Autor Wątek: POLONEZ 1.5 - Problem z.. z... zasilaniem kontrolki i radia?  (Przeczytany 2259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

POLONEZ 1.5 - Problem z.. z... zasilaniem kontrolki i radia?
« dnia: Marzec 16, 2010, 01:58:15 am »

Altair69

• Gość
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę z góry o wyrozumiałość ; ) jestem wyjątkowym tłukiem jeśli chodzi o mechanikę i elektrykę w samochodzie. Jedynie co to orientuję się w paru pokrewnych dziedzinach typu elektrotechnika i elektronika, więc proszę nie śmiejcie się z poziomu mojej wiedzy : )

Wracając do problemu: Jakiś czas temu zamontowałem radio do poldka. Wszystko grało jak należy, do pewnego momentu. Jadąc sobie na spokojnie i słuchając muzyki, zauważyłem iż moje szyby nieco zaczynają parować, więc włączyłem nawiew na przednią szybę, wówczas - wiadomo - zapaliła się kontrolka, oznajmiająca o tym nawiewie i wtedy w pewnym momencie radio się wyłączyło, jakby ktoś odciął zasilanie, kontrolka zgasła. Do tej pory nie działa ani nawiew ani radio, nie wiem czym to może być spowodowane. Podejrzewałem bezpieczniki, ale nie zbyt orientuję się w którym one są miejscu itd. Już wcześniej radio chodziło razem z nawiewem, więc zastanawiające. Wszystko inne działa bez zarzutu. Mógłby ktoś mniej więcej wskazać mi co mogłoby być przyczyną i jak mógłbym temu zaradzić? : ) Dzięki z góry za pomoc!

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 16, 2010, 08:56:47 am »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Moim zdaniem, już sobie odpowiedziałeś na pytanie. Pierwsze co powinieneś zrobić to sprawdzić bezpieczniki.
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

Re: POLONEZ 1.5 - Problem z.. z... zasilaniem kontrolki i ra
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2010, 09:01:53 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Cytat: "Altair69"
włączyłem nawiew na przednią szybę, wówczas (...) zapaliła się kontrolka, oznajmiająca o tym nawiewie

Jak wygląda ta kontrolka i jakiego jest koloru bo szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o kontrolce do nawiewu. Wygląda mi to na jakąś rzeźbę chyba, że o czymś nie wiem :P

nie zbyt orientuję się w którym one są miejscu

Z lewej strony deski rozdzielczej, a właściwie pod nią. Schowane są w plastikowej obudowie wielkości prawie cegły. Jak się schylisz to zobaczysz dokładnie.

Objawy wyglądają właśnie jakby padł jeden z bezpieczników. Jeśli padło jedno i drugie to może ktoś inteligentny podłączył radio pod zły bezpiecznik?

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2010, 09:08:45 am »

micho83

• Gość
No właśnie też jestem ciekaw tej kontrolki.
Excalibur,bezpieczniki mogą być też w schowku(rurkowe).Kolega nie napisał dokładnie o jakiego poloneza chodzi.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2010, 11:49:53 am »

Altair69

• Gość
Wydaję mi się, że są w schowku. Coś takiego:
http://www.powe.pl/gfx/swiatla/pomiar3.jpg

Z tymże, zanim jeszcze wiedziałem co to jest, to zauważyłem, iż jeden (ostatni) odpada, ma bardzo luźno w tym swoim zacisku. Czy dostanę takie bezpieczniki w pierwszym lepszym elektrycznym? I ile by kosztowały ; D Bo u mnie bardzo cieniutko z pieniędzmi ostatnio.

edit:
Apropos kontrolki.. Hym..Pomaranczowa lampka, po lewej stronie, ewidentnie symbolizująca szybę : D Jak tylko znowu się zapali to walnę fotę i wrzucę tutaj. ; )

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2010, 12:56:51 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Wystarczyło by podać rok autka, a jeśli masz takie i jest luz to bezpiecznik trzeba wyjąć, blaszkę dogiąć (nie za mocno), bezpiecznik wsadzić. One są tanie, kup sobie trochę na zapas ja ostatnio chyba płaciłem kilka złotych za 100szt... I pamiętaj, że są różne. To znaczy 25A, 16 A i 8 A.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 16, 2010, 18:19:06 pm »

Offline wiking

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Rozpiskę bezpieczników znajdziesz w książce Morawskiego...gdzieś krąży wersja on-line nawet  :mrgreen:

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2010, 22:24:04 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)

edit:
Apropos kontrolki.. Hym..Pomaranczowa lampka, po lewej stronie, ewidentnie symbolizująca szybę : D Jak tylko znowu się zapali to walnę fotę i wrzucę tutaj. ; )

Czy Ty nie masz aby na myśli czasem ogrzewania tylnej szyby?
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 16, 2010, 22:30:25 pm »

Altair69

• Gość
Ok, dzięki, jutro zaczynam grzebać przy tym ; ) napiszę jak sprawa się dalej potoczy : ) rocznik to 1990.
@MaciejFSO:
Możliwe, że się wygłupiłem ; D Rzeczywiście może to być ogrzewanie tylnej szyby ; )
edit:
Jeszcze jakby mi ktoś mógł powiedzieć, czy ostatni bezpiecznik po prawej stronie to jest 16A? Bo właśnie ten jest taki poluzowany dość i jak poznać, że któryś z nich jest przepalony?

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2010, 00:55:11 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Łatwo poznasz, bo bezpieczniki 16A mają dwa razy szerszy pasek blaszki. A zgodnie z instrukcją to on owszem powinien być taki i zabezpieczać wyłącznie tylną szybę. Radio podłącza się albo do obwodu zapalniczki, albo ciągnie kabelek od akumulatora.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2010, 09:22:52 am »

Altair69

• Gość
bezpiecznik wymieniony, sprawa rozwiązana ; )