Autor Wątek: Zatrzymahy dowód rejestracyjny a przerejestrowanie.  (Przeczytany 29714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zatrzymahy dowód rejestracyjny a przerejestrowanie.
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 07, 2009, 09:28:13 am »

STax

• Gość
Skoro temat o rejestrowaniu to ja bym miał też pytanie - czy jak jestem zameldowany w mieście A a mieszkam w mieście B to mogę zarejestrować auto w mieście B i dostać jego tablicę, czy muszę jechać do A i tablice z A dostać?

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 07, 2009, 10:12:30 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
STax - auto rejestrujesz w miejscu zameldowania.

W mojej sprawie: jestem już douczony i przeszkolony.
Byłem na komendzie po raz wtóry, dowód poleciał do Kielc.
Byłem w WK... pani za wszelką cenę chce dowód, pytałem że może ona jako "WK" moze sie zwrócić zz prośbą do Kielc, o przysłanie dowodu do Przemyśla. - NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI.

I teraz najlepsze: Mam jechać do Kielc i poprostu odebrać dowód :D

Pytanie: Jaka jest zasadność zatrzymywania dowodu za nieprzerejestrowanie, skoro wystarczy pojechać do WK i poprostu go sobie wziąć ?
DEBILIZM !

Tak więc, podsumowując, teraz muszę, jechać do Kielc, odebrać dowód i po sprawie. Potem mogę go przerejestrować lub nie :D To tak jakby zabrali mi dowód za brak przeglądu, przyjechać do WK i odebrać go spowrotem :D

Jedyne co potrzebuję to umowa kupna sprzedaży i dowód osobisty, żadnych kosztów czy dokumentów dodatkowo.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 07, 2009, 12:13:37 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
A gdybyś przerejestrował auto po kupnie w ustawowym terminie i jeździł z godnie ze znakami, to by nie było tego tematu.

Zemściło się na tobie - zgodnie z przysłowiem: "co się odwlecze, to nie uciecze".
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 07, 2009, 12:45:33 pm »

marcij

• Gość
Dobrze wiedziec , ze to tak wyglada, bo jestem w troche podobnej sytuacji. Kupilem motorower (za 200zl), a przerejestrowanie kosztowaloby mnie 160zl. Stwierdzilem , ze wole te pieniadze wlozyc w jego remont , niz w urzednikow. I pilnuje tylko OC.

« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 07, 2009, 12:54:56 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Cytat: "Stingerek"

I teraz najlepsze: Mam jechać do Kielc i poprostu odebrać dowód :D

Pytanie: Jaka jest zasadność zatrzymywania dowodu za nieprzerejestrowanie, skoro wystarczy pojechać do WK i poprostu go sobie wziąć ?
DEBILIZM !

Policjant chciał narobić Ci kłopotu i narobił. Teraz musisz zasuwać 250km. Taka była zasadność tego, że zabrał Ci dowód
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 07, 2009, 13:17:00 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Dla mnie to nie problem :) Bo ja się przejadę i wycieczkę zrobie, żaden kłopot dla mnie.

Cytuj (zaznaczone)

A gdybyś przerejestrował auto po kupnie w ustawowym terminie i jeździł z godnie ze znakami, to by nie było tego tematu.
jakby Ewusia jabłka nie zerwała to zylibyśmy w raju.

Temat otwarty i poddany dyskusji tylko po to żeby przekonać się jak to jest bezsensowne.
Gdyby chciał mi narobić kłopotu to wlepiłby mi mandat pewnie :)

Mniejsza o przyczyny i skutki, zastanawiam się jedynie jak to jest możliwe żeby odsyłać dowód do WK tylko po to żeby po niego pójść i go tam odebrać :D
Ile to papieru i biurokracji jest potrzebne zeby to zrobic, ile czasu urzednicy i policja musi poswiecic wszystkim kierowcom w kraju, poddaje pod watpliwość zasadność zajmowania się takimi pierdołami.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 07, 2009, 15:42:04 pm »

Tomasz-350

• Gość
Stingerek,  A niemusisz teraz po upływie tych 30 dni od zakupu auta pisać nowej umowy k/s ?? jak to jest jak się chce zarejestrowac auto po tym terminie?

« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 07, 2009, 17:05:49 pm »

Alan

• Gość
Kupiłem podasa kilka miesięcy temu....przegląd i Oc do kwietnia 2010...najpierw wizyta w US pieczęć z data na umowie bez opłat bo w umowie cena 600pln przepisanie oc u ubezpieczyciela i wizyta w WK..... -dobry...dobry- Pani kochana ile am czasu na przerejestrowanie wozu? (pytanie głupie bo zarejestrowanych mam trzy,ale tak na wszelki wu...) -30dni.... - aha no spoko pani kochana a co jak nie przyjde w 30dni?....- będziemy krzyczeć... -o! spoko żona w domu też krzyczy i nic sobie z tego nie robię..jakieś kwestie prawne?... -hahaha, żadnych:) - no to do zobaczenia w kwietniu ...uszanowanko.

sprawa druga....zapierniczam....dupną mnie skrucha proszę o łagodny wymiar kary takie zasady 130 to autostrada a nie teren zabudowany proste i logiczne...nie moralizuje ale jak się udaje spoko dupną to broda w zwisie i tyle bez kozakowania

« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 07, 2009, 18:08:58 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Dla mnie ten cały temat sorki jest o tym, że się nie ma co kłócić i udowadniać policjantowi kto tu lepszy. :D Ja w takich sytuacjach grzecznie proszę żeby nie krzyczeli bo nie ma przecież powodu i cała rozmowa przebiega w normalnej atmosferze. A jak ktoś chce koniecznie policji udowadniać jaki to on jest mocny to potem ma za swoje... Ostatni raz jak na mnie policja naskoczyła to gdy kończyliśmy rozmowę było im już tak głupio, że mi sami radzili żebym mandatu nie płacił dopóki komornik się nie pojawi bo to mi się bardziej opłaci. :D (I dokładnie tak zrobiłem płacąc go chyba po 3 latach.)

(...)

138km/h na ograniczeniu do 40km/h (na dwupasmowej wylotóce w kierunku granicy !)  :) mandatu nie dostałem... filmiku też nie :/

No cóż - ciesz się, że nie postradałeś prawa jazdy, a nie narzekasz...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 07, 2009, 19:08:47 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Wcześniej wręcz się chwaliłeś, że nie ma sensu przerejestrowywać, a teraz się na tym przejechałeś.

Prawda, i jak widać nie miałem racji, chociaż gdybym do niego po chamsku pyska nie otworzył pewnie skończyło by się na pouczeniu. Moja wina, jednak temat dotyczy drogi urzędowo prawno biurokracyjnej w tym konkretnym przypadku.
Możesz podwiesić

Cytuj (zaznaczone)

Stingerek, A niemusisz teraz po upływie tych 30 dni od zakupu auta pisać nowej umowy k/s ?? jak to jest jak się chce zarejestrowac auto po tym terminie?

Nie , nie muszę, z tymi umowami które mam powinienem się zgłosić do lokalnego WK w celu przerejestrowania, jednak NIKT NIE MA NARZĘDZIA ŻEBY MNIE DO TEGO ZMUSIĆ.
Co zrobie po odebraniu dowodu pozostaje moją sprawą. tak to wygląda:
Pani w WK w Kielcach, poinformowała mnie że jak dowód do nich dotrze to mam po niego przyjechać. Można sprawę załatwić korespondencyjnie, jednak musiałbym wysłać:
- umowy kupna sprzedazy (są dwie)
- ubezpiczenie
- glejt z policji o zatrzymaniu
- glejt z policji o wwysłaniu dowodu do WK w Kielcach.

W zwiazku z powyższym trwałoby to conajmniej 10 dni roboczych czyli 2 tygodnie byłbym bez samochodu.

Cytuj (zaznaczone)

nie moralizuje ale jak się udaje spoko dupną to broda w zwisie i tyle bez kozakowania

U mnie zawsze jest "tak prosze pana, nie proszę pana, tak panie władzo, oczywiście panie władzo" niestety, wczoraj gość poprostu przegiął pałę a mi puściły nerwy.
Na spokojnie i bez nerwów trzeba z nimi bo jak się chce psa uderzyć... to się kij zawsze znajdzie.

Cytuj (zaznaczone)

Dla mnie ten cały temat sorki jest o tym, że się nie ma co kłócić i udowadniać policjantowi kto tu lepszy. :D Ja w takich sytuacjach grzecznie proszę żeby nie krzyczeli bo nie ma przecież powodu i cała rozmowa przebiega w normalnej atmosferze. A jak ktoś chce koniecznie policji udowadniać jaki to on jest mocny to potem ma za swoje...

Prawda, ale nie o tym jest temat, jeszcze raz powtarzam że chodzi o bezsensowność biurokracji a nie o moje bezapelacyjne chamstwo.

Cytuj (zaznaczone)

No cóż - ciesz się, że nie postradałeś prawa jazdy, a nie narzekasz...

Na szczęście mam czyste konto punktów karnych więc nie odebraliby mi prawa jazdy.

« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 07, 2009, 20:16:16 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
To, że konto czyste nie znaczy, że nie możesz dostać na raz 21. Jak policjant inteligentny to czego Ty nie popełnisz on Ci dopisze i się odwołuj... Ale nie ma co akademickich dyskusji ciągnąc...

I proszę Was. Nie krzyczcie tak po całym necie, o braku sankcji na nie dotrzymanie tych 30 dni. Od kilku lat oszczędzam na tym głupim przerejestrowywaniu a teraz jak wszyscy tak będą robić to zaraz przepisy jakieś nowe sankcje za to wprowadzą  :twisted:
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 07, 2009, 20:26:44 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Sam mam auto nie przerejestrowane od półtora roku, bo z różnych przyczyn nie zdążyłem tego zrobić jak miało jeszcze przegląd, a potem to ono przeglądu by nie przeszło. -  Dopiero dochodzi do stanu, w którym będzie go można załatwić normalnie...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 07, 2009, 20:41:42 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Ja miałem też stan techniczny auta jako priorytet... najpierw reomont, potem przegląd OC itd... kiedy teraz nie boje się nim jeździć, miałem go przerejestrować... wszak prawie dwie stówy (co moim zdaniem jest niewiarygodnie beznadziejnie wysoką kwotą) to nie byle co i nie zawsze jest.. a jak są te dwie stówki to się inny dobry powód znajdzie żeby je wydać.

« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 13, 2009, 07:25:44 am »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
I jak wyglada sprawa ?

« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 13, 2009, 09:42:35 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
A własnie, zapomniałem napisać.
Byłem w piątek w kielcach i odebrałem dowód.
Pani pierwszy raz w życiu się z takim czymś spotkała :)
Po wypełnieniu wniosku o zwrot dowodu, przedstawieniu dowodu osobistego, ubezpieczenia, upoważnienia od współwłaściciela oraz pokwitowania z policji, podpisałem pokwitowanie odbioru dowodu i ruszyłem w drogę powrotną :)
Myślałem że przerejestruję go w poniedziałek/wtorek.... niestety, podczas wycieczki do kielc, całkowcie umarł drugi bieg w skrzyni biegów, więc do wymiany jest skrzynia.. a co za tym idzie sprzęgło... także.. "mam inne wydatki niż przerejestrowanie" :D

« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 13, 2009, 15:58:44 pm »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
Jak sie przejedzie termin 30 dni od daty spisania umowy a była ona opłacona to trza iść do US i znów opłacić i tela!!
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 13, 2009, 16:54:44 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
nie trzeba.

« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 13, 2009, 17:06:05 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Potwierdzam nie trzeba. Nawet nie trzeba oplacac umowy w ogole. Ja rejestrowalem przed wczoraj swojego poloneza. Nic nie placilem. Nic nie oplacalem. tylko 169.50zl za tablice i dowod rejestracyjny
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 13, 2009, 17:08:48 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Zgadza się, jesli przedmiot nie podlega opodatkowaniu to zgloszenie w US i chec przybicia pieczatki o "zwolnieniu z opłaty skarbowej" jest nasza dobrą wolą. Chociaż np  w moim WK nie chciały mi BIurwy przerejestrować auta bez pieczatki.

« Odpowiedź #39 dnia: Październik 04, 2009, 23:53:58 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Zgadza się, jesli przedmiot nie podlega opodatkowaniu to zgloszenie w US i chec przybicia pieczatki o "zwolnieniu z opłaty skarbowej" jest nasza dobrą wolą. Chociaż np w moim WK nie chciały mi BIurwy przerejestrować auta bez pieczatki.
 U mnie to wyganiają i dostajesz okrzan jak masz poniżej tysiaka na umowie  :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG