Autor Wątek: Rover - zakup Poldka 1.4MPi  (Przeczytany 30123 razy)

Rover - zakup Poldka 1.4MPi
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:36:59 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Jesli nawet szukałbyś seryjnej 2.0 ( czy to forda czy fiata) to niewiem czy byś znalazł. to są rodzynki. 2.0 najczęsciej sie wkłada zamiast 1.5/1.6 a nie kupuje już gotowe. Do atu możesz sobie zamontować 2.0 1.8 czy co tam tylko chcesz, niczym się ono z przodu nie rózni od caro.

wspomaganie jest w praktycznie każdym polonezie + z silnikiem 1.6
rover ze wspomaganiem seryjnie zamontowanym to rzadkośc.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:49:14 pm »

Qwet

• Gość
Więc nie ma znaczenia czy kupię Caro czy Atu, i tak nie będę miał wspomagania. Dzięki za odpowiedź ;)

« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:09:09 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
w zwykłym nie będziesz miał wspomy, tylko w plusie
Powered by Lpg.

« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:15:14 pm »

Qwet

• Gość
Cytat: "Zoltanno#1930"
wspomaganie jest w praktycznie każdym polonezie + z silnikiem 1.6
rover ze wspomaganiem seryjnie zamontowanym to rzadkośc.

Więc nawet nie w plusie, niestety :( Ale trzeba patrzeć na tego dobre strony - nie będę musiał chodzić na siłownię :lol:

« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:16:18 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
To raz, dwa żę nie pęknie mu podłużnica od za mocnej wspomy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 22, 2009, 12:41:24 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Cytuj (zaznaczone)
Czytałem o tym trochę. Okazduje się, że 2.0GLE był tylko w Caro :lol: A we wcześniejszych modelach były 2.0DOHC, 2.0LE i 2.0SLE.

dalej tkwisz w błędzie, bo 2.0 SLE i2.0 GLE to to samo, czyli silnik forda montowany w Polonezie od 88 9+/-) do 1993 roku.
Symbol GLE świadczy o budzie CARO a SLE o przejściówce/akwarium.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 23, 2009, 20:59:48 pm »

Qwet

• Gość
Właśnie sprzedałem motocykl, dostałem za nią 1700 :) Więc budżet urósł do 2500, z czego liczę 300zł pójdzie na przerejestrowanie. W związku z tym, na poldorovera zostanie mi jakieś 2200zł ;)

Mam pytanie odnośnie nadwozia... Czy polonez Atu plus z silnikiem rovera był produkowany w wersji hatchback? Czy wersja sedan ma łączoną kabinę pasażerów z przestrzenią bagażową tak jak w hatchbacku??

« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 24, 2009, 11:00:59 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "Qwet"
Czy założę głośniki to zależy ile tam jest miejsca, bo chciałbym dopasować zamiast półki obudowę około 100 litrów z dwoma głośnikami 12-calowymi, albo chociaż 10-calowymi. W związku z tym pytanie - jaka jest szerokość otworu między siedzeniami a szybą po zdjęciu półki? Jeśli ta szerokość będzie za mała, to pozostaje mi włożyć do bagażnika skrzynię którą dopasowałem do mondeo i jeździć ze zdjętą półką, żeby nie przeszkadzała w przenikaniu ciśnienia akustycznego do wnętrza samochodu ;)
Montaż subwoofera przysporzy trochę kłopotów, mianowicie:
1. Wspominany w pierwszym poście problem butli gazowej w bagażniku, wiem już że butla gazowa jest niewrażliwa na silny bas. Zastanawiam się, czy zwykła butla jest na stałe przymocowana do bagażnika, czy można ją dowolnie przemieszczać? Chciałbym ustawić subwoofer jak najbliżej siedzeń.
2. W polonezie Caro u kolegi po zwiększeniu głośności tylna klapa bardzo mocno "trzepie" o mocowania, to trzepanie jest prawie tak głośne jak sam subwoofer. Czy a Atu będzie podobna sytuacja? Czy da się to w jakiś sposób wyciszyć?
3. Akumulator w poldku kolegi był 45Ah, więc po 20 minutach głośnej muzyki musieliśmy uruchamiać silnik z popychu. Czy w wersji Atu był montowany większy akumulator?

Sprzęt jaki wkładaliśmy do tego poloneza to głośnik Infinity Reference 1252W, 8ohm, 300W mocy. Wzmacniacz zbudowany przeze mnie, osiąga na wyjściu 55V napięcia skutecznego, co daje moc 380W/8ohm. Pobór prądu z akumulatora to 40-50A.

Kolego... jeszcze niedawno chciałeś kupić samochód na wakacje, rok czasu.. a teraz rozkimiasz już w nim audio. Rusz tyłek zza komputera i pojedź coś oglądać, zobaczysz na własne oczy co i jak.
Temat car audio jest prowadzony w osobnym podforum i nie mieszaj tego z zakupem poloneza 1,4 mpi.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 25, 2009, 18:06:13 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
kilka godzin... z ktorych 95% spedzisz w kolejce.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 25, 2009, 19:02:09 pm »

Qwet

• Gość
Czyli tak:
Wcześnie rano kupuję poloneza i przywożę go do swojej miejscowości. Mam poloneza przed domem. Biorę papiery samochodu, papiery gazu, dowód kupna i śmigam do urzędu około 8 rano. Tam oddaję stary dowód, płacę za przerejestrowanie i wracam do domu. Potem około godziny 16 śmigam do urzędu, odbieram tablicę rejestracyjną, dowód tymczasowy i wracam do domu. Zakładam tablicę na poloneza i jeszcze w ten sam dzień w którym go kupiłem mogę śmigać zarejestrowanym na mnie polonezem.

Czy dobrze to zrozumiałem?

« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 25, 2009, 19:16:21 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
Cytat: "Qwet"
Czyli tak:
Wcześnie rano kupuję poloneza i przywożę go do swojej miejscowości. Mam poloneza przed domem. Biorę papiery samochodu, papiery gazu, dowód kupna i śmigam do urzędu około 8 rano. Tam oddaję stary dowód, płacę za przerejestrowanie i wracam do domu. Potem około godziny 16 śmigam do urzędu, odbieram tablicę rejestracyjną, dowód tymczasowy i wracam do domu. Zakładam tablicę na poloneza i jeszcze w ten sam dzień w którym go kupiłem mogę śmigać zarejestrowanym na mnie polonezem.

Czy dobrze to zrozumiałem?

Nie nie nie nie ....

kupujesz auto i przez 30 dni mozesz jezdzic ze starym dowodem i umowa k-s (posiadajac OC poprzednika). max po 30 dniach idziesz u WK i zalatwiasz formalnosci, w oplatach to będzie ~172zł (znaczki skarbowe, opłata za dowód, tablice, naklejki) idziesz do wydziału rano, oddajesz stare tablice i dowód rejestracyjny, przedstawiasz umowe K-S i jak masz to papiery od gazu, następnie robisz w/w opłatę i odbierasz tzw. miękki dowód - ważny jest przez 30 dni. w tym okresie czasu jeździsz sobie na nim, w między czasie sprawdzasz na specjalnej stronce https://www.pojazd.pwpw.pl/ czy masz już do odbioru dowód tzw "twardy" czyli docelowy. Musisz z ważnym OC (przepisane na siebie, kupione nowe) stawić się w okienku i odbierasz normalny dowód rejestracyjny.

koniec
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."

« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 25, 2009, 19:23:08 pm »

Qwet

• Gość
A czy razem z miękkim dowodem dostanę też tymczasową tablicę rejestracyjną?

Cytat: "jimo#1921"
Musisz z ważnym OC (przepisane na siebie, kupione nowe)

Co znaczy przepisać OC na siebie? Jak to się odbywa?

« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 25, 2009, 19:29:47 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
Qwet, ogarnij się... ponoć motor już miałeś, to co na lewo jeździłeś?

Tak, z dowodem miękkim dostajesz swoje nowe tablice rejestracyjne. Idziesz do ubezpieczyciela żeby zrobił adnotacje na umowie o zmianie właściciela - niekiedy wiąże się to ze zmianą stawki (następuje korekta - zazwyczaj dopłata) do oc.

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 25, 2009, 22:37:19 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Ale ci wytłumaczyli:

Najpierw w pierwszej kolejnosci do urzędu skarbowego po pieczatke na umowie ze jest zaplacony podatek lub informacja o zwolnieniu z podatku.

I masz święty spokój.
Czekasz aż skończy się ubezpieczenie, dwa-trzy dni wcześniej idziesz do nowej ubezpieczalni takiej jak ci sie podoba.
Wykupujesz ubezpieczenie na siebie.
Na polisie sa stare numery rejestracyjne i nowe nazwisko.
W momencie kiedy konczy ci sie przeglad, idziesz zrobic przeglad.
Potem do wydziału komunikacji z podbitą umową, ważnym OC, i dowodem rejestracyjnym oraz starymi blachami.
Po wypelnieniu kwitków i opłacie w wysokości 187zł50gr 9jesli auto nie jest zarejestrowane w twojej miejscowości bo jak jest to chyba niecałą stówke wtedy)
dostajesz "miękki dowód" i normalne blachy.
za 2-3 tygodnie idziesz juz po normalny dowód.

Nie musisz przerejestrowywac auta w ciagu 30 dni bo nie obowiazuje za to zadna kara to raz, dwa policja nie moze ci nawet dowodu zabrac wtedy.. bo "jakbys mal go przerejestrowac bez dowodu" ?

« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 25, 2009, 22:44:23 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
Cytat: "Stingerek"
Nie musisz przerejestrowywac auta w ciagu 30 dni bo nie obowiazuje za to zadna kara to raz, dwa policja nie moze ci nawet dowodu zabrac wtedy.. bo "jakbys mal go przerejestrowac bez dowodu" ?

Hmm Stingerek, z całym szacunkiem - nie pisz głupot! To, że ludzie tak robią to nie znaczy, że wszyscy mają tak robić. Chłopak zapytał się jak należy przerejestrować auto, wg. litery prawa postępuje się tak jak napisałem wyżej (o tej skarbówce zapomaniałem ;P aczkolwiek sam zainteresowany o to nie pytał). Ustawowo masz 30 dni, to że nie ma kary nie zwalnia Cię z nie przestrzegania tego przepisu!

Wk*rwia mnie to dzisiejsze cwaniactwo, każdy kombinuje szczędzie, zawsze i permanentnie, bo przecież każdy jest najmądrzejszy z swojej wsi, ale potem wszyscy się dziwią, że jest tak a nie inaczej. ;l

Stingerek na przyszłość uważaj na to co piszesz na forum bo to już nie pierwszy raz kiedy wpierw napiszesz a potem pomyślisz nad tym co napisałeś.

Przerejestrować i tak musisz i tak.. więc po co to odwlekać? Chyba, że auto chcesz po tygodniu sprzedać. Wyobraź sobie, że uczestniczysz w kolizji po jakimś czasie i nie masz auta przerejestrowanego, ciekawe (osobiście nie wiem - mogę sobie jedynie to wyobrazić) jak komplikuje się wyjaśnianie sprawy z policją jeśli chodzi o dokumenty wozu.

« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 27, 2009, 09:37:07 am »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
A tak na marginesie to na opłatę w urzędzie skarbowym masz 14 dni od daty zakupu w przeciwnym razie bedzie kara w zależności od ilości zaległych dni.
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

« Odpowiedź #116 dnia: Czerwiec 27, 2009, 11:44:40 am »

Qwet

• Gość
A jaka kara będzie jeśli na umowie kupna będę miał wartość pojazdu 950zł? :) Czy wtedy muszę zgłaszać się do urzędu?

« Odpowiedź #117 dnia: Czerwiec 27, 2009, 12:10:54 pm »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
Kara nie jest od wartości podanej na umowie tylko przypisana kolejnym opóźnieniom jakoś tak do tygodnia to jest chyba 50zł. A druga sprawa zasadniczo to co masz na umowie to oni i tak tego nie biorą tej sumy bo mają co kwartał aktualizowaną tabele rynku samochodowego wtórnego w postaci takiej książeczki i ztamtąd biorą kwotę ile pojazd jest warty i z tego obliczają podatek. Wiem na pewno bo kwotę na umowie miałem 500 zł a i tak mi wyliczyli z rocznika że wyszło od 2300zł zaśmiałem sie do gościa tylko że może za taką kwotę odemnie go kupi ale sie tylko zaśmiał i powiedział że jakby tak brali kwotę z umowy to by nie miał wypłaty bo nikt by nie opłacał. A swoją drogą sam mi powiedział że jeżeli mam możliwość to żebym sobie przepisał umowę z byłym właścicielem na inną date bo bedę musiał zapłącić dodatkowo 50 zł za nieterminową opłatę umowy cywilnoprawnej.
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

« Odpowiedź #118 dnia: Czerwiec 27, 2009, 19:02:43 pm »

Qwet

• Gość
Kurczę, miałem nadzieję że będę zwolniony z podatku. Od 2000zł wychodzi 40zł w plecy :( Ale może, może uznają to co mam w umowie, czyli 950zł...

Ciągle dzwonię po ogłoszeniach i gdyby nie było ich tak mało, już jeździłbym rowerkiem :lol:

« Odpowiedź #119 dnia: Czerwiec 27, 2009, 21:04:12 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Chyba nawet na początku tego tematu ktoś pisał, że żeby uznali cenę z umowy, to trzeba dopisać adnotację, że kupujący przyjął do wiadomości, że auto kwalifikuje się do poważnych napraw blacharsko - lakierniczych.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)