Mam kilka pytań do znawców tematu:
1. Czy ecumasterem da się sterować także wtrysk jednopunktowy czy tylko wielopunkt i czy ma to znaczenie w strojeniu jaki to wtrysk ?
2. Czy uturbiając silnik i strojąc go przykładowo ECUmasterem może pozostać seryjny MAP-sensor, czy oryginalny od silnika wolnossącego zgłupieje jak nagle dostanie ciśnienie od turbiny?
3. Czy ecumaster może działać prawidłowo na sondzie wąskopasmowej, czy jest konieczność zmiany na szerokopasmową wraz z montażem ecumastera?
4. Jak jest z mapami zapłonu i wtrysku w ecumasterze tuż po podłączeniu go do silnika ? Producent jest w stanie zrobić nam mapy do każdego silnika tak aby silnik uruchomić, a potem we własnym zakresie modyfikować mapy w celu uzyskania lepszych osiągów/większej ekonomiki, czy mapy robimy samemu pi razy oko aby to odpalić, a później udoskonalać, a może ecumaster zczytuje sobie mapy z oryginalnego kompa?
5. Czy wszystkie silniki różnych marek o tej samej pojemności skokowej i ilości zaworów będą mieć takie same mapy lub podobne, czy będą się znacznie różnić między sobą ?
6. Czy wszystkie sondy wąskopasmowe z różnych marek samochodów mają taką samą charakterystykę napięciową na wyjściu, tzn z tego co wiem to sonda wąskopasmowa daje sygnał z przedziału 0-1V to czy przy tej samej zawartości tlenu w spalinach wszystkie sondy różnych marek będą pokazywać to samo napięcie czy różne (zakładamy że mowa o sprawnych sondach) ?
7. Co trzeba zrobić, aby odczytać sygnał napięciowy z sondy w Polonezie 1.4 w celu zweryfikowania poprawności działania sondy lambda i monitoringu mieszanki(uboga/stechiometryczna/bogata)?
8. Czy ecumasterem można stroić każdy silnik benzynowy na wtrysku, czy są silniki do których nie jest możliwy montaż piggy back-a
To chyba tyle pytań na chwilę obecną, jeżeli jakieś pytania są głupie to z góry przepraszam, ale moja wiedza w tym temacie jest praktycznie żadna niemniej jednak chciałbym to zmienić bo temat jest interesujący i może się w przyszłości przydać. Zdaję sobie sprawę, że może to nie jest najodpowiedniejsze forum na zadawanie tego typu pytań, ale jest kilka osób na tym forum co się jednak orientują w temacie z tego co widzę. Jeśli ktoś zna odpowiedź na którekolwiek z moich pytań to bardzo o nią proszę, ogólnie temat wydaje mi się dość konkretny i może się przydać nie tylko mi. Z góry dziękuję za odpowiedzi ; -)