Autor Wątek: Sposób na śrube na wale - Zakręcona na klej  (Przeczytany 12860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sposób na śrube na wale - Zakręcona na klej
« dnia: Listopad 04, 2010, 23:35:14 pm »

Larry075

• Gość
Witam. mam problem. W moim silniku zakręcono śrube na wale na klej i mam problem aby ją odkręcić. Zrobiłem specjalny "odkręcacz" ale tej siły nie wytrzymuje klucz. Macie na to jakieś sposoby? Może palnikiem lekko potraktować? Silnik na stole.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2010, 00:23:27 am »

Offline xmaniekx

• Macher
  • Sympatyk
    • C+ pinto turbo
Wydaj 30-40 złotych na mocniejszy klucz. Przyda się.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2010, 06:56:55 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Udar. Załóż klucz i odkrecaj młotkiem.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2010, 07:12:10 am »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Jak ci się to uda - to zapraszam do mnie. Ja ze śrubą koła pasowego silnika mojego Poldorovera walczę już trzeci rok. Niestety - jak na razie - nikomu nie udało się jej ruszyć, a próbowano już metod różnych - od łamanego klucza oczkowego nr 22, po nasadkę nr 22, nasadkę z przedłużką, nasadkę z przedłużką i rurą, a także metod na "rozrusznik".
Wypadałoby mi to zrobić, bo akurat mam w nim od lipca zdjętą głowicę, którą w zasadzie już zrobiłem, ale paseczek rozrządu jest do wymiany, gdyż jest tak wyciągnięty, że nie ma możliwości złożenia rozrządu na znakach, choć napinacz podciągałem na maksa, ile miał zakresu.
O dziwo - paseczek ten, który teraz ma ponad 8 lat i jakieś 140 kkm przebiegu - nie trzasnął. Szkoda by było, bo silniczek miał do końca po 1.4 MPa ciśnienia na garach i oleju nie zjadał.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2010, 07:51:39 am »

Offline ujban88

• Sympatyk
    • Fiat 125p
masz u siebie spreżarkę?
mogę podjechać z dość dużym kluszem udarowym
Moc V-ki

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2010, 08:31:19 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Oprawco.....

Stań na górce....
Załóż klucz na śrubę, ustaw na 5-10 cm od podłużnicy...
Rozpędź auto z wciśniętym sprzęgłem na 3 biegu do około 20-30km/h i puść sprzęgło...
Nie ma bata, musi puścic.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2010, 09:15:26 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Cytat: "Stingerek"
musi puścic

Poduszka :)
Sposób z rozpędzaniem jest dobry. Tą samą metodą dokręcam ową śrubę.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2010, 10:14:07 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Poduszka to akurat mała strata :) Ale wątpie żeby puściła jak jest zdrowa.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Re: Sposób na śrube na wale - Zakręcona na klej
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2010, 11:45:24 am »

Offline ujban88

• Sympatyk
    • Fiat 125p
Stingerek sposób moze i dobry ale nie w tym przypadku

Cytat: "Larry075"
Silnik na stole.
Moc V-ki

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2010, 12:25:17 pm »

snikers

• Gość
w dawcy odkrecalem kolo pasowe ze sruba wklejona to sie nameczylem, kilka blokad polamalem i klucz. znajomy to zobaczył dał mi mlotek i po minucie udaru puscila, nie trzeba bylo nawet blokowac walu korbowego. dlatego tez polecam udarowke jak koledzy wyzej

szczegolnie ze silnik masz wyjety, tak jak ja mialem

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2010, 12:57:17 pm »

Michau

• Gość
U mnie w robocie czasem i udar się nie zdaje. Mamy potężną grzechotkę - no ma dobre pół metra lub metr i trochę waży, do tego odpowiednia nasadka i długa rura ;) Każda śruba idzie :)

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 05, 2010, 13:59:23 pm »

Larry075

• Gość
Cytat: "xmaniekx"
Wydaj 30-40 złotych na mocniejszy klucz. Przyda się.

Nie da rady, siła tego ściągacza jest tak duża, że złamie każdy klucz, klucze covala poprostu pękają odrazu (hartowane), yato się gną. Dospawałem do klucza płaskowniki aby je wzmocnić ale bez rezultatu.

Cytuj (zaznaczone)
Udar. Załóż klucz i odkrecaj młotkiem.

Zrobiłem blokade wieńca zębatego i prałem młotkiem, nic nie pomogło a troche mi panewek było szkoda. W końcu to M42 i panewki nie są tanie.

Cytat: "ujban88"
masz u siebie spreżarkę?
mogę podjechać z dość dużym kluszem udarowym

No mam sprężarke ale raczej nadaje sie do pompowania koła a kompresor do piaskowania obecnie zajmuje miejsce na warsztacie z pękniętą głowicą.
Była by np. taka możliwość abym ja podjechał do Ciebie z silnikiem w bagażniku?

Z tego co się dziś dowiedziałem od mechanika który się tym zajmuje w pracy na codzień, to śruby które są na klej należy pogotować palnikiem. A że wszystkie butle mam puste, więc dziś nie sprawdziłem tej metody. Poprostu założe "odkręcacz", przyciągne śrube aby naciskała na klucz i będę grzał śrube. Może puści bez szkody na wał

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 05, 2010, 14:08:34 pm »

Offline ujban88

• Sympatyk
    • Fiat 125p
przyjedź za godzine lub półtorej, zaraz wyjeżdzam na miasto
Moc V-ki

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 05, 2010, 15:57:47 pm »

mariuszpoznan

• Gość
Witam!!!

Tak sobie czytam wszyskie wypowiedzi i zastanawiam sie ktory mechanik znajacy sie na rzeczy wkreci srube walu na loktajla?Przeciez loktajla uzywa sie tam gdzie sruby moga sie odkrecac takie zabezpiczenie.Moim zdaniem jak jest dokrecona sruba walu to sie nie odkreci takie moje zdanie.Jesli juz ktos na loktajla wkrecil to nie ma innej opcji jak trzeba grzec palnikiem.Bez podgrzania nie da sie absolutnie tego odkrecic i to jest fakt.Dobrze pogrzac dobra nasdka przedluzka rurka i musi pojsc nie ma bata.Pozdrawiam i 3mam kciuki zeby poscila:)

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 05, 2010, 16:21:43 pm »

Larry075

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"
Głupie pytanie ale czy śruba dostała kilka motków "od czoła".

Została oklepana ze wszystkich stron.

mariuszpoznan, w zupełności się z Tobą zgadzam! Śruba na wale nie odkręci się sama z siebie gdy jest właściwie dokręcona, w dodatku są w sklepach specjalne podkładki zapobiegające odkręcaniu się.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2010, 22:21:46 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Jak jest wkręcona na konretny Loctite, to nie da rady. Dla przykładu śrubę M72 ( fakt - duża ) też przyklejoną dobrym kluczem próbowałem ruszyć w 2 osoby z nałożoną na klucz 3-metrową rurą - nie puściła bez grzania.

Po potraktowaniu palnikiem można spokojnie rękami odkręcić. Grzać po nakrętce i kupić nową nakrętkę.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2010, 23:03:37 pm »

Larry075

• Gość
Nie wiem na jaki klej jest moja śruba. Dla pocieszenia powiem, że o grzaniu powiedziała mi osoba, która klejenia się dokonała. Nakrętke i tak będę musiał kupić nową, wcześniej próbowałem kluczem płaskim, nieoczkowym i troche się zmasakrowala.

Pocieszające jest to, że koło pasowe, i koło z którego czujnik pobiera info o szybkości obrotowej wału jest odkręcalne bez potrzeby odkręcania tej 22-ki. Jednak pozostaje piasta przez którą nie ściągne pokrywy łancucha rozrządu i nie wyciągne wału.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 06, 2010, 11:40:35 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
wg mnie potrzebujesz klucza  "grzechotke" 3/4 cala i nasadke to takowego i do tego rure 2 metry. mamy taki zestaw w warsztacie i odkreca WSZYSTKO (nakretki polosi rozmiar 32 zakrecone na amen /przy ktorych normalne przedluzki 1/2 cala strzelaja jak patyki hehe/, sruby na wale itp), a klucz nawet sie nie wygnie (pret grubosci okolo 3cm), a jak sruba jest nieodkrecalna ;) to ja urywa - jakis czas temu mielismy kie schume i ktos wkleil na super mocny wlasnie srube kola pasowego. sruba z tego co pamietam 16 albo 18 (szerokosc gwintu, nie lebka) i niestety urwala sie...
o taki zestaw http://allegro.pl/zestaw-kluczy-3-4-cala-z-grzechotka-50cm-21cz-i1302894815.html
(mozliwe ze w jakims warsztacie obok Ciebie maja taki)
naprawde polecam takie cos. tego NAPEWNO nie zlamiesz  :twisted:

ja wklejam na sredni (niebieski) i nigdy nie ma problemu z nieodkreceniem sruby, wiec wklejac mozna ale nie na mocny (zazwyczaj czerwony)  :? :?
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 06, 2010, 16:26:48 pm »

Offline ujban88

• Sympatyk
    • Fiat 125p
mam taki sam zestaw lecz po co się męczysz jak klucz pneumatyczny odkręci za Ciebie
Moc V-ki

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 06, 2010, 18:13:43 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
wielokrotnie klucz pneumatyczny nie daje rady :/ :/ mamy dwa (chicago pneumatic i race, wiec nie jakies nonamy z castoramy ;) ), i  jeden i drugi czasem ma za malo "sily". a tym 3/4 cala idzie wszystko (oczywiscie trzeba tylko ruszyc sruybe/nakretke, a potem z pneumata)
to ja, byly Marcin#839