Autor Wątek: Czujnik temperatury  (Przeczytany 9574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czujnik temperatury
« dnia: Wrzesień 29, 2010, 18:04:04 pm »

n4zgul

• Gość
Witam. Mam "Problem" z czujnikiem temperatury. Dopiero odebrałem od elektryka autko. Robił z wentylatorem i alternatorem. Problem polega na tym ze wentylator załancza mi sie dopiero kiedy wskazówka temperatury wejdzie na czerwone pole. Sprawdzał przy mnie jakims urzadzeniem i pokazywało mu ono 101-105 stopni w momencie załanczania wentylatora. Powiedział ze wskaźnik na zegarach oszukuje o jakieś 10-15 stopni (zawyża). Czy są czujniki temperatury które wcześniej włącza wentylator? Wydaje mi sie ze 101 to troche duzo.

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2010, 18:07:41 pm »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
Jest sporo różnych włączników do wentylatora rozpoczynając od 68*C.
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2010, 19:44:52 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Poza tym to może być po prostu zepsuty czujnik. Jak testowałem kilka w czajniku, to tylko 2 na 5 otwierały się z grubsza w temperaturze uwidocznionej na obudowie.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 28, 2010, 17:58:40 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Padl mi dzisiaj czujnik w chlodnicy(wymieniony poltora(!) roku temu)
Oczywiscie musialo sie to stac w korku na lewym pasie:/
Kupilem nowy i troszke sie zdziwilem,bo poprzedni zalaczal sie po przekroczeniu o milimetr 90 stopni ale na znacznie dluzej...
Ten (chyba 92-87 -25zl)rowniez wlacza sie odpowiednio ,ale na max 5 sekund:/ i czesciej.
Stary potrafil chodzic nawet ze 20 sekund po wylaczeniu silnika(widocznie zaczal sie walic)
Temperatura na wskazniku w najgorszym wypadku jest  w polowie pomiedzy kreska od 90 a tą przed czerwonym polem,ale zawsze jest zbita milimetr po 90.
Idzie zima, wiec za czesto to on sie juz nie wlaczy ale pytam bardziej pod katem nastepnego lata.Czujnik walniety czy takie tez sie zdarzaly????

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2010, 18:40:55 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Chłodnica zakamieniona ? Układ odpowietrzony ?
Te czujniki to jednorazówki.... ja go w ogóle olałem i mam odłączony.
Mam sobie pstryczek pod kierownicą i mam święty spokój.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2010, 18:47:47 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Chlodnica jest cala goraca,wiec raczej duze ilosci kamienia odpadaja ,nic nie odpowietrzalem,bo podobno sie sam odpowietrza.
Zostawie na razie tak jak jest a latem sie okaze.

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2010, 02:27:20 am »

Nikita

• Gość
masz powietrze na sto procent w chlodnicy przy czujce mi sie robilo podobnie to musialem zalewac go bez czujek gdy mi zaczelo z dziur wylatywac to zakrecilem czujki zeby wiele nie lecialo odpalilem poluzowalem i jak sikalo plynem to zakrecilem czujke

ja mam chlodnice na 2 wentylatory to powiem ci ze zalacza sie w okolucach 95 stopni i chodzi dosc sporo wentylator

[ Dodano: 30 Paź 2010 02:28 ]
Cytat: "Stingerek"
Mam sobie pstryczek pod kierownicą i mam święty spokój.

Stingerek, nie po to cos jest w aucie zeby nie dzialalo jak cos juz jest to ma dzialac a nie olewac to :D

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2010, 05:05:27 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Zanim zaczniecie cudowac proponuje sprawdzic czy wezyk pomiedzy chlodnica a zbiorniczkiem wyrownawczym jest na pewno drozny i w 100 % ok
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2010, 19:42:37 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Kupilem inny czujnik i dziala prawidlowo.
Stary zareklamuje,bo 25zl(duzo za duzo ,ale sklep pod domem prawie) na ulicy nie lezy;)

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2010, 18:52:20 pm »

razor512

• Gość
Witam!
Dołączę się do tematu bo mam problem z czujnikiem temperatury. Mianowicie byłem dziś na wymianie łożysk w alternatorze. Mechanik wymienił je i okazało się że alternator kiepsko ładuje na minimalnych obrotach, a na wyższych podczas jazdy jest dobrze. Powiedział że potrzeba wymienić jeszcze szczotki, ale podczas jazdy powrotnej zauważyłem, że nie działa wskazówka od temperatury, jak jechałem do mechanika to było wszystko ok. Dodam, że chłodnicę wymieniłem miesiąc temu na nową, identyczną jaką miałem wcześniej, na dwa czujniki w chłodnicy i wszystko było dobrze do dziś. Stąd moje pytanie czy możecie poradzić co to mogło się popsuć? Czy to coś z czujnikami czy to wina leży w alternatorze?

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2010, 18:56:54 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
sprawdz, moze kabelek sie odlaczyl... podaj jeszcze model i jaki silnik.

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 17, 2010, 18:57:31 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
czujnik do wskazówki jest wkręcony w obudowę termostatu, nie w chłodnicę. zobacz czy się kabel nie wypiął.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 17, 2010, 19:00:16 pm »

Offline Pastor

• Nowicjusz
    • Polonez Caro 1.4 GLi
Może przy wyciąganiu alternatora mechanik zawadził i odpiął przypadkiem kabelek od czujnika. Wpiąć i będzie działać. Czujnik znajduje się tuż nad kołem pasowym pompy wody. :)

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 17, 2010, 20:32:37 pm »

razor512

• Gość
Cytat: "FaZi"
sprawdz, moze kabelek sie odlaczyl... podaj jeszcze model i jaki silnik.

Mam poloneza atu plus 98r. 1.6 Gli
Znalazłem dwa kable znajdujące się nad kołem pasowym pompy i zdaje mnie się, że to jest to ale one wydawały się być dobrze zamocowane. Chyba że to nie są te kable.

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 17, 2010, 20:43:35 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
http://img823.imageshack.us/i/dscf1706q.jpg/
Tutaj jest chyba ten czujnik temp?

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 17, 2010, 21:31:36 pm »

razor512

• Gość
Cytat: "myszaradom"
http://img823.imageshack.us/i/dscf1706q.jpg/
Tutaj jest chyba ten czujnik temp?

No to o tym kablu mówiłem. Zamocowałem go jeszcze raz i jutro podczas jazdy zobaczę czy to jest to.

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 17, 2010, 21:44:47 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
a może sam czujnik padł?

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 15, 2011, 14:50:49 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Witam.Podłączę się do tego tematu,żeby nie śmiecić   :roll:  Czy czujniki temperatury na wskaźnik są takie same w plusach i minusach,tzn. czy mają takie same parametry.Ktoś tu kiedyś pisał,że pływak w baku różni się w plusach i minusach,bo wskaźnik jest troszkę inaczej wyskalowany i powyżej 1/2 zbiornika wskaźnik z plusa  będzie oszukiwał na pływaku z minusa.Ale czy analogiczna sytuacja dotyczy temperatury? Mam u siebie czujnik z OHV zamiast orginału z roverka, na pewno sprawny.Przed zmianą deski wentylator włączał się po minięciu wartości 90*C na grubość 2 wskazówek,a teraz na desce plusa włącza się przy 90* i jest tak od samego początku.Prosił bym o sprostowanie,a najlepiej o wypowiedź posiadaczy 1,4GTI jak to wygląda u nich.Z góry dziękuję  :wink:

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 15, 2011, 15:13:13 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
U mnie sam sobie wyskalowałem wskaźnik temperatury.

Poprostu żeby się nie stresować wymieniłęm czujnik w chłodnicy, na taki ktory sie załacza przy 92 a wylacza przy 88 stopniach. nastepnie zdjąłem wskazówke z czujnika temperatury i rozgrzałem auto do włączenia wentylatora i założyłem wskazówkę na dwie grubości za 90 stopni. Ten wskaźnik możesz traktować tak z tolerancją +/-10%

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Czujnik temperatury
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 15, 2011, 18:06:30 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Stingerek,   nie obraź się,ale Twoje rozwiązanie kojarzy mi się z przekładaniem wskazówki na prędkościomierzu żeby samochód "więcej" poszedł czyli tylko i wyłącznie poprawa samopoczucia kierowcy.  :mrgreen: Mnie zależy na realnych wskazaniach i pytałem czy plusowski czujnik różni się jakoś parametrami od minusowego.Jak zaznaczyłem wcześniej,na starej desce było wszystko dobrze,więc wykluczam awarię czujnika.Wskaźnik też powinien być dobry,bo po zwarciu kabelka do masy wskazówka idzie na full,czyli prawidłowo.Nawet raz podłączyłem starą deskę do tego wskaźnika i poczekałem aż się włączy went i wskazówka była na dwie grubości za 90* a po podłączeniu do plusowskiej ponownie na 90*Wezmę kiedyś ze złomu inną dechę i podmienię wskaźnik,albo wcześniej wkręcę orginalny czujnik z plusa i się zobzaczy   :|