Witam!
Jak w temacie.
Tematów odnośnie tego było już sporo, lecz były to pojedyncze przypadki schodzące na tematy związane z układem ładowania (głównie regulatorem).
Mnie interesuje bardzo mocne przygasanie: podświetlenia deski rozdzielczej, oraz podświetlenia przycisków, joysticka luster elektrycznych, zegarka, oraz panela nagrzewnicy. Przygasa także lampka w kabinie.
Dzieje się to przy załączaniu świateł STOP, kierunkowskazów (rytmicznie), podgrzewania tylnej szyby + lusterek. Nic innego nie powoduje przygasania. Zapalniczkę jak włączam to nic się nie dzieję, nawet leciutko nie przygaśnie. Radio może ciągnąć ile chce (fabryczna instalacja) i też nic. Reflektory świecą bardzo mocno, bez przygasania (przód, tył, włączając w to migacze).
Dochodzi do tego, że jak włączę podgrzewanie foteli, przeciwmgłowe przód, dmuchawę na 2, to na jałowych obrotach obrotomierz skacze 0 <-> 10 w takt migania włączonego kierunkowskazu.
Masy które sprawdziłem: Przy akumulatorze (gruby kabel + te mniejsze na oczkowym mocowaniu), za zestawem wskaźników po lewej stronie (kilka mas na oczkowym mocowaniu), przy komputerze wtryskowym. Złącza wskaźników też odpinane i czyszczone. Dziś mam cały dzień wolny i chcę to ogarnąć bo to przygasające podświetlenie strasznie irytuje.
Auto kupiłem już z tym ale nigdy nie było czasu się pochwalić tym problemem, i go porządnie ogarnąć.
Układ ładowania jest książkowy, 14,2 V pod dużym obciążeniem, 14,1 na jałowych. Zresztą sam wykonywałem wymianę szczotek, regulatora, czyszczenie - przy okazji jak zmieniałem paski po zakupie.
Ma ktoś jakieś pomysły ? A może jest jakiś wykaz punktów masowych elektryki do Caro Plusa z lokalizacjami ?
Byłbym zobowiązany za pomoc.
[ Dodano: 13 Lis 2009 06:21 ]
Aha, podejrzewam urządzenie mikroprocesorowe, to obwody sterowane przez nie powodują przygasanie (migacze, awaryjne, grzana szyba, światła stop). Wyjmowałem jednak, styki są ok.