Autor Wątek: Poloneza COUPE by Sova  (Przeczytany 210083 razy)

Budujemy Poloneza COUPE by Sova
« Odpowiedź #320 dnia: Listopad 24, 2010, 19:20:57 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
ale w sumie co z tego, ze sa szyby od coupe/3d jak nie beda pasowac na 100% (tu za malo tu za duzo itp) do dziury w karoserii u Ciebie?
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #321 dnia: Listopad 24, 2010, 21:46:01 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
[ Dodano: 24 Lis 2010 21:46 ]
Cytuj (zaznaczone)
nie beda pasowac na 100%
nieeeee, u mnie nie ma takiej możliwości żeby nie pasowały oryginały. Mierzyłem te okna ze 1000 razy. Ten milimetr w tą czy w tamtą to uszczelniacz niweluje. Oprócz poszerzeń błotników replika nadwozia jest wierna oryginałowi w dość znacznym procencie. W zakresie przeszklenia zrezygnowałem jedynie z tej przedziałki bo NIE PLANUJE wstawiać tej dzielonej szyby choć jest taka możliwość. Nawet gdyby tam gdzieś pod dachem było coś za ciasno (chociaż w to wątpię) ewentualna zmiana/poprawka/przeróbka będzie jedynie "niewielką kosmetyką"

-Marcin- mogę Ci podać wymiary słupka i oryginalnej szyby 3d. Pójdziesz do muzeum z calówką, zmierzysz i się przekonasz, że nie robiłem tego na oko.

Od początku budowy mojej 3-drzwiówki szukałem odpowiednika takiej niedzielonej szyby w samochodach innych marek i muszę powiedzieć, że niema takiego auta, z którego szyba pasowała by chociaż w 95% Najbliżej była szyba z VW Derby II ale wiocha dla mnie przygotować nadwozie pod wyszukaną, dziadowską, nieoryginalną szybę niż odwrotnie. Szybę pod niemal idealnie skopiowane z oryginału nadwozie dlatego wole tymczasowo jeździć z poliwęglanem dociętym na wymiar niż potem wstydzić się na zlocie z jakiegoś frankensteinowskiego przedsięwzięcia. A nie mało jest takich co by Cię wyśmiali za to

[ Dodano: 24 Lis 2010 21:46 ]
Przyjdą znowu tłuste lata to się zarobi na tą hartowaną szybę na wymiar  :mrgreen:
  SOVA a Ty co planujesz za szybę? Niedługo AMW w Szczecinie i Wrocławiu wystawia graty pod młotek można się zakręcić w temacie. Oglądam sobie twoje filmiki są zaj*****e niektóre. Tak chiałem zapytać z przodu dajesz metalowe poszybie czy plastik?
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #322 dnia: Listopad 24, 2010, 22:14:32 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Cytat: "El-Portero2"
ale wiocha dla mnie przygotować nadwozie pod wyszukaną, dziadowską, nieoryginalną szybę niż odwrotnie. Szybę pod niemal idealnie skopiowane z oryginału nadwozie dlatego wole tymczasowo jeździć z poliwęglanem dociętym na wymiar niż potem wstydzić się na zlocie z jakiegoś frankensteinowskiego przedsięwzięcia.

Piwo masz jak przyjedziesz na zlot za rok.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #323 dnia: Listopad 25, 2010, 10:13:56 am »

Offline sova

• Sympatyk
  • wychowany na tylnym napędzie
    • PN Coupe--> home made
El-Portero2 dzięki ;-) , planuję tez na początek poliwęglan, znalazłem wykonawce szyb giętych pod wymiar, może też jak oddech finansowy złapię to się dorobi.
Podszybie zostawiam plastikowe, co najwyżej je lekko wygładzę i polakieruję, ale napewno nie zmienię na stary typ bo bez sensu się uwsteczniać jak moja wydumka i tak będzie dość daleka od oryginału

a co do klapy tył, to po wczorajszyszych zabiegach odrdzewiania mam dwie wyrwy długości 10czm zamiast otworków odwadniających :D
FSO Motoklub Polska---> www.fsomoto.xip.pl
Mercedes C180 Esprit kombi
Historia mojego PN 1,4 Coupe zaczyna się tu ->www.fsomoto.xip.pl/forum/viewtopic.php?t=1143&postdays=0&postorder=asc&start=360

« Odpowiedź #324 dnia: Grudzień 01, 2010, 18:55:56 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
No cóż przyszła zima

W dziupli mróz! wiec zawieszam prace blacharskie do wiosny. W sumie wiele już nie zostało. Dlatego przez zimę rzeźbić sobie będę w domu panele wewnętrzne, konsole i tapicerkę wyszywać, tak że wszystkie elementy wnętrza będą gotowe do montażu po tym jak auto wiosną odwiedzi lakiernie.

W czerwcu 2011 roku nastąpi definitywne zakończenie budowy mojego projektu 3d i pierwsze odpalenie 2.8i V6. Mówiąc kolokwialnie - Studenckim tempem na letni zlot Polonez będzie gotowy.

Dla zwiększenia mobilizacji przesyłam końcowy design coupe wyszukany w sieci

SERDECZNIE POZDRAWIAM,
EL Portero
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #325 dnia: Grudzień 01, 2010, 19:12:04 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
o kurde... ten zielony to poezja!

byly takie czy to jest wymysl kogos?

« Odpowiedź #326 dnia: Grudzień 01, 2010, 19:37:51 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
FaZi to jest VT (virtual tuning) ale możesz sobie chlapnąć na swoim taki pasek  :mrgreen: albo wykleja Ci w reklamowni..
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #327 dnia: Grudzień 01, 2010, 20:14:03 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
FaZi to jest VT (virtual tuning) ale możesz sobie chlapnąć na swoim taki pasek :mrgreen: albo wykleja Ci w reklamowni..

Ale z reflektorami za atrapą będzie gorzej... A wygląda to nieziemsko...

Niestety, pewnie przepisy nie pozwalają... :P

« Odpowiedź #328 dnia: Grudzień 01, 2010, 20:50:01 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
hehhehe jak stoi i nie jedzie to nie musisz mieć odsłoniętych lamp :D ja bym pokombinował z silniczkami od podnoszenia szyb ale wtedy to nie polonez  :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=MosCN8Fe2t0&NR=1&feature=fvwp

http://www.youtube.com/watch?v=2_pg0onoITo&feature=related
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #329 dnia: Grudzień 01, 2010, 22:34:04 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Orciari robiło taki front do Golfa 2, po przeróbkach spasuje, co pokazuje przykład brewki z G2 na przejściówkowym przodzie. Tylko to jest deficytowy towar Pany, golfiarze się o to gotowi pozabijać :lol:  :lol:
LOW & SLOW

« Odpowiedź #330 dnia: Grudzień 02, 2010, 06:48:39 am »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Cytat: "Jaro"
Orciari robiło taki front do Golfa 2,

Sam mechanizm by się może wykorzystało na szerszą osłonę. :)

« Odpowiedź #331 dnia: Grudzień 02, 2010, 11:46:00 am »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Ja proponuje przeszczepić przód z Golfa 2 :lol:
LOW & SLOW

« Odpowiedź #332 dnia: Grudzień 02, 2010, 12:22:49 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
i boki. W Golfach te rolety chowają się do środka grilla (w stronę tablicy rejestracyjnej). Nie martwcie się, golfiarze też kombinują jak to zrobić i chyba nawet kilku coś z tego wyszło, ale rzeźba nieziemska

« Odpowiedź #333 dnia: Grudzień 02, 2010, 15:50:02 pm »

Offline sova

• Sympatyk
  • wychowany na tylnym napędzie
    • PN Coupe--> home made
El-portero wypasione grafiki, niewykluczione że zaczerpnę coś z tego pomysłu :-)
FSO Motoklub Polska---> www.fsomoto.xip.pl
Mercedes C180 Esprit kombi
Historia mojego PN 1,4 Coupe zaczyna się tu ->www.fsomoto.xip.pl/forum/viewtopic.php?t=1143&postdays=0&postorder=asc&start=360

« Odpowiedź #334 dnia: Grudzień 02, 2010, 17:53:50 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
    • http://www.intermediaservice.pl
No cóż przyszła zima

W dziupli mróz! wiec zawieszam prace blacharskie do wiosny. W sumie wiele już nie zostało. Dlatego przez zimę rzeźbić sobie będę w domu panele wewnętrzne, konsole i tapicerkę wyszywać, tak że wszystkie elementy wnętrza będą gotowe do montażu po tym jak auto wiosną odwiedzi lakiernie.

W czerwcu 2011 roku nastąpi definitywne zakończenie budowy mojego projektu 3d i pierwsze odpalenie 2.8i V6. Mówiąc kolokwialnie - Studenckim tempem na letni zlot Polonez będzie gotowy.

Dla zwiększenia mobilizacji przesyłam końcowy design coupe wyszukany w sieci

[cut]

SERDECZNIE POZDRAWIAM,
EL Portero

Powodzenia w realizacji planów - dobranie kolorów istotnie poezja. Jestem pod dużym wrażeniem.

« Odpowiedź #335 dnia: Grudzień 15, 2010, 10:52:49 am »

mbr2003

• Gość
Witam panowie (i panie jeśli takowe są), wypowiadałem się w początku tego tematu i podrzucałem kilka swoich pomysłów. Niestety z przykrością zrezygnowałem z projektu CARO COUPE, na rzecz nowego pomysłu o wiele łatwiejszego w wykonaniu. Co do poldka coupe chciałem wam podrzucić info na temat szyb z poliwenglanu, dla mazowieckich tubylców polecam firme znajdującą się przy trasie Katowickiej (Gierkówce) lecąc z Warszawy po prawej stronie pomiędzy miejscowościami Rusiec a Kostowiec. Posesja firmy graniczy z stacją ORLENU i jest wiazd również od stacji, za m2 poliwęglanu  gr. 6mm chcieli coś w kole 100zł, mają również możliwość cięcia na dowolne formatki.

« Odpowiedź #336 dnia: Grudzień 15, 2010, 14:18:07 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Taki koniec szyby był w wielu autach - nie tylko w tej Simce 1308/1308/1309, którą pokazałeś na fotkach i VW  :) Podobny miały też Renault 30 i Citroen GSA.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #337 dnia: Grudzień 15, 2010, 14:36:17 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
fiat ritmo 2d tez... ale podsumowując w nawiązaniu do tego tematu: Żadna szyba z tych modeli nie pasuje i nie będzie pasowała do naszych replik. Niby przy projekcie poloneza palce maczał Włoch ale w żadnych włoskich modelach aut z tego okresu, szyba nie podejdzie do coupety. W ogóle z żadnego auta Europy zachodniej to dowodzi, że Polonez nie był jakąś tam podróbką innego auta gdzie pewne elementy były zastępowane istniejącymi już w innych modelach dla zmniejszenia kosztów własnej produkcji.

może czas wybrać się za ocean i tam poszukać szyby :mrgreen:
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #338 dnia: Grudzień 16, 2010, 15:53:56 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Tę Simcę skopiowali Rosjanie i później FSO myślało że skradziono im projekt Poloneza bo rok zanim im to pokazali na Żeraniu była delegacja z ZSRR oglądać nowy samochód, tyle że ten Polonezowaty Moskwicz na Simce był większy i miał przedni napęd.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #339 dnia: Grudzień 21, 2010, 15:56:22 pm »

Offline waldi919

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ 2.0 GSI PN 81r :-)
ot tak znalezione z sieci
Atu+2.0 DOHC:
Klima
4x el szyby
Webasto
el lusterka