Hejka .Sorki za odkop dekady
. Z uwagi że mam robotę w Bieszczadach , wyjazd o 5:00 itp niedogodności ( -10 i postój pod chmurką ) postanowiłem zamontować w poldku ogrzewanie postojowe Webasto.
Jest to Thermo Top - piec podgrzewający płyn w układzie chłodzenia silnika , i tym samym wnętrze poldka.
Zdecydowałem się na zasilanie ON - nie używam w aucie PB i nie chciałem "ryzykować" ewentualnym wyciekiem bądź co bądź bardziej łatwopalnego paliwa.
Webasto jest sterowane z zegara 1533 i na pilota (w drodze sterowanie GSM)
Ogrzewanie jest wpięte "w nagrzewnicę" - tzn. obieg Webasta zaczyna się od nagrzewnicy i z niej idzie już na silnik - korzyść taka że płyn o większej temperaturze najpierw dociera do nagrzewnicy i ogrzewa wnętrze , a następnie grzeje silnik , parownik LPG itp.
Sprawdzone - przy -10 ogrzewanie włączone na 25 minut i wnętrze odmrożone i odparowane i silnik ma ok 50 stopni (wg. wskaźnika w zegarach poldka)
Zamieścił bym fotki , ale mam mały "burdel" pd maską - chyba że chcecie zobaczyć ten "dramat"
Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu , jedyne co bym zmienił to grzejnik w nagrzewnicy - jest już zamontowany z Mondeo (gabarytowo prawie jak poldkowy ) , ale mam już przygotowany inny - ta rzeźba czeka na realizację.
Jak najbardziej polecam , montujcje ogrzewanie postojowe w swoich poldkach
: