Autor Wątek: Problem z obrotami  (Przeczytany 3744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z obrotami
« dnia: Październik 19, 2009, 16:25:25 pm »

Padi

• Gość
Jak w temacie...

silnik do osiągnięcia 80 stC pracuje równiuteńko, siedząc w środku nawet nie czuć że silnik pracuje.

Za to po wyżej temperatury 80 stC zaczyna drgać autem na słuch obroty pływają między 900 a 850 i od czasu do czasu nie synchronicznie lubi sobie zakuleć nawet do 600rpm a po sekundzie powrócić do 900rpm.
Taka sytuacja występuje na benzynie jak i na gazie.

Wymieniłem świece i przewody WN, czujnik położenia przepustnicy, silniczek krokowy, a problem nadal jest. (reset kompa i kalibracja silnika krokowego była)

Kontrolka HackEngine nie zapala się podczas nierównej pracy silnika, po włożeniu spinacza w kostkę serwisową komp nie wyrzuca błędów.

Oprócz takiego zachowania na wolnych obrotach, jest jeszcze problem z odpalaniem na benzynie jak jest ciepły i postoi około 30minut po tym czasie trzeba długo kręcić i łapie z wielkimi trudami, na 2 , 3 i dopiero na 4 cylindry. Jak jest zimny pali na cyk.

Powoli kończą mi się pomysły.
Jak by ktoś był tak miły, mieszkał w Lublinie, prosił bym o pomoc.

Proszę Was o jakieś pomysły!

Po wymianie czujnika temperatury (komp) problem ustał a i odpalanie na ciepłym silniku się poprawiło..... dzięki wielkie Mariusz#1926

No i niestety Problem powrócił po 2 dniach, zastanawiam się nad podmianą cewki zapłonowej oraz tego co jest po nią (jakaś elektronika)

Dam jeszcze linka do filmiku jak wygląda kulenie obrotów, w tle nie bardzo słychać jak silnik w trakcie spadnięcia obrotów pracuje na 2 lub 3 gary.

Link.....
http://rapidshare.com/files/295061206/VIDEO0002.mp4.html
MD5: 9FF2C152C650AF11628DB12A92C22B2F

Problem z obrotami
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2009, 17:54:10 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
podmien cewke ,przy okazji spryskaj wszystkie styki jakims isolem lub podobnym preparatem
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

Problem z obrotami
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2009, 09:27:44 am »

Buszek

• Gość
Cytat: "SeBa"
podmien cewke ,przy okazji spryskaj wszystkie styki jakims isolem lub podobnym preparatem

Dokładnie miałem podobną sytułację w boschu , na wolnych obrotach chodził nierówno i  obroty spadały co jakiś czas do 600~ obr/min . Przyczyną była uszkodzona cewka.

Problem z obrotami
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 20, 2009, 13:52:54 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
a ja się tak zapytam czy filtr paliwa to był wymieniany? cały czas mi ten wałek chodzi po głowie bo tam coś za głośno klepie ten zawór. Cewka by wywaliła błąd odrazu. U ciebie to moim zdaniem napewno nie wina elektroniki tylko mechaniki.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

Problem z obrotami
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 20, 2009, 18:46:44 pm »

Padi

• Gość
Cytat: "Mariusz#1926"
a ja się tak zapytam czy filtr paliwa to był wymieniany? cały czas mi ten wałek chodzi po głowie bo tam coś za głośno klepie ten zawór. Cewka by wywaliła błąd odrazu. U ciebie to moim zdaniem napewno nie wina elektroniki tylko mechaniki.

A nie miałbyś ochoty luknąć mu do tych zaworków, gadałem z gościem co je robił i powiedział że można je drugi raz przerególować, głowica też nie była dociągana po zdjęciu.
Cykanie występuje rano przy dodawaniu gazu i ginie po osiągnięciu 75oC i pojawia się ponownie po dokładnym rozgrzaniu.

Co do filtra paliwa to na LPG dzieje się to samo.

Problem z obrotami
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2009, 21:07:31 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
u mnie jest problem z czasem bo pracuje  do 16 potem jeżdżę na szkolenie i jedyna wolna chwila to piętak po południu , do tego jeszcze nie złożyłem nagrzewnicy w swoim tak więc trochę kiepsko z czasem u mnie bo  nagrzewnice w swoim wymieniam już 3 tydzień.

Problem z obrotami
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2009, 19:12:37 pm »

Padi

• Gość
Aby nie tworzyc nowego tematu... jutro przymierzam sie do zaworow i mam takie pytanie czy musze sciagac caly kolektor ssacy, czy mozna tego uniknac.

Problem z obrotami
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2009, 19:57:44 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
cały

Problem z obrotami
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2009, 20:19:15 pm »

Padi

• Gość
kurde nie pocieszyles mnie, jak nie bedzie padac to biore sie do roboty, niestety nie mam garazu.

a mechanik ktory skladsl rozrzad powiedzial ze skladal go na +1,5 obrotu, ale jak nie rozbiore to zostaja tylko domysly.

A wiec tak... 2 hydroszklanki do wymiany, poddaja sie na nacisk okolo 3mm (2cylinder wydechowy i 4 takze wydechowy).
Teraz pytanie.
Czy jest mus wymieniac szklanki... w obecnej sytuacji troche mi to nie pasuje.Co sie moze wiecej popsuc jak ich nie wymienie?

Problem z obrotami
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 25, 2009, 17:12:41 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
tykające szklanki bardzo powoli wycierają krzywki wałków rozrządu, przez co zawory otwierają się niedostatecznie ( nierówne obroty), co prowadzi do spadku mocy samochodu (silnik będzie osiągał coraz niższe obroty maksymalne). Ale to jest proces powolny, lecz jest nieodwracalny

Problem z obrotami
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 25, 2009, 17:36:51 pm »

Padi

• Gość
Czyli rozumiem że lepiej je wymienić... im szybciej tym lepiej?

[ Dodano: 03 Lis 2009 10:33 ]
Cytat: "Padi"
Czyli rozumiem że lepiej je wymienić... im szybciej tym lepiej?

Oki autko jedzie do mechanika 6.11.2009, na wymianę 2 szklanek, mam tylko cichą nadzieje że wałek będzie jeszcze cały... przejechał dopiero 6000km ale jak długo z uszkodzonymi szklankami to tego nie wiem.