Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
FSO-Polonez Tuning Klub
»
GŁÓWNE KATEGORIE FORUM
»
TECHNIKA
»
SILNIKI
»
Silniki OHV 1.3 1.5 1.6
»
problem z odpaleniem zimnego ohv po zmianie aku na nowy
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: problem z odpaleniem zimnego ohv po zmianie aku na nowy (Przeczytany 1799 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
«
dnia:
Luty 11, 2010, 11:37:23 am »
ivan0206
Gość
Witam.Silnik 1.6 GLI z LPG ale odpalany zawsze z benzyny.Piszę ponieważ mam bardzo nietypowy problem.Otóż na starym aku(miał już sporo lat) silnik kręcił bardzo powoli ale już po dwóch obrotach odpalał z kopa nawet zimny.Natomiast po zmianie akumulatora(centra+) rozrusznik kręci tak jak przystało na nowy aku lecz żeby zapalić muszę zrobić jakieś 5 serii po 5-10 sekund
Problem pojawił się odrazu po zmianie akumulatora.Ciepły odpala tak jak zawsze odpalał czyli z kopa.Zimny tak jak napisałem ogromny problem
Świece sprawdzone, komp resetowany, pompka paliwo daje bo jak już zapali to mogę go wkręcać na ogromne obroty czyli paliwo jest.Powiedzcie mi co jeszcze mogę sprawdzić
Aha i po zapaleniu przez pierwsze sekundy nie pali na wszystkie tłoki a iskra jest przy rozruchu na wszystkich kablach.Czekam na wasze odpowiedzi .Z góry serdeczne dzięki.Pozdrawiam
«
Odpowiedź #1 dnia:
Luty 11, 2010, 16:49:28 pm »
Logan
Gość
wsadź jakiś stary akumulator i sprawdź różnicę :mrgreen:
tak na poważnie to akumulator nie ma wpływu na to czy auto chodzi na wszystkich garach. problem tkwi w czymś innym.
1. odpal chłodny silnik na LPG. jak nie będzie chodził na wszystkich garach sprawdź przewody zapłonowe. ich największym wrogiem jest wilgoć (nawet nowe przewody nie będą dobrze działały jeśli będą zawilgocone). piszę o odpaleniu na lpg bo daje ciąg paliwa a wtryskiwacz punktowo co otwarcie zawora osobno na każdy cylinder, może tu jest problem??
2. jak sprawdzałeś świece??
3. cewka/moduł zapłonowy sprawne??
«
Odpowiedź #2 dnia:
Luty 11, 2010, 17:15:42 pm »
konrad1981
Sympatyk
Nie wykluczałbym jednak pompy paliwa, kiedyś tak miałem, co prawda nie w poldku, ale nie chciał zapalać, natomiast po odpaleniu było zupełnie ok. Po wymianie pompy problem ustał.
Świece na 100% ok (przerwy, suche)?
«
Odpowiedź #3 dnia:
Luty 11, 2010, 21:02:18 pm »
Logan
Gość
konrad1981
, pompa też może być tyle że do innych objawów, bo co ma pompa do pracy NIE na wszystkich garach i to na jednopunktowym wtrysku paliwa?? prędzej wtryskiwacz który ma przerywany cykl pracy i któryś z cylindrów omija/przeskakuje.
«
Odpowiedź #4 dnia:
Luty 17, 2010, 12:08:55 pm »
ivan0206
Gość
a powiedzcie czy winowajcą może być czujnik temperatury cieczy?Bo problem nie ustąpił.Odpala za 3-4 razem po wcześniejszym podpompowaniu(włączam zapłon pompka pompuje i wyłączam i tak kilka razy - wyczytałem to gdzieś na forum).Wygląda to właśnie tak jakby nie miał ssania.Jak sprawdzić ten czujnik i ile może w przybliżeniu kosztować?Bo jeśli około dyszki to wymienię bez sprawdzania :D
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
FSO-Polonez Tuning Klub
»
GŁÓWNE KATEGORIE FORUM
»
TECHNIKA