Witam. Jako że projekt Kombi+ 2.0 16v stoi już fest, chciałem trochę się upewnić pytając was o kilka spraw.
Przede wszystkim: rozchodzi się o silnik 2.0DOHC, do którego chce założyć głowicę 16v i kompletny wtrysk od niej. Skrzynię mam dużą z DOHC plus dyfer z Volvo 240, 740 lub Fiata 132, ale to jeszcze przemyślam.
Jako, że nie mam ochoty na szukanie i dokupowanie pojedynczych elementów głowicy, wtrysku itditditditd zdecydowałem się na kupno kompletnego Fiata jako dawcy. I tu, żeby nie wydać kupki pieniążków na coś niepotrzebnego:
1. Jakie silniki wchodzą w grę? Najtaniej znalazłem Fiata Bravo 1.8 16V GT. Ew. mam jeszcze Tipo 2.0 16V Sport. Zajtanie są też 1.6 16V Bravo, ale czy to ogarnie blok 2.0? Podejrzewam i to chyba dobrze, że elektronika wtrysku, kolektory będą inne i najlepiej celować w 2.0 jeśli to zakładam na blok 2litrowy?
2. Czego mam oczekiwać podczas montażu wtrysku? Czego potrzebuję poza gratami z silnika 16v do jego zamontowania? Specjalne koło pasowe na wał(mam takie z wyjściem na wspomaganie itd)? Koło zamachowe z czegoś specjalnego(mam np. odelżone z ritmo TC)? Jeśli tak to z czego? Argenty na wtrysku? Z auta dawcy jeśli pasuje?
3: Czytałem cały wątek i w końcu sam nie wiem jak z tłokami. Chcę oddać blok do szlifu ale mnie to blokuje. Dać tłoki od 2.0 8V lub 1.8 8V(takie akurat mam) i będą normalnie pasować czy po zakupieniu auta dawcy wyjąć tłoki i wsadzić je(wątpię w to, ale po przeczytaniu wątku rozumiem, że pasują)?
Może ten, kto już to przechodził da jakieś ciekawe wskazówki?
Na koniec jeszcze dodam PS, że nie jestem jakimś z dupy urwanym napaleńcem i wiem co mnie czeka czy może czekać. Finansami się nie martwię, zaplecze techniczne mam, fachurów od spawania i "tokarzenia" z zajebistym sprzętem również. Piszę to, bo trochę fora czytam, wiem ile to projektów niesamowitych już było, jak się skończyły i jak reagowali na to wszystko "starzy wyjadacze".
Pozdrawiam i dziękuje "from the mountains".
Acha, jeszcze jedna sprawa. Podczas prac zrobię obszerny materiał i napiszę o tym jakiś artykuł, bo nie widziałem jeszcze nigdzie czegoś podobnego konkretnego.