Autor Wątek: Rozwala akumulator  (Przeczytany 1468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozwala akumulator
« dnia: Kwiecień 07, 2009, 00:14:27 am »

szczaw

• Gość
Niezbyt często, ale czasami zdarzy mi się, że rano jak odpalę i wyjadę za bramę, jest OK, jednak jeśli zbyt szybko puszczę sprzęgło, auto zgaśnie - rozwala mi akumulator - kontrolki nie świecą, po podłączeniu prądu z innego auta kontrolki się zapalą, ale kręcić nie chce. Dopiero po kilku minutach jak przekręce kluczyk, kontrolki się zaświecą (lub też nie) i zapali. Miał ktoś taki przypadek? Co to jest? Dodam, że akumulator ostatnio był ładowany, może z dwa tygodnie temu...?

Rozwala akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2009, 02:03:46 am »

djarq

• Gość
Trzeba przekonać tlenki i rdzę żeby sobie poszły z naszej instalacji. Proponuję zacząć od wyczyszczenia klem i zacisków aku, kabla masowego i + do rozrusznika i stacyjki. Jeśli to nie pomoże to kostka w stacyjce, potem sprawdzenie puchy z bezpiecznikami a na koniec poruszanie każdą wtyczką w aucie.
Stawiam na przerwę w okolicach aku i stacyjkę.

Re: Rozwala akumulator
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2009, 12:00:54 pm »

marcij

• Gość
Cytat: "szczaw"
... - rozwala mi akumulator - ....?

lol, patrzac na tytul watku to myslalem , ze on conajmnie wybucha ;P zawiedziony jestem ;P

Rozwala akumulator
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2009, 13:29:42 pm »

foxlis87

• Gość
Propomuje również wyczyszczenie klem. MIałem cos podobnego. Sprawdz masową klemę ( - ) czy nie jest luźna.

Rozwala akumulator
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2009, 01:02:44 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Weź miernik do ręki i sprawdź pobór prądu. jeśli jest wyższy niż 0.03A to coś ci wysysa prąd.
Jeśli jest na podobnym poziomie.. to kup nowy akumulator.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...