Autor Wątek: Poloneza COUPE by Sova  (Przeczytany 185910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Budujemy Poloneza COUPE by Sova
« Odpowiedź #480 dnia: Październik 23, 2012, 11:00:38 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Ja sie juz nie spiesze, jestescie za daleko w pracach zeby Was dogonic i juz mnie tak nie cisnie w sumie zeby byc pierwszym ;). Robic robie caly czas (jak tylko jestem na dzialce), ale bez pospiechu i staram sie wszystko dokaldnie przemyslec, zeby zrobic najlepiej jak sie da (w warunkach garazowych i do tego amator ;) ).
Dopiero co zamknalem prog (dlugo mi zajelo myslenie jak wzmocnic progi, bez stosowania progow z trucka) i wspawalem slupek.
Druga sprawa to taka, ze dlugo przypasowywalem slupek z trucka, i na tyle nie pasowal (wg mnie ;) ) ze zrezygnowalem i wstawilem jednak z caro.
Tak wiec, robie, ale nie skoncze predko. Sezon na prace juz zamkniety :/ (marze o domku z garazem w warszawie hehe ;) )
Pare fotek, nic specjalnego ;)

jako iz prog z caro, wiec wymaga jeszcze troche uwagi, zeby to wygladalo jakos

(tylne drzwi jeszcze nie zaspawane, poszycie tylko przylozone)
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2012, 11:07:17 am wysłana przez -Marcin- »
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #481 dnia: Październik 23, 2012, 11:41:13 am »

Offline sova

• Sympatyk
  • wychowany na tylnym napędzie
    • PN Coupe--> home made
No powiem że wygląda to bardzo dobrze:)
Co do progów z trucka, u mnie po fakcie okazało się na co wcześniej nie wpadłem, że nie mieści się już uszczelka drzwi na ich styku z progiem.
Skoro progi są teraz z blachy 2mm czyli łącznie daje to ok 5mm zamiast trzech blach0,9 co łącznie by dało niecałe 3mm-brakło miejsca na uszczelkę, na siłe wejdzie ale trzeba strasznie drzwiami trzasnąć żeby doszły.
Nauczyłem się że wszystko trzeba dopasowywać z zamontowanymi uszczelkami:) mam nadzieję że nie popełniłeś takiego błędu i chyba widze uszczelkę na  ostatnim zdjęciu?
Zostawiasz pojedynczy słupek czy poszerzasz?
FSO Motoklub Polska---> www.fsomoto.xip.pl
Mercedes C180 Esprit kombi
Historia mojego PN 1,4 Coupe zaczyna się tu ->www.fsomoto.xip.pl/forum/viewtopic.php?t=1143&postdays=0&postorder=asc&start=360

« Odpowiedź #482 dnia: Październik 23, 2012, 12:21:52 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
zanim spawalem, wszystko przymierzalem po doslownie ;D 100 razy (z uszczelka tez) i rozwazalem rooooozne opcje i staralem/staram sie wszystko przewidziec. dlatego miedzy innymi tak dlugo to trwa wszystko ;D
u mnie sa 4x0,9/0,8(+gruba blacha slupka srodkowego) i uszczelka wchodzi okej. drzwi sie zamykaja w miare lekko.
nie wiem czy ktos zauwazyl, ze w "zestawie" progowym jest dodatkowy element,ktorego oryginalnie nie ma (i nie mowie tu o blaszcze ktora mocuje slupek srodkowy do progu wew). to moj patent na wzmocnienie sztywnosci :D
tu widac to troche dokladniej ;)

kto wie co jest dodatkowym elementem? :D
czy slupek zostawiam. w sumie to chyba zostanie takiej grubosci (wg mnie taka grubosc chyba wystarczajaca jest). nie wiem, pomysle nad tym jeszcze. zanim sie zrobi cieplo, moze cos wymysle w tym temacie ;D
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2012, 12:41:00 pm wysłana przez -Marcin- »
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #483 dnia: Październik 23, 2012, 13:41:48 pm »

Offline sova

• Sympatyk
    • PN Coupe--> home made
ja wzmacniałem nieco inaczej to połączenie, tutaj cośtam widać

kurde, ale to dawno było :)
Historia mojego PN 1,4 Coupe zaczyna się tu ->www.fsomoto.xip.pl/forum/viewtopic.php?t=1143&postdays=0&postorder=asc&start=360

« Odpowiedź #484 dnia: Październik 23, 2012, 21:33:55 pm »

Offline elltry

• Sympatyk
  • Kiedyś elltry#683
    • Caro Coupe S2000 / Nissan Juke / Honda MSX / Honda TRX
    • Projekt S2000
-Marcin- a szyby boczne z poliwęglanu czy planujesz coś przypasować ??

« Odpowiedź #485 dnia: Październik 23, 2012, 22:08:13 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Bedzie.raczej.poliweglan.Ale.Polo.Coupe.i.Polo.Combi.ma.interesujace.szyby(te.stare.kwadratowe.polo).
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #486 dnia: Październik 23, 2012, 23:58:25 pm »

Offline sova

• Sympatyk
    • PN Coupe--> home made
moje wzmocnieie znalazłem,nieco prostsze:)

jako  na wersję 3d gardzo fajnie AIRowi siadły szyby z ... chyba Ibizy tej kanciastej

« Odpowiedź #487 dnia: Październik 25, 2012, 15:22:38 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
tak jakoś wyszło że wszystko zapakowane w na wrzucie -  na maila pójdzie to o co prosiłeś  :-)

fotki, które można znaleźć na pomorskim forum fso, na którym obecnie przesiaduje

kombinacja ramek chrom made in allegro - zdjęte, były do D

tu ramki metalowe z płaskowników szerokich na 2cm grubości 4mm szlichowanych na krawędziach i pomalowanych czarnym matem

- wyglądają niemal tak samo jak te ramki z przednich drzwi - na razie taka forma jest z jednej strony - robota straszne czasochłonna. No i przedziałka bocznej szyby- nie chciałem jej robić ale teraz muszę stwierdzić że jest konieczna bo na tej płaszczyźnie bocznej szyby są 2 różne kąty załamania czyli wzorując się na układzie w oryginalnym 3d pierwsza część ma postać prostą  w pozycji pionowej posiada wypuklenie w granicach paru mm (analogicznie jak opuszczana szyba w drzwiach przednich pn trucka 2d) - natomiast ta pozostała część bocznej szyby modelu 3d (ta końcowa"ekierka") ma postać prostą z wypukleniem/nachyleniem poziomym w lewą stronę i po tym doszedłem do wniosku że dzielenie bocznej szyby jest konieczne żeby zachować prawidłowy kąt załamania padającego na szybę światła. Ogólnie to nie podoba mi się ta przedziałka - auto wygląda jak szklarnia ale muszę się z tym pogodzić że boczna szyba to są 2 różne elementy.

przemodelowany kosz bagażnika żeby można było pociągnąć podwójny układ wydechowy

wydechy oczywiście już połączone ze sobą w systemie "H-pipe"  :-)

tapicerka oczywiście brązowa borewiczowa + czarne boczki i czarne panele drzwi + podsufitka beżowa 

w tym projekcie na pewno pojawi się czarna żaluzja tylnej klapy - coś a'la tylna klapa w stratopolonezie + zmieniony czarny pochłaniacz  (wlot powietrza) na przedniej masce.

auto u elektryka wiec wykorzystam wolną przestrzeń i nie marnując czasu zacznę rzeźbić kalpy, które mam w zapasie.  :-)
---------------------
tak sobie odpaliłem paint'a i w 5min wysmarowałem na szybie :D

wiadomo, że żaluzji będzie więcej i nie będą aż tak odstawały. Będę robił sam z laminatu albo z twardego pcw spawanego- zobaczymy  :-)
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2012, 16:01:30 pm wysłana przez El-Portero2 »
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #488 dnia: Październik 25, 2012, 15:28:09 pm »

piciek

• Gość
w tym projekcie na pewno pojawi się czarna żaluzja tylnej klapy
żaluzję będziesz robił sam? jeśli tak to moze produkcja małoseryjna w ilości sztuk 2? :d

« Odpowiedź #489 dnia: Październik 25, 2012, 15:59:22 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Na tą żaluzję by się kilku chętnych znalazło, jak masz oryginał to daj do kogoś, kto laminuje łódki- zapłacę Ci.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #490 dnia: Październik 25, 2012, 16:07:18 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Na tą żaluzję by się kilku chętnych znalazło, jak masz oryginał to daj do kogoś, kto laminuje łódki- zapłacę Ci.
Jest teraz na allegro oryginał. Dawałem link w temacie allegro.pl... Ale jak coś to byłbym też chętny na replikę - jeśli będzie solidnie wykonana.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #491 dnia: Październik 25, 2012, 16:30:29 pm »

Offline Leonek1321

• Sympatyk
dlaczego poszedłeś w h pipe ?
Polonez 93/97 r 2.0 DOHC - był...
powoli do przodu AQVR ;)

« Odpowiedź #492 dnia: Październik 25, 2012, 17:25:14 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
dlaczego poszedłeś w h pipe ?
głównie z powodów akustycznych - 2 osobne wydechy to dźwięk dwóch pierdzących matizów - te motory z połączonym wydechem w H lub X-pipe mają pomruk rasowej V-ki jak w amerykańskich silnikach V8 na gaźnikach. 
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #493 dnia: Październik 25, 2012, 19:36:56 pm »

Offline Leonek1321

• Sympatyk
już lepiej zrobić x pipe, h pipe dusi wydech ...
powoli do przodu AQVR ;)

« Odpowiedź #494 dnia: Październik 25, 2012, 20:10:04 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
już lepiej zrobić x pipe, h pipe dusi wydech ...

Gdyby dusił to by nie był stosowany. Na X-pipe'a pod polonezem nie ma tyle miejsca, po za tym mam już i tak zwiększoną średnice rur [była pojedyncza fi48 teraz są podwójne po fi50]+ kolektor rurowy"baran" z kwasowej zamiast fatalnego żeliwa ze spaskudzonymi kanałami [zwiększony z fi32 na fi 42] + 2x tłumik przelotowy + 2x tłumiki środkowe co ma się dusić? zapytaj użytkowników tego sprzętu jak ten układ sprawuje się na capri pl ;-) ...z resztą za tydzień przyjadę po Ciebie, przejedziemy się i powiesz mi wtedy czy coś się dusi :D :D :D ;-)
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2012, 20:14:53 pm wysłana przez El-Portero2 »
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #495 dnia: Październik 25, 2012, 20:49:02 pm »

Offline Bomber

• Sympatyk
    • 2.0C '84, Omega Bfl '03
żaluzję będziesz robił sam? jeśli tak to moze produkcja małoseryjna w ilości sztuk 2? :d
Też bym się pisał na sztuken :]

« Odpowiedź #496 dnia: Październik 25, 2012, 21:05:52 pm »

Offline Leonek1321

• Sympatyk
jak podjedziesz po mnie do Norwegi to spoko, bo mnie od marca w kraju nie ma ;) nie żebym nie wierzył ze daje rade bo to zawsze 160 hp o sporo momentu w budzie poloneza, ale jednak 1 modem dla aut z seryjnym h pipem jest zastąpienie go x pipem ;)
powoli do przodu AQVR ;)

« Odpowiedź #497 dnia: Październik 26, 2012, 09:35:47 am »

Offline sova

• Sympatyk
    • PN Coupe--> home made
myśle że w tym samochodzie, choćby to miąło go zdławić o 5KM nie ma to większego znaczenia na ta chwile :-)

El-Portero, zarzuć jakimś filmem z jazdy i jak to bangla wogóle :)

« Odpowiedź #498 dnia: Październik 26, 2012, 18:25:21 pm »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
    • Atu(-) ABIMEX [*] / E46 Touring
dźwięk tez musi być :)

Dobra robota :)
Cytat: KGB
JA mam w OHVce 5W40 i nie mam wskaznika to sie nie martwie :mrgreen:

Moje auta :

BMW E46 2002 2.0D: http://www.autocentrum.pl/awc/danieldeni20/bmw-seria-3-2002/

« Odpowiedź #499 dnia: Grudzień 04, 2012, 10:16:58 am »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)