Autor Wątek: śruby a alufelgi  (Przeczytany 5806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

śruby a alufelgi
« dnia: Październik 24, 2009, 08:43:01 am »

radziu

• Gość
mam pytanko czy do alufelg powinny by specjalne śruby???????? bo chciałem wczoraj założyć alumy które nie dawno kupiłem są to 13" 4 ramienne...i gościu mi powiedział ,że na te śruby co mam to nie założy mi gdyż mam mieć inne....specjalne do alumów....jakie powinny być to śruby????

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2009, 09:00:07 am »

200sx

• Gość
seryjne alufelgi przykręcalem zwykłymi srubami, dopiero do 15" kupiłem specjalne.

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2009, 09:21:24 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Do alu są inne, dłuższe śruby (alu jest grubsze)
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2009, 11:07:50 am »

radziu

• Gość
na wulkanizacji mi powiedział, że na długość są dobre tylko ten stożek powinien mieć jakiś kołnierz czy coś takiego i teraz nie bardzo wiem o co mu chodzi.... :evil:  :evil:  :evil:
a i podajcie mi wymiary takiej śruby o ile dobrze się orientuje to :
M12 , długość:55mm , skok 1.25 czy to są te wymiary?????????

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2009, 11:25:16 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Dłuższe to raz. Dwa, że powinny być zakończone stożkiem. O dziwo - kupowałem komplet w Polmozbycie i były... za długie! Nie szło ich wkręcić. Dopiero zamówienie na allegro pod wymiar pomogło - chyba 36 albo 38mm długie. Mogę wykręcić i zmierzyć jak ktoś bardzo potrzebuje.

[ Dodano: 24 Paź 2009 11:26 ]
Kolega pisał chyba w tym momencie co ja :) Wymiar pasuje ale co do długości... 55mm? Chyba, że razem z łbem? Żebyś nie miał tak jak ja, że wulkanizator oczy zrobił przy przykręcaniu...

[ Dodano: 24 Paź 2009 11:28 ]
Moje pochodzą z tej http://allegro.pl/item753313322_sruby_do_felg_aluminiowych_alu_felg.html aukcji. Tylko wtedy miał 36 albo 38mm.

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2009, 13:44:15 pm »

radziu

• Gość
kupiłem dzisiaj śruby i gwintu mają 26mm...no i pojechałem założyć na koła alumy i co się stało coś dziwnego koleś przykręcił na tył i kręcąc kołem tylnym kwiczeć zaczęło ale nie stale tylko co jakiś obrót...i nie wiem czym to jest spowodowane(on stwierdził że są za długie na tył śruby) :evil:  :evil:  :evil:  a i to się dzieje tylko na tyle bo z przodu są założone alumy i jest OK

Także nie wiem co teraz zrobić.........

[ Dodano: 24 Paź 2009 13:47 ]
Cytat: "Excalibur#1937"
Dłuższe to raz. Dwa, że powinny być zakończone stożkiem. O dziwo - kupowałem komplet w Polmozbycie i były... za długie! Nie szło ich wkręcić. Dopiero zamówienie na allegro pod wymiar pomogło - chyba 36 albo 38mm długie. Mogę wykręcić i zmierzyć jak ktoś bardzo potrzebuje.

A powiedz mi jaką długość mają twoje śruby gwintu...

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2009, 15:34:58 pm »

radziu

• Gość
Różnica między naszymi śrubami to 6mm - jeśli wkręciły się tak jak jak powinny to śruby trzymają się raptem na 6mm gwintu! Wg mnie to ciut za mało... niech ktoś jeszcze sprawdzi i dopisze ile mu gwintu faktycznie pracuje.

a wcześniej miałem śruby jeszcze krótsze ale na stalowych i Ci powiem, że jeździłem i nic się nie działo, wszystko dobrze było...czyli ty masz o 6mm dłuższą śrubę???

a czyli myślisz że to może być odważnik???????? raczej to nie będzie miało wspólnego z ręcznym hamulcem??? bo ja odniosłem wrażenie jak by śruba może była za długa i trze o to co w bębnach jest na tyle...i się troszku boję jeździć :?  :?  :?

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2009, 15:42:22 pm »

wito

• Gość

I dobrze myślisz śruba trze o podstawę szczęk hamulcowych ja tak zrobiłem rok temu i 8 śrub zniszczyłem, z tymi odważnikami to wogole nie kumam co co biega, na focie masz śruby po prawej do alu z lewej do stalówek. Rożnica długości jakieś 5-6 mm

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 24, 2009, 15:53:13 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
No to tak po polsku. Jak kolo wyważał koła to naklejał odważniki (płaskie, jak tabliczka czekolady) sęk w tym, że nakleił ciut za blisko zacisku i dosłownie o milimetr przychaczał zacisk o ciężarek na szerokości może z 2mm - teraz się dotarło i jest cisza. Ale na początku było rytmiczne stuk-stuk-stuk tym szybsze ile szybciej się jechało.

Widzisz - dopiero teraz doczytałem, że kolega ma bębny - mój błąd. U niego raczej nie ma to nic do rzeczy.

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2009, 15:57:55 pm »

wito

• Gość
cały czas myślałem o bębnach i nie umiałem zaczaić co ma odważnik do tego, mi rok temu zmasakrowało gwinty jak przykręciłem stalówki śrubami od alusów, człowiek sie uczy na błędach, pozdro  :)

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2009, 17:49:02 pm »

radziu

• Gość
Cytat: "wito"
[url=http://img34.imageshack.us/img34/8403/alua.th.jpg]Obrazek[/URL]
I dobrze myślisz śruba trze o podstawę szczęk hamulcowych ja tak zrobiłem rok temu i 8 śrub zniszczyłem, z tymi odważnikami to wogole nie kumam co co biega, na focie masz śruby po prawej do alu z lewej do stalówek. Rożnica długości jakieś 5-6 mm

i co zrobiłeś z tym fantem?????????????

[ Dodano: 24 Paź 2009 17:52 ]

Cytuj (zaznaczone)
No to tak po polsku. Jak kolo wyważał koła to naklejał odważniki (płaskie, jak tabliczka czekolady) sęk w tym, że nakleił ciut za blisko zacisku i dosłownie o milimetr przychaczał zacisk o ciężarek na szerokości może z 2mm - teraz się dotarło i jest cisza. Ale na początku było rytmiczne stuk-stuk-stuk tym szybsze ile szybciej się jechało.

ale tobie chodzi i przednie koła...????????? z przodu jest ok:D tylko z tyłu mi to się dzieje a tam odległość odważnika od bębna jest duża więc nie ma co tam trzeć...

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2009, 17:59:44 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Jeśli śruba jest za długa to brzeszczot w dłoń i tnij, przejeździłem na obcinanych cały sezon i nie zauważyłem by coś złego im się po tym zabiegu stało.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2009, 20:37:14 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
Cytuj (zaznaczone)
ale tobie chodzi i przednie koła...????????? z przodu jest ok:D tylko z tyłu mi to się dzieje a tam odległość odważnika od bębna jest duża więc nie ma co tam trzeć...

Mam heble - 4 x tarcza. Ale odważnik tarł mi tylko na prawym tylnym kole. Dlatego też potem dopisałem, że Ciebie to nie może dotyczyć.

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 24, 2009, 23:21:45 pm »

wito

• Gość
Cytat: "radziu"

Wyrzuciłem nie bawiłem sie w półśrodki wole zapłacić i zrobić tak jo to ma być, na szrocie wychaczyłem 8 śrub do alu i 16 do stali na zimę.

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 25, 2009, 12:04:12 pm »

radziu

• Gość
Cytat: "radziu"

Wyrzuciłem nie bawiłem sie w półśrodki wole zapłacić i zrobić tak jo to ma być, na szrocie wychaczyłem 8 śrub do alu i 16 do stali na zimę.

to te śruby co masz do alum to jaką mają całkowitą długość???????????

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 25, 2009, 21:35:08 pm »

wito

• Gość
58 mm

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 26, 2009, 20:22:24 pm »

radziu

• Gość
No koledzy mogę już ten temat zakończy gdyż właśnie zlokalizowałem przyczynę mojej usterki...jak się okazało to była błahostka....po prostu działo to się z jednej strony koła i wykręciłem jedną śrubę i przestało piszczeć no to już było wiadomo że coś nie tak jest i postanowiłem zmierzyć tą śrubę i się okazało że ona miała długość całkowitą aż 68mm o byłem  :shock:  :shock:  :shock:  po prostu wkręciłem inną śrubę krótszą i już jest OK
morał taki że trzeba dokładnie obejrzeć co się kupuje...tylko jedna śruba na 12 sztuk była dużżżżżżżżżżo dłuższa...

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 26, 2009, 20:38:19 pm »

wito

• Gość
68 ?! to i tak dziwne ze koło sie wogole kręciło ;))

śruby a alufelgi
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 26, 2009, 22:10:22 pm »

radziu

• Gość
68 ?! to i tak dziwne ze koło sie wogole kręciło ;))

kręciło się i tylko lekko ocierało o coś w środku w bębnie, nie był to przyjemny odgłos....