin w polonezie??  (Przeczytany 8431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Farbowanie wykładzin w polonezie??
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 02, 2009, 19:58:10 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Ja pofarbowalem polke czarnym pigmentem (barwnikiem) do farb i nie polecam bo bardzo brudzi.
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 28, 2010, 20:10:06 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Panowie, pytanie: w jaki sposób przywrócić tylnej półce oryginalny ciemnoszary kolor? Oczywiście w taki spośób, żeby półka nie brudziła przy byle dotknięciu. Szukałem farby do barwienia tkanin lub farbiarni, której mógłbym to zlecić. Niestety, bez skutku. Udało mi się kupić nową półkę tylną podnoszoną, brakuje mi nowej części stałej - o zakupie takiej mogę zapomnieć, bo nikt tego nie ma. Może ktoś mi podpowie jak rozwiązać problem z barwieniem?
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 28, 2010, 20:21:01 pm »

Barnii

• Gość
Ja przemalowałem tylne półki, jak i cała wykładzinę z podłogi na czarno i nic nie brudzi. Dwie cieniutko napylone warstwy czarnego akrylu z pistoletu i wogole nie czuć ze była malowana a kolor ma idealny :)

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:45:56 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Barnii"
Ja przemalowałem tylne półki, jak i cała wykładzinę z podłogi na czarno i nic nie brudzi. Dwie cieniutko napylone warstwy czarnego akrylu z pistoletu i wogole nie czuć ze była malowana a kolor ma idealny :)

I nie czuć pod ręką szorstkiej powierzchni? Nic a nic? Bo jeśli to metoda to szybciej dobiorę lakier z lakierni niż do tkanin...
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 28, 2010, 22:00:59 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Cytat: "MichalSW"
I nie czuć pod ręką szorstkiej powierzchni?

Będziesz się po niej tarzać czy stawiać na niej stopy w butach?
Spryskałem kiedyś wykrojony z bagażnika kawałek wykładziny czarnym matowym sprayem i różnica w porównaniu z oryginalnym była tylko w kolorze.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 29, 2010, 06:10:16 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Mr.D"
Będziesz się po niej tarzać czy stawiać na niej stopy w butach?

Ani to ani to. Chcę się po prostu dowiedzieć jaka faktura materiału wychodzi, bo samochód ma być jak w oryginale i nie chcę czegoś zepsuć.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 29, 2010, 08:28:48 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Dwie cieniutko napylone warstwy czarnego akrylu z pistoletu
Jakiś specjalny czy wystarczy jak pójdę i poproszę o czarny akryl...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 29, 2010, 09:16:11 am »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Dwie warstwy matowego sprayu widocznego na zdjęciu, aby struktura była jak trzeba po wyschnięciu wystarczy przeciągnąć pomalowaną powierzchnię szmatką żeby "włosy" się trochę najerzyły. Nie farbuje po dotknięciu ręką.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 29, 2010, 10:16:25 am »

Offline banned

• Sympatyk
Tani lakier w sprayu Deco Color po 8.30 doskonale się sprawdza, te tekstylia znakomicie go łapią.

Aktualnie przemalowuję w ten sposób podsufitkę na czarno. Liczę że trzeba na to zużyć 2 do góra 3puszek. Efekt zapowiada się niezły.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 29, 2010, 12:38:31 pm »

Barnii

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"
Dwie cieniutko napylone warstwy czarnego akrylu z pistoletu
Jakiś specjalny czy wystarczy jak pójdę i poproszę o czarny akryl...

Zwykły czarny akryl, w przyszłym tygodniu zamierzam również podsufitkę polakierować, zobaczymy co wyjdzie:)

« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 29, 2010, 12:55:30 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Ja na podsufitkę walnąłem sobie kocyk do kolumn głośnikowych. Tyle że miałem starą podsufitmę z atu wyrzeźbioną pod szybra.

Pewnie nikomu nie przyszło do głowy looknąć do góry w czerniewicach jak oglądał borkostworka  :mrgreen:

Niestety efekt nie powala bo podsufitka była przemoczona i miekka. Byłoby dużo lepiej na podsufitce świerzo wyjętej z auta... Jak się zdenerwuję to odrzałuję trochę kasy i zrobię wersję poprawioną.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 29, 2010, 19:46:22 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Mr.D"
Cytat: "MichalSW"
bo samochód ma być jak w oryginale i nie chcę czegoś zepsuć.

No comment  :|

Co to niby znaczy? Że wolę się spytać zanim coś się zrypie? A może dlatego, że chcę Poloneza remontować?
Poza tym chcę barwić na ciemnoszary, jak było za nowości a nie na czarno. Byłem dzisiaj w sklepie z lakierami i Panowie się mocno zastanawiali nad tym napylaniem farbą. Przestrzegając jednocześnie, żeby się półka nie zacząła rozpuszczać od rozcieńczalnika z lakieru. Tu OK, jak napylę a nie namoczę to pewnie się nie rozpuści. Ale przecież farba sklei włosie na półce i będzie taki skrzep. Zresztą nie wiem, po to się pytam, żeby mądrzejszych posłuchać.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 03, 2010, 11:22:01 am »

Offline banned

• Sympatyk
Propo gleby to ciekawe jest że FSO robiło mega glebę do 79 roku w 2000 Rally, potem na poszerzeniach w najniższej konfiguracji stały minimalnie wyżej ,a w latach 80tych często nawet na dosyć gładki asfalt auto było wyższe niż seryjne.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E