Autor Wątek: Jakie mamy Akumulatory i ile czasu już nam służą  (Przeczytany 28796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jakie mamy Akumulatory i ile czasu już nam służą
« dnia: Maj 16, 2010, 13:52:53 pm »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
    • Atu(-) ABIMEX [*] / E46 Touring
Tak jak w temacie : Jakie mamy Akumulatory i ile czasu już nam służą .

Napiszcie jakie macie aku: Firma, pojemność, napięcie rozruchowe, wiek.

Ja posiadam juz 7 letni akumulator Exide classic 60AH. Ładnie kreci i trzyma prad pomimo ze czesto słucham muzyki z włączonym wzmacniaczem.Lewy +
Cytat: KGB
JA mam w OHVce 5W40 i nie mam wskaznika to sie nie martwie :mrgreen:

Moje auta :

BMW E46 2002 2.0D: http://www.autocentrum.pl/awc/danieldeni20/bmw-seria-3-2002/

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 16, 2010, 13:58:45 pm »

Offline GRAND

• Nowicjusz
Mam akumulator Centry, 55Ah, prąd rozruchowy to CHYBA 260 (nie pamiętam dokładnie), no i służy już bodajże 9 rok. :D Zapakowany w pokrowiec termiczny, więc zimy mu nie straszne. Niestety, niebawem nadejdzie czas na rozstanie - prąd słabo przyjmuje i prostownik już go więcej nie nabije.
Standardowo, bez przeróbek, masa po lewej stronie.

Szykuję się również na centrę, ale 65Ah. :)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2010, 14:10:37 pm »

Offline Marcin [oo==oo]

• Nowicjusz
    • DF '75,DF '83 Atu '96, Insignia '09
Akumulator Centry ile lat ma to nie wiem ale młody nie jest, 180Ah, prąd rozruchowy 950A  :twisted:  ostatnio sprawdzałem go to zdolność rozruchowa wyszła 85% a napięcie 12.65V . Aku jest zamontowany w bagażniku zamiast koła zapasowego :D
Nazywam sie Polski Fiat 125p
Moge sie podobac...
Łatwo mnie polubic...
Przyjemnie prowadzic...
Żyję w zgodzie z moim wlascicielem

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2010, 14:26:51 pm »

Offline Marcin [oo==oo]

• Nowicjusz
we fiacie jest zwykły 1.5 :D a akumulator pochodzi od stara 200 w którym są dwa takie :D zwykły we fiacie mi wysiadł a ten się poniewierał w garażu to tylko kabel przedłużyłem i w bagażnik :D po co kupować nowy aku jak był dobry tylko trochę większy xD
Moge sie podobac...
Łatwo mnie polubic...
Przyjemnie prowadzic...

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2010, 14:34:58 pm »

Offline Marcin [oo==oo]

• Nowicjusz
w Jelczu pewnie też cos takiego jest ;p ten akurat jest z mojego Staroszka. Raczej nie tak szybko ;p Kumple się śmieją że jak mi paliwa braknie to zawsze na rozruszniku dojadę na stacje niczym hybryda :D W sumie ostatnio 10 metrów tak jechałem :D
Moge sie podobac...
Łatwo mnie polubic...
Przyjemnie prowadzic...

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2010, 14:59:27 pm »

Offline ARTUROO

• Sympatyk
    • audi 80 b4 2,3 , seat alhambra 1,8 20vt , honda cbr 600f
ja miałem centre akurat teraz ma 8 lat 67 ah i 600 prądu rozruchowego . w sumie przeżyła 3 samochody i teraz dobija jeszcze czwarty he dokladnie audi 1,6 td

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2010, 16:00:42 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Delphi , model jak dobrze pamietam Freedom 55Ah , kupiłem go w zimie 2002 do Poloneza. Polonez troche go na zdrowiu podniszczyl , ale odkąd przełozyłem go w 2005 roku do Toyoty do tej pory jest sprawny. Jednak jak auto postoi tydzień z zaaktywowanym alarmem i nie odpalane to juz się wyładowuje. Niebawem będzie trzeba go zmienić.

W drugiej Toyocie ojciec kupił w 2003 roku ten sam akumulator i jest sprawny do dziś.

Jak kupowałem akumulatory miałem kolege w hurtownii akumulatorów ktory dwa lata wczesniej pracowal 8 lat w Centrze i mi doradził te Delphi , powiedzial wtedy ze lepszych pomijajac Moll`a wtedy nie było. Centre mi odradzał wtedy bo mówił ze jakośc ich była kiepska i wiele akumulatorów nie dozywało 3 lat. Powiedział mi ze Delphi potrafią do 10 lat zachowywać swoją sprawnośc i jak narazie się nie pomyli

Przekonałem sie do nich i praktycznie teraz w kazdym aucie mam Delphi. Niestety po ostatnich problemach tejze firmy znikły ich akumulatory z rynku a szkoda :(.  

W sprinterze mam fabryczny akumulator , a własciwie dwa akumulatory róznych pojemości , opisane , z logiem Merca i pisze na nich Product by Delphi. To samo w Lexusie mam. Ale Delphi kiedys wkładali na pierwszy montaz do wielu marek aut.

W zeszłym roku kupilem do ducato Panasonic 92Ah , prądu rozruchowego nie pamietam ale auto pomimo ze sprzedane to jezdzi nim nasz pracownik u nas w firmie i narazie problemów z aku nie ma zadnych.
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2010, 18:13:08 pm »

pablo686

• Gość
Aktualnie od października mam centre standard 55 Ah, rozruch bodajże 460...wcześniej mialem exide ale z wlasnej winy akus przeżył tylko dwa lata (alternator przeładowywał i go zagotowalem pare razy)...exide mialem kiedys w przejsciówce naprawde dobre akumulatory, a centra zobaczy sie to moja pierwsza

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2010, 18:15:52 pm »

Offline ARTUROO

• Sympatyk
    • audi 80 b4 2,3 , seat alhambra 1,8 20vt , honda cbr 600f
u mojego taty na wsi akumulatory w traktorze mają 15 lat i jeszcze nie były ani razu wyjmowane z traktora i pali bez problemu nawet w najwieksze mrozy :)

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2010, 18:28:10 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
mam jenoxy ,co sa slabe ,ze... - nie wazne ile beda mialy ,to po pol roku zaczyna sie szopka ,choc fakt ,ze siedza/aly w aucie ,ktore je meczyl ,
w srebrnym wczesniej mialem jakis czas Zapa ,pozniej jenoxa ,ktory szybko padl ,pozniej Exide 55Ah przez 5 lat i dalej bylby dobry ,gdyby nie zwarla sie jedna cela i napiecie niestety bylo za niskie ,zeby odpalic boscha ,
teraz od roku mam Shnaidera jakies tam Ca czy cos 55Ah

w fiacie pare lat mielismy Centre 45Ah - swietny aku ,zylby pewnie do dzis ,gdyby matka go nie wymienila podczas kupowania drugiego do poldka (wez tlumacz kobiecie jaki aku ma oddac  :x )
a trzymala sie dzielnie ,bo troche na niej jezdzilem ,gdy padl Zap (centra miala wtedy jakies 6lat)

od roku mam tez w Lancii Centre Future 64Ah - swietnie kreci ,duzy prad rozruchowy ,3 lata gwarnacji,
poprzednik z Lancii to jakis niemiecki wynalazek 62Ah ,nie mlodszy niz 4 lata ,
dzialal jeszcze znosnie ,ale auto jechalo za granice ,wiec potrzebny byl pewny rozruch
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2010, 22:55:19 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Ja miałem w skodzie jakeiś aku-takie na pierwszy montaż-wytrzymał 2,5 roku i kaput-teraz serwis wstawił Centre 60Ah
w Astrze oryginalny GM z 95r padł po 12 latach-kupiona Centra 45Ah
w Corsie padł jakis szwajcarski cudak-kupiłem jaki był w sklepie bo potrzebne było auto a akumulator dedykowany do Corsy-jakiś wynalazek ale ma 3 lata gwarancji :twisted:

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2010, 18:23:31 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
W Polinie siedzi Nourauto - nie polecam, "kupiłem" go tylko dla tego że miałem zbędne bony do Nourauto a że z kasa było cienko to zassałem ich wyrób - niby robiony przez Vartę ale to chyba Varta pisana przez "W" (W Chinach...) po dwóch latach zaczął słabnąć, wcześniej wieeele lat była Centra i kręciła jak głupia w największe mrozy, pewnego lata dojechałem na niej do Gdańska (ze Śląska) - jazda nocą, światła, wycieraczki bo lało... okazało się że altek nie doładowywał praktycznie wcale ale franca i tak ponad 500 kilosów dał radę :mrgreen:
W tym roku wymieniłem też aku z Rolce (auto 9 lat i ponad 220 tysięcy przelatane na oryginale z pierwszego montażu) bynajmniej stary nie padł ani razu - po prostu stwierdziłem że czas na niego - Rolka dostała Centrę.
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 02, 2010, 23:20:31 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Ja tam się czym chwalić nie mam, PointS chyba 50Ah, po trzeciej zimie zdycha, nawet teraz jak auto postoi tydzien to juz spacerek z aku do domu.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 02, 2010, 23:23:48 pm »

e1mo

• Gość
jak kupilem auto w 2007, to siedziała w nim TOPLA 65 AH, wytrzymała do grudnia 2009, ale swoje przeszła - kilka razy zapomniałem wyłączyć oświetlenie kabiny, raz mi padł regulator napięcia  - lądowanie było ok 18 V, kiedy indziej poluzowała mi się masa przy budzie :) także ten akumulatorek u mnie sporo przeszedł, a kto wie co z nim robił poprzedni właściciel.

Od grudnia 2009 mam akumulator Jenox - też 65 AH

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 25, 2010, 17:56:13 pm »

Macki

• Gość
Ja preferuję akkusy z odzysku  :P  
Kiedyś mi padł zupełnie, a nie miałem kasy na nowy, to poszedłem na stację i spytałem czy mogę wymienić umarlaka na taki ze "śmiercią kliniczną"...
Spytałem się szefa i poszedłem do pojemniczka ze złużytymi, drutem posprawdzałem który najlepiej rokuje (iskrzy) :mrgreen: i wymieniłem na stary. Potem ładowanko do pełna moim ZTR-120 i siup...
I tak już kilka razy metoda się sprawdzała, z czasem ją sporo "udoskonaliłem" :P

Obecnie w i Poldku i w Skodzie mam włąśnie takie zombiaki Centra Plus i...
złego słowa nie powiem!
W PN-ie mimo kulawego ładowania  (13-13,6V ze światłami) już rok jeździ i trzyma prąd, w Skodzie troszkę gorzej - czasem jak postoi tydzień to kaprysi i czasem popchać trzeba.

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 25, 2010, 19:31:19 pm »

heccto

• Gość

65ah chyba , przed zima kupiony i dzieki Bogu bo w te mrozy tragedia by byla :mrgreen:  

w sumie jest nowy to co mam napisac (bezobslugowy)

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 03, 2010, 16:08:34 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Ja mam jakiś ,,ad" 55ah zaczął mu się 4ty rok, raz dolewałem trochę elektrolitu, raz nie wyłączyłem radia i musiałem naładować, w zimę zakładam na niego 2 pokrowce z zagłówków, (mam takie grube), na razie (odpukać) działa jak należy

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 03, 2010, 22:59:06 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Bosch - nie wiem ile służył ale padł na amen.

Roverka kupiłem z 4maxem 44ah. Pierwszą zimę już nie odpalał.
Teraz ma centre future 62ah i nie ma problemu. Odpala nawet inne pojazdy  :wink:  Ale walczyłem z układem zasilania i wszystko albo jest po regeneracji albo wymienione na nowe.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 04, 2010, 21:59:58 pm »

Offline Ślimak

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V, Polonez Atu 1.6 16V
Ja posiadam akumulator CENTRA FUTURA 53Ah

Służy mi już 3 lata i był montowany w wielu pojazdach typu maluch, syrena, kombajn bizon...  :mrgreen:
Polonez 1.4 16V DOHC

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 24, 2010, 14:26:48 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Ja mam 'Auto-Parcha' 58Ah.Służy już 3 lata,ale musi być regularnie doładowywany prostownikiem bo inaczej 'nie pojedziem' :wink: