Autor Wątek: Czyszczenie nagrzewnicy - Srodki chemiczne  (Przeczytany 23510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Czyszczenie nagrzewnicy - Srodki chemiczne
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 02, 2011, 23:31:39 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
zapomnij.... o czyszczeniu nagrzewnicy.... to sie wymienia raz na 10 lat.....

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 02, 2011, 23:52:07 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
:D można wymienić ale po co jak można taniej :D chociaż zależy :D alfanol ogółem oleje itp to czyści :D bo tym się w sumie myje silniki itp ;) a moja nagrzewnica już rok po wyczyszczeniu się trzyma i grzeje ;) a ma 21 lat :D
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2011, 01:45:15 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Nie można taniej....
Nagrzewnicę raz na 10 lat się poprostu wymienia...
Pedro... naprawdę warto.. będziesz się wkurwiał całą zimę gwarantuję ci to po doświadczeniu własnym.. raz tylko hajs wydałem zeby słuchać "lirwa co to tak grzeje"

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 10, 2011, 21:24:33 pm »

mieciur

• Gość
Ja jestem na świeżo po czyszczeniu nagrzewnicy. U mnie ani ocet ani specjalny płukacz do chłodnic nie pomógł. U mnie zadziałał zwyczajny kret w żelu. Warunek jeden - nagrzewnica musi być odłączona od układu i nie może być aluminiowa bo kret by ją zeżarł. Wlałem przez lejek całe opakowanie (0,5 l) a potem przepłukałem wężem ogrodowym. Pomogło, tylko zobaczymy na jak długo...

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 11, 2011, 00:34:40 am »

Offline Despero

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG
Ja jestem na świeżo po czyszczeniu nagrzewnicy. U mnie ani ocet ani specjalny płukacz do chłodnic nie pomógł. U mnie zadziałał zwyczajny kret w żelu. Warunek jeden - nagrzewnica musi być odłączona od układu i nie może być aluminiowa bo kret by ją zeżarł. Wlałem przez lejek całe opakowanie (0,5 l) a potem przepłukałem wężem ogrodowym. Pomogło, tylko zobaczymy na jak długo...
I miejmy nadzieję, że owy "Kret" nie porobił wżerów na powierzchni wewnętrznej rurek, bo wtedy nagrzewnica będzie już tylko do wywalenia... ;) Napisz po dłuższym czasie, czy dalej Ci świetnie grzeje, wtedy i ja może to zastosuję.
Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG 240 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 92U LPG 210 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 LPG 60 tys. km
Lublin 3 2,4 TD Andoria 3,5t '00 340 tys. km
Był: Polonez Atu+ GLi '98 LPG 230 tys. km

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 11, 2011, 01:02:31 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Proponuję wykonać prosty test... wlejcie do nagrzewnicy wodę.. przed czyszczeniem i zmierzcie jej ilość...
I po czyszczeniu.....

równie dobrze można sprawdzić wagę.....

Czyszczenie uja daje.

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 11, 2011, 12:20:10 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
http://moto.allegro.pl/grzejnik-nagrzewnicy-polonez-caro-nowy-i1914442612.html
http://moto.allegro.pl/grzejnik-nagrzewnicy-fso-polonez-nowy-i1914442812.html
http://moto.allegro.pl/nagrzewnica-polonez-fiat-truck-zawor-nowa-orgin-i1885578035.html
http://moto.allegro.pl/nagrzewnica-polonez-caro-atu-truck-i1918246291.html
No,nie ma co,ceny bardzo "przystępne"  :P :P Ja nie wiem naprawdę,co Wam się dzieje z tymi nagrzewnicami.Jeśli jeździ się na płynie,to nie ma prawa powstawać tam żaden kamień,czy coś w tym typie,nie?Ja Swego czasu kupiłem nową chłodnice do żuczka,jakieś 12 lat temu,bo stara była zakamieniona całkowicie,przez jeżdżenie właśnie na wodzie.Po tylu latach eksploatacji wyłącznie na płynie,mogę powiedzieć,że wygląda od środka jak nowa.Żadnych zatorów,kamienia itp.Powiecie,że to dlatego,że była nowa.To spróbujcie jeździć przez ten okres na wodzie.Nie od dziś wiadomo,że woda,to się na herbatę nadaje,a nie do chłodnic.Mój ojciec niestety nie przejmował się takimi drobiazgami i efekt był,jaki był.Co do nagrzewnic,to  ja w żuku obie wygotowywałem,tzn, wlałem ocet i zagotowałem całość w wodzie tak,że ocet się gotował w środku.Wyleciało sporo brązowego syfu,wypłukałem potem dokładnie i do dzisiaj mam takie ogrzewanie,że w środku można się uparować,bo nie idzie wytrzymać.Wiadomo,że co nowe,to nowe,ale za taką kasę,to wolę kombinować  <lol2>

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 11, 2011, 12:32:13 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
150zł za nówkę sztukę nagrzewnicę miedzianą to nie jest zla cena.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 11, 2011, 14:00:47 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
    • PN CARO - 1,6 16V 96' PN ATU+ 2,0 8V 97'
no własnie z tego wzgledu na ceny to jak moja która w jakis tam nawet sposób działa to wole spróbować niz odrazu leciec i kupowac nową! tymbardziej ze kupiłem auto z zajechanym silnikiem i nawaliło mi syfu do układu chlodzenia! Wd. mnie czyszczenie nagrzewnicy nie jest jakas zupełnie głupią opcją! A jak nie zadziala to wtedy sie pomysli o nowej! NArazie czekam na zamówiąną chemie! Dam znac o rezultatach!!
The Worst Foe Lies Within The Self....

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 11, 2011, 14:09:40 pm »

mieciur

• Gość
W sumie to czyszczenie tym kretem robiłem ze 3 tyg. temu i jak narazie wszystko jest ok :) U mnie wybrałem opcje czyszczenia nie tylko ze względu na cenę nowej nagrzewnicy tylko, ze względu na ogrom pracy przy jej wymianie. Przeraża mnie wizja rozbierania całej deski rozdzielczej i wszystkich bebechów pod nią...

« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 11, 2011, 14:27:02 pm »

Offline Hagar

• Sympatyk
    • 1.6 GSi 99r
wszystko zależy od tego w jak bardzo jest ona zapchana i czy ma głebokie wżery. jedna po 10 lata bedzie nadawać do wymiany, a druga nie... a 3 tylko do przeczyszczenia, a ten syf majonezowy ukł chłodzenia nawet szybko sie usuwa i skutecznie.
Pedrogsi czyść zobaczymy co będzie
był 1.6 GSiE, 1.6GLE, 1.6TCGLE

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 11, 2011, 15:10:04 pm »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
Przeraża mnie wizja rozbierania całej deski rozdzielczej i wszystkich bebechów pod nią...

to jak to zrobiłes? odpiales węże pod maską i tam wlałes? moze i ja bym cos takiego zrobil, wyczyscilem sobie tylko z brudu z zewnątrz i jest różnica więc może przepłukać też mi się uda ;)
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 11, 2011, 17:04:40 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)
tylko, ze względu na ogrom pracy przy jej wymianie

30-40minut.. jak ktoś wie co do czego. Wyciągałem i wkładałem ją już wielokrotnie.
Nie przesadzajcie.

Cytuj (zaznaczone)
to jak to zrobiłes? odpiales węże pod maską i tam wlałes? moze i ja bym cos takiego zrobil, wyczyscilem sobie tylko z brudu z zewnątrz i jest różnica więc może przepłukać też mi się uda ;)

Odpinasz pod maską, dajesz dwa długie takie żeby było ci wygodniej i płuczesz.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 11, 2011, 17:31:56 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
30-40minut.. jak ktoś wie co do czego. Wyciągałem i wkładałem ją już wielokrotnie.Nie przesadzajcie.

Sebuś Ty mowisz o desce minusowej czy plusowej? bo jednak to roznica! ja w plusie zmieniałem nagrzewnicy to trooooche czasu mi to zajeło - z poł dnia napewno

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 11, 2011, 17:35:00 pm »

Offline Arti28

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1996r. 1.6 16V GLI
wymiana nagrzewnicy to banalna sprawa (PN minus)  najgorsze są te spinki   które zakładałem z godzinę ..  tyle że to była noc  z latarką . Nie ma co się bawić z używkami od razu  nówkę wkładać !!
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 17:40:14 pm wysłana przez Arti28 »

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 11, 2011, 18:57:04 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
W plusie owszem :) jest troche roboty, ale wystarczy troche wprawy zeby sobie dobrze robotę planowac i jest nieźle.
W minusie to pikuś.

A na zapinki też mam sposób :)

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 11, 2011, 22:37:30 pm »

Offline Push18

• Sympatyk
Seba ale nagrzewnica w atówce była wymieniana nie całe 4 lata temu na nówke, płaciliśmy za nią coś 300zł?, dobrze pamiętam, bo sam jeździłem za nią :-D na rowerze :-D zawsze tak słabo to grzanie w niej chodziło, można rzec ze od początku tak było, sam ci o tym mówiłem jak zakladalismy elektryke szyb :-P jedyne co po zmianie nagrzewnicy bylo obczajone to że nawiew na full chłodne powietrze na wolnych obrotach ale przy przygazowce ok. 4500 obr/min buchało już bardzo gorące powietrze
tyle moge powiedziec, bo to pamietam
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/23655
Był-Polonez Atu 1.4
Jest-Audi Coupe 2.8 xD

« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 11, 2011, 23:02:12 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
Pushek - ja jak zrobiłęm połączenie szeregowe to i tak o 50% to ogrzewanie sie poprawiło w tym aucie! Dlatego wyczyszcze jeszcze ta nagrzewnice i zrobie inaczej regulacje klapek uszczelnie i powinno juz byc ok

« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 21, 2011, 17:21:48 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
zapomnij.... o czyszczeniu nagrzewnicy.... to sie wymienia raz na 10 lat.....

no to tak znów zdementuje słowa Stingerka.....

To tak jak obiecałem pochwale sie tym co udało mi sie osiągnąc! wyciągenłęm nagrzewnice z auta (jak Push18 pisał miała te 3- 4 lata) i faktycznie moim oczom pokazał sie widok z zewnatrz prawie nowej nagrzewnicy! no ale zastosowałem ten Alfanol HD Green wypłukalem nagrzewnice solidnie ze 3 razy w odstepach po poł godziny - troche syfu z iej wyleciało pozniej ja zalałem octem na noc- po tym zabiegu wsumie juz nic z niej syfów nie wypłyneło (widac nie byla zakamieniona - co wsumie mnie nie dziwi bo auto zawsze jezdziło na płynie) i w obudowie nagrzewnicy zrobiłem istotne zmiany (powywalalłęm klepki uszczelniłem styriopianem itp) iiii wsadzięlm do auta... i teraz moge powiedziec..
Nagrzewnica grzeje jak poje**na - po chwili pracy juz płynie ciepło z kanałow a gdy sie zagrzeje auto to jak w srodku lata. Jestem strasznei ucieszony z tej operacji - praktycznie wyszło mi pare groszy a mam full ogrzewanie na zime nie musząc odrazu kupować nagrzewnicy nowej za 150 zł czy wiecej :/ - Generalanie polecam z włąsnego doswiadczenia

Dziekuje jeszcze wszytkim którzy sie udzielili w temacie i pomogli  <spoko>

dodam jeszce fotke z wybebeszonego auta  <rotfl2>

« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 21, 2011, 18:20:17 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Jak nagrzewnica była prawie nowa to nie ma sensu jej wymianiać :)
Teraz to masz piekarnik w aucie :)