Autor Wątek: wycieraczki  (Przeczytany 7810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wycieraczki
« dnia: Październik 15, 2009, 09:30:34 am »

koniu

• Gość
Witam mam pytanie co sie moglo stac z wycieraczkami przednimi  wlaczylem wczoraj i poszly w gore i juz nie powrucily czy silniczek padl czy jakas inna jest tego przyczyna gdzie na to popatrzec i za co sie tam zabrac wiem ze trzeba ta atrape sciagnac jest to polonez caro a bez tego nie pojdzie w tych warunkach ;/;/;/;

wycieraczki
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2009, 09:40:12 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
A silniczek się obraca ?
W podszybiu masz wszystkie bebechy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

wycieraczki
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2009, 16:01:45 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Zeby dostac sie do silnika wycieraczki to od komory silnika musisz raczej. Zdjac ten plastik (to podszybie takie) i ujrzysz silniiczek po lewej stronie.

wycieraczki
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2009, 16:33:51 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
a sprawdziałeś wcześniej bezpiecznik?
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

wycieraczki
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2009, 09:04:37 am »

koniu

• Gość
tak sprawdzilem dziala juzdziekuje spadla ta szyna co od silniczka szla dziekuje wszystkim za pomoc temat mozna juz zamknac  pozdro dla wszystkich

wycieraczki
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2009, 19:34:48 pm »

polon

• Gość
podlacze sie :)

przestalo mi dzialac ustawienie czasowe wycieraczek, jak i same wycieraczki chodza wolniej niz kiedys... jakis czas temu wlaczylem wycieraczki gdy szyba nie byla mokro. Wycieraczki nagle sie zatrzymaly na srodku szyby i nie mialy sily ruszyc dalej, dopiero podniesienie ich i gdy nie mialy oporu szyby, zaczely chodzic.. czasami nawet gdy szyba nie byla bardzo mokra nie mialy sily wytrzec jej. Rownoczesnie spryskiwacz przestal dzialac podczas biegu wolnego i gdy wycieraki sa wylaczone, jednak na sile do siebie pociagnalem i zaczelo pryskac, wiec jeden problem zalatwiony. Dzisiaj zauwazylem ze nie dziala czasowka, wciskajac przycisk ktory odpowiada za czasowe wycieranie, wycieraczki po prostu sie wylaczaja, opadaja do punktu nominalnego i ani rusz, dopiero po wycisnieciu przycisku zaczyna wycierac ale w pracy ciaglej..

Moze to byc wina pajaka? Przejrzalem ten przerywacz czasowy i tam nic popalone nie jest, z zewnatrz na pajaku rowniez nic nie widac, nie sciagalem go jeszcze.

wycieraczki
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2009, 19:38:43 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Proponuję najpierw wyczyścić/spryskać styki w kostce od pająka, a poza tym zamontuj sobie przekaźniki na silniczek wycieraczek, zaczną wtedy działać jak w Plusie :wink: jest o tym odpowiedni wątek w ELEKTRYCE.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

wycieraczki
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 06, 2009, 19:55:00 pm »

polon

• Gość
ok dzieki, zaraz poszukam poczytam. Jutro je wyczyscze, bo nic do pryskania to nie mam ;P Jeszcze tylko pytanie czy rozni sie czyms nowszy pajak od tego z duzego fiata, staszych Polonezow? nie od Plusa, od zwyklego Caro, ten z grubszymi wajchami>

wycieraczki
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 06, 2009, 20:29:36 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Grubymi wajchami i kostkami elektrycznymi i wycieraczki maja 4 polożenia >0, czasowe, wolne , szybkie.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

wycieraczki
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2009, 09:43:04 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Trzeba by poszukać w ELEKTRYCE, teraz jestem w robocie, ale jak masz czas, to poszukaj :wink:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

wycieraczki
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2009, 17:44:21 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Warto zobaczyć czy nie zardzewiały osie ramion wycieraczek. Tam są takie uszczelniacze, ale czasem się dostanie woda i się to "pięknie" zaciera. Obejrzał bym też przerywacz wycieraczki - może być problem ze stykami przekaźnika, który się w nim znajduje. Przerywacz w starszym Polonezie znajduje się konsoli.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

wycieraczki
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 07, 2009, 20:03:04 pm »

polon

• Gość
kostki od pajaka przeczyscilem, przerywacz wyciagniety, rozkrecony nic nie widac nadtopionego czy uszkodzonego wiec tez raczej nie on, tymbardziej ze dzialal do czasu az wycieraczki zwolnily prace.. Przypomnialem sobie rowniez ze wtedy wlaczajac wycieraczke poczulem lekki swąd... drzwi mialem akurat otwarte ale podejrzewam ze to z pajaka jednak poszlo :/ wiec chyba bedzie konieczna wymiana, bo nic innego nie moze juz byc, jedynie silnik ale z tym to wole poczekac

wycieraczki
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2009, 23:30:00 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

wycieraczki
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 08, 2009, 20:16:31 pm »

polon

• Gość
dzieki Maxiu#1935

wycieraczki
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 24, 2009, 20:41:53 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Odnosnie moich zamulonych wycieraczek. Napiecie spadało do 7-8V przy 2biegu... Masakra. Dalem dwa przekazniki (do czasówki i do 2biegu) i teraz działaja jak głupie :D Chlapią az na boki, taka jest ich predkosc :D

Dzieki koledzy!  :wink:

wycieraczki
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 24, 2009, 21:46:27 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
:mrgreen: to załóż teraz silnik od PN plusa to zobaczysz jak chlapią :twisted:
były #1935

wycieraczki
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2009, 21:06:51 pm »

Milek#1944

• Gość
Wlaśnie dziś spotkał mnie problem z wycieraczkami. Wlaśnie mijałem sie z autobusem, jak chlusnelo to az zahamowałem. Właczam wycieraczki i skubane zatrzymaly sie w górnym położeniu. Słysze, ze silnik kreci i cos chrobocze pod maska. Popchnalem je reka i wrocily na swoja pozycje. Od tej pory po wlaczeniu zawsze zatrzymuja sie u gory i musze je popchnac reka. Co to za chroboptanie?Tam jest jakas zebatka podejrzewam? Co najprawdopodobniej bedzie do wymiany?
Pozdrawiam

wycieraczki
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 24, 2010, 20:27:14 pm »

polon

• Gość
ech tak to jest jak sie odklada rzeczy  na pozniej, o tych wycieraczkach calkowicie zapomnialem, ale teraz juz jest tragedia, ledwo ida, mierzylem i spadek jest az do 4V... na krotko od aku dalem kabel i zapindalaja az milo, wiec przekazniki montuje :) tlyko pytanie mam Maxiu#1935, u mnie nie dziala ogrzewanie szyby, nie wiem przez co, to i tak ciagnac + do styku 87 przekaznika szyby? czy moge do ktoregokolwiek innego?

wycieraczki
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 24, 2010, 20:38:51 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
+ ciągniesz z najbliższego miejsca, tak się składa, że tam na tym styku na pewno jest napięcie, bo to idzie prosto z aku.
były #1935

wycieraczki
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 25, 2010, 21:29:39 pm »

polon

• Gość
Cytat: "Maxiu#1935"
+ ciągniesz z najbliższego miejsca, tak się składa, że tam na tym styku na pewno jest napięcie, bo to idzie prosto z aku.

tak tez zrobilem, wsuwek mi braklo i jeszcze nie testowalem, ale ogolnie to masakra tam jest, nic miejsca nie ma zeby sie wpiac we wtyczki instalacji auta, ale szyba praca wynagrodzi mi bol plecow, bo z godzine sie bawilem tymi kabelkami :)

jeszcze tylko jedno pytanko mam, byc moze bardzo glupie ale musze sie upewnic, przekaznik ma 5 stykow, a ja podpinam 4? srodkowy 87 zostaje wolny?