Autor Wątek: -= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-  (Przeczytany 664533 razy)

-= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-
« Odpowiedź #4220 dnia: Grudzień 10, 2010, 18:06:00 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Zmieniłem migacz boczny w df, nawet był w sklepie (8zł) :), po szpachlowałem jedno miejsce na nadkolu, i pomalowane podkładem, wymyłem graty silnikowe i czekam na silnik, po niedzieli ma być

« Odpowiedź #4221 dnia: Grudzień 10, 2010, 18:12:13 pm »

Offline fizzy87

• Nowicjusz
    • http://www.nodn.pl
Przejechałem ponad 300 km i stuknęło mi na liczniku 50 tys przejechanych km :D

« Odpowiedź #4222 dnia: Grudzień 10, 2010, 18:55:38 pm »

mogles

• Gość
na liczniku 66666 :D Zło :D a poza tym jutro mycie suszenie i naprawa drzwi :)

« Odpowiedź #4223 dnia: Grudzień 10, 2010, 19:01:00 pm »

Offline Despero

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG
Chyba o jedną 6 mniej, wnioskując po tym, co jest napisane na profilu PJ - aż z ciekawości wszedłem, bo mi się w 666.666 km wierzyć nie chciało ;)
Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG 240 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 92U LPG 210 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 LPG 60 tys. km
Lublin 3 2,4 TD Andoria 3,5t '00 340 tys. km
Był: Polonez Atu+ GLi '98 LPG 230 tys. km

« Odpowiedź #4224 dnia: Grudzień 10, 2010, 19:38:04 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
dolalem Vervy 98 zeby nie zamarzła :)
jutro cos robie z grzaniem bo porażka... 70* a leci ledwo letnie...

« Odpowiedź #4225 dnia: Grudzień 10, 2010, 19:43:57 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
FaZi, nie przejmuj się, u mnie to samo  :lol: widocznie mamy wersję na export do ciepłych krajow he he

« Odpowiedź #4226 dnia: Grudzień 10, 2010, 21:18:59 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Lexus CT200h / Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Wczoraj zatankowane Vervy 98 10 litrów (ponad 50 zł!) i gazu do pełna - 2,28(!) - co się dzieje z tymi cenami? Porąbało tych ludzi czy co? Zanotowałem ciut wyższe spalanie - 11,6 - może być  :mrgreen: Dodatkowo do baku poszła 200ml odwodowywacza :P

« Odpowiedź #4227 dnia: Grudzień 10, 2010, 22:20:16 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Los Poldka już przesądzony :mrgreen:
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #4228 dnia: Grudzień 10, 2010, 22:27:33 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk

Wynik nie udanej jazdy po rondzie. Przeliczyłem swoje możliwości, a i trochę za ślisko też było  :P

A jakby tego było mało to 15min później gość Cintolem przeleciał 0,5m obok mojego bo idiota wcisnął hamulec do oporu. Na fotce widać ślady.

Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #4229 dnia: Grudzień 10, 2010, 22:48:03 pm »

mogles

• Gość
Cytat: "Excalibur#1937"
Wczoraj zatankowane Vervy 98 10 litrów (ponad 50 zł!) i gazu do pełna - 2,28(!) - co się dzieje z tymi cenami? Porąbało tych ludzi czy co? Zanotowałem ciut wyższe spalanie - 11,6 - może być  :mrgreen: Dodatkowo do baku poszła 200ml odwodowywacza :P

To co ja mam powiedzieć jak LPG kosztuje 2.50 a ma ponoć 2.60 kosztować na dniach ?

Despero, Mój błąd

« Odpowiedź #4230 dnia: Grudzień 11, 2010, 01:38:57 am »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
Poldek przed chwilą otrzymał nową tarcze sprzęgła"kożuchów" i nową linkę do tego stoczyłem koło zamachowe o skromne 10% ale efekt jest,powinno tak być fabrycznie,auto w końcu normalnie reaguję na pedał gazu a nie jakaś zamuła,Jutro z rana idę opłacić ratę OC, w ostatniej chwili uciekłem z HDI,nie chcieli  mnie za bardzo z początku puścić twierdzili że do wczoraj miałem czas ale dało rade,wyliczyli mi na jedną ratę 903zł a na dwie I-581zł a II-518zł, w ostatniej chwili załatwiłem w AXIE Direct w jednej racie było by 681zł a ja zrobiłem sobie na dwie bo 375zł czyli sprzęgło mam za darmo i jeszcze na przegląd starczy :mrgreen:,sprzęgło zepsuło się w idealnym momencie bo samochód trafił na serwis do mojego kuzyna który wyprowadził mnie z ciemnoty drogiego OC :P

« Odpowiedź #4231 dnia: Grudzień 11, 2010, 01:51:28 am »

Offline michros

• Sympatyk
Cytat: "Zoltan#1930"
punisher, Tobie chodzi o takie pokrętło, które jest na boku centralnej konsoli tak? to jest programator przerw przednich wycieraczek :)

o jakim aucie mowa ?  :shock:

« Odpowiedź #4232 dnia: Grudzień 11, 2010, 01:55:05 am »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
W końcu przestałem narzekać na dynamikę OHV nawet fajnie to chodzi tylko trzeba już do końca zrobić porządek z układem paliwowym bo czasami łapie zamułę,Patent z oponami 145 był idealnym posunięciem na przód na zimę,auto wręcz wgryza się śnieg elegancko skręca,a hamuje na lodzie prawie jak na asfalcie,idzie łeb o szybę rozbić :mrgreen: pozytywnym efektem ubocznym jest lżej kręcąca się kierownica :P

« Odpowiedź #4233 dnia: Grudzień 11, 2010, 09:10:18 am »

Offline Bartekcom#1982

• Klubowicz
    • 2x FSO Polonez
Cytat: "Mr.D"
Cytat: "Ukash"
Niedługo to gaz będzie chyba po 4zł a benzyna po 7  :evil:

A i tak będziemy tankować bo na wodę samochody nie jeżdżą.

Ale na prąd tak
http://samochodyelektryczne.pl/
Jak dojdzie do takich cen kupuje zdrową budę poloneza i robię taką przeróbkę :P
Daewoo-FSO Polonez Atu Plus 1.6GSi 2001'
FSO Polonez 1.5SLE 1989'
Opel Vectra C FL Sedan 2.2DIRECT 2005'

« Odpowiedź #4234 dnia: Grudzień 11, 2010, 10:06:11 am »

Offline Rysiob

• Sympatyk
Cytat: "Bartekcom"
Jak dojdzie do takich cen kupuje zdrową budę poloneza i robię taką przeróbkę

To nie głupi pomysł, choć kosztowny na starcie... Swego czasu się tym interesowałem i jedynym problemem byłby zasięg. Poldek swoje waży, więc trzeba byłoby wpakować odpowiednią ilość akumulatorów o wystarczająco dużej pojemności. A aku to najdroższy element tej zabawy... Sam silnik od np. sztaplarki 11 kW to jakieś +/- tysiąc złotych, choć tutaj pasowałby mocniejszy, np. 13 kW.

Ceny paliwa porażają. Dwa tygodnie temu przed pierwszą falą śniegu zatankowałem 25 l Vervy98 po 4,89 zł :/ A teraz już jest po 5,09 zł :(

« Odpowiedź #4235 dnia: Grudzień 11, 2010, 10:51:30 am »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Cytat: "Bogdan611"
Poldek przed chwilą otrzymał nową tarcze sprzęgła"kożuchów" i nową linkę do tego stoczyłem koło zamachowe o skromne 10% ale efekt jest,powinno tak być fabrycznie,auto w końcu normalnie reaguję na pedał gazu a nie jakaś zamuła,Jutro z rana idę opłacić ratę OC, w ostatniej chwili uciekłem z HDI,nie chcieli  mnie za bardzo z początku puścić twierdzili że do wczoraj miałem czas ale dało rade,wyliczyli mi na jedną ratę 903zł a na dwie I-581zł a II-518zł, w ostatniej chwili załatwiłem w AXIE Direct w jednej racie było by 681zł a ja zrobiłem sobie na dwie bo 375zł czyli sprzęgło mam za darmo i jeszcze na przegląd starczy :mrgreen:,sprzęgło zepsuło się w idealnym momencie bo samochód trafił na serwis do mojego kuzyna który wyprowadził mnie z ciemnoty drogiego OC :P

381zł na rok płacę za dwulitrową omę. Drogo tam u was.
Mam ubezpieczenie w MTU. OC z ojcem na spółkę.

« Odpowiedź #4236 dnia: Grudzień 11, 2010, 11:02:43 am »

Offline michal235c

• Sympatyk
    • Polonez Atu 1.6GLI 1997r.--> (Polonez Atu "Orciari" 1.6 GLI 16V) Polonez Atu Plus 1.4 GTI 16V 1997r.
Wrociłem z zakupow ze stonki :P , zalalem benzynki, menda coraz drozsza :evil:  , po drodze kupilem sobie top gear bo byl kalendarz , ogladam sobie miesiace, astony, lambo, ferrari,corvetta, i nagle czerwiec i mnie wmurowalo w fotel :shock:  Poldek lecacy bokiem, czekam na czerwiec :P  by sobie popatrzec caly miesiac na niego :mrgreen:
Jest Atu  ?.? GLI ?V :d, jest i Atu Plus K16 :d, było Caro ale się rozpadło :P
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polon

« Odpowiedź #4237 dnia: Grudzień 11, 2010, 11:02:53 am »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Cytat: "Rysiob"
Cytat: "Bartekcom"
Jak dojdzie do takich cen kupuje zdrową budę poloneza i robię taką przeróbkę

To nie głupi pomysł, choć kosztowny na starcie... Swego czasu się tym interesowałem i jedynym problemem byłby zasięg. Poldek swoje waży, więc trzeba byłoby wpakować odpowiednią ilość akumulatorów o wystarczająco dużej pojemności. A aku to najdroższy element tej zabawy... Sam silnik od np. sztaplarki 11 kW to jakieś +/- tysiąc złotych, choć tutaj pasowałby mocniejszy, np. 13 kW.

Ceny paliwa porażają. Dwa tygodnie temu przed pierwszą falą śniegu zatankowałem 25 l Vervy98 po 4,89 zł :/ A teraz już jest po 5,09 zł :(

Niedługo będzie trzeba pędzić samemu bimber i wlewać do auta.

Wyprodukowanie 1 litra stężonego spirytusu to koszt poniżej 2zł.

W końcu na zachodzie jest już na stacji dostępne paliwo E85.
E85 - 85% alkoholu, 15% benzyny.

Dodatkowo mamy nie dość że coś tańszego od benzyny to po drugie MOC :D Auta do których wlano E85 wykrzesały więcej mocy niż na benzynie :) Miałem gdzieś linka do pomiarów na hamowni ale nie mogę znaleźć w historii.

Oczywiście E85 jest drogi na stacji, ale gdyby samemu go robić nie było by źle :)

« Odpowiedź #4238 dnia: Grudzień 11, 2010, 12:00:02 pm »

punisher

• Gość
Ekonomia i ergonomia jazdy i ceny paliw: :)

1. Nieda sie i nie bedzie się dało przerobić Poloneza na prąd/inne paliwa w przyszłości. Za ciężki i nieopłacalny
2. Jak ktoś narzeka na spalanie rozwiązanie jest proste: wyregulować elektrykę w aucie oraz instalację LPG, zacząć jeździć z glową zachowując pęd i pomyśleć o fizyce auta. Spalanie spadnie o 40%.
3. Posiadanie silnka większego niż 1.5, 1.6 litra w aucie mającym ponad tonę cieżaru to od razu = bonusujemy  wygodne życie i dodatkowe uciechy prezesów koncernów paliwowych. I tak każdy na skrzyżowaniu objedzie nas jak psa malym lekkim autem coupe z malym seryjnym wspołczesnym silniczkiem na  turbinie.
4. Zasada do 35 roku życia: Maly penis = większe przesadne duże auto i łamanie przepisów drogowych, ponieważ konkursy piękności i długości penisów nie istnieją , to  widać dobrze auto.
5. Większość młodych kierowców jeżdżacych amatorsko autami z klatką na torach I OSach ma 10 razy lepsze umiejętności niż wieloletni kierowcy na drogach ze swoimi szybkimi autami.
6. Paliwo o wiekszej liczbie otanów nie poprawia mocy w silnikach osobowych jedynie powodują większe i szybsze rozgrzanie motoru, nic więcej. Jedynie w autach przystosowanych przerobionych i wyczynowych da się wykorzystać moc paliwa która nie jest odcuwalna dla normalnych ludzi niejeżdżących w zawodach. Ale tam wlewa sie paliwo "niekomercyjne tzn. niedostępne na stacjach benz"  specjalnie przygotowane np. na bazie pochodnych alkoholi + inne związki.  Ale normalni kierowcy osobówek naiwnie wierzą w reklamę i ściemę, no jak tysiace się nie mogą mylić!
7. Pomyśl dlaczego zawody i sport motorowy jest sponsorowany przez największe koncerny paliwowe. Wszystkim zależy abyś cisnął i pycił ciesząc się kiepskim i słabym przyspieszeniem oraz przeciążeniem gdzie przy innych zabawkach (np. lunaparki, kolejki, skoki spad., samolot itd.) wgniata Cię ewidentnie w fotel i zatyka serce. Godzisz się na bylejakość doznań? :)

« Odpowiedź #4239 dnia: Grudzień 11, 2010, 12:37:20 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Skąd te cytaty?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap