Autor Wątek: Polonez - świetnie wyważone auto.  (Przeczytany 22919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polonez - świetnie wyważone auto.
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 28, 2011, 22:27:50 pm »

Offline altowiolista

• Sympatyk
    • Atu i Caro-oba GSi, Borewicz 1,? '83, Caro+ GLI, Atu-
W góry sie raczej mało kto sie wybiera

Mój Wałbrzych to już góry, a zimówki czasem nie dają rady w zaspie, potrzebna łopata. W bagażniku wożę kowadło, nie wjeżdżam na nieznane podłoże bez rozpoznania. Tak mnie już życie nauczyło...
Altówka, Alaska, mój Anioł albo Atu. Jak by nie patrzeć - warto żyć! A teraz mam jeszcze Borewicza!!

« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 28, 2011, 22:39:39 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Sorki, ale to wcale tak nie jest, że na śniegu każda opona ma takie same szanse. Zimowa, a dokładniej błotno-śniegowa daje sobie radę dużo lepiej tylko to musi być "prawdziwa M+S", a nie taka dekoracja jak teraz są sprzedawane. Czyli duże koło z wielkimi klockami. Mając takie koła (notabene diagonalne, stare i od jakiejś ciężarówki) mój ojciec Mercedesem 123 spokojnie pojechał (i wrócił) na działkę jadąc po polnej drodze przez 30 cm śnieg.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 28, 2011, 22:50:59 pm »

piciek

• Gość
Tylko w samochodzie były 4 osoby i nie wiem czy to było na korzyść czy nie korzyść...

Te worki w bagażniku czy fiata czy poloneza czu skody 105 to dla mnie MIT,nigdy nie woziłem i nie bede woził ,nie było to potrzebne ,bo i tak sobie radze...

człowieku sam sobie zaprzeczasz..

« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 28, 2011, 22:58:53 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
SilverArrow, dajmy mu popisać bajeczki, przynajmniej można się pośmiać z tych bredni typu "włożenie skrzyni na silnik to minimum 2 godziny" <lol2>

Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 28, 2011, 23:07:02 pm »

piciek

• Gość
SilverArrow, dajmy mu popisać bajeczki, przynajmniej można się pośmiać z tych bredni typu "włożenie skrzyni na silnik to minimum 2 godziny"
dobrze, że Kazko KK ma bana, jeden troll wystarczy :D

Zimowa, a dokładniej błotno-śniegowa daje sobie radę dużo lepiej tylko to musi być "prawdziwa M+S", a nie taka dekoracja jak teraz są sprzedawane.

no i grunt, żeby miala trochę mięsa, bo jak łysa to i M+S nie pomoże, niestety zimówki strasznie szybko się ścierają i trzeba je niestety częściej zmieniać, niż letnie

« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 28, 2011, 23:14:39 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no i grunt, żeby miala trochę mięsa, bo jak łysa to i M+S nie pomoże, niestety zimówki strasznie szybko się ścierają i trzeba je niestety częściej zmieniać, niż letnie
jezeli jezdzisz w lato to szybciej sie scieraja ,powiedzmy ,ze zauwazalnie,
ale zima to sie bardzo malo scieraja
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 28, 2011, 23:22:50 pm »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
SilverArrow, dajmy mu popisać bajeczki, przynajmniej można się pośmiać z tych bredni typu "włożenie skrzyni na silnik to minimum 2 godziny" <lol2>
A niby czemu brednie o tej skrzyni wytłumacz prosze?? Robisz to szybciej czy wolniej moze powiesz ,że może lepiej ??
A kolega SilverArrow widze najmądrzejszy ,bo widze że strasznie sie wymądrzasz..Nigdy worków nie woziłem i nie bede woził balastu w żadnym samochodzie,a co do przeprawy przez błoto to i pewnie sam bez pasażerów dało by rade ,opony były idealne zimowe ,nie przez takie rzeczy sie przejeżdżało... wiec jeśli chodzi o bajki to już była i lepiej sie połóż spać,bo bredzisz sam ;p
Miałem sie nie wypowiadać w tym temacie ,bo wyważenie poloneza to dla mnie jakiś smiech,może jeszcze jak go podnieść na fabrycznych lewarkach z obu stron to bedzie idealnie stał w powietrzu??
Tylko tchórze obwiniają innych za swoje porażki...

« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 28, 2011, 23:28:41 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Nie będzie, bo nie są idealnie po środku.

« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 28, 2011, 23:29:08 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Pisząc "zimowa" miałem na myśli coś w tym rodzaju jak nie o większym bieżniku...

« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 28, 2011, 23:33:03 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Podobny bieżnik mam na zimówkach w boxerze i w tym przypadku można  napisać,  że to idzie po śniegu, zaspach itd. Ale na asfalcie niesamowity huk / wycie itd.

« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 28, 2011, 23:34:56 pm »

Offline Despero

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG
Pisząc "zimowa" miałem na myśli coś w tym rodzaju jak nie o większym bieżniku...
Stąd też jedną z lepszych zimówek do Poldka jest Kormoran Winter chyba S100, taka z potężnymi kostkami i dość dużymi szczelinami pomiędzy nimi.
Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG 240 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 92U LPG 210 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 LPG 60 tys. km
Lublin 3 2,4 TD Andoria 3,5t '00 340 tys. km
Był: Polonez Atu+ GLi '98 LPG 230 tys. km

« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 29, 2011, 00:14:40 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Wszystko się zgadza. Takie opony na asfalcie są głośne, te w Mercedesie wyły upiornie, ale za to przyczepność na śniegu - rewelacyjna.  Kormoran Winter miałem w GLI i bez problemu można było na nich jeździć po całkiem głębokim śniegu. Niestety z tego co wiem, to już ich nie produkują. Zastąpili je oponami o drobnej kratce nadającymi się na odgarnięte zimowe nawierzchnie. Potem niby wszyscy mają zimowe, a jak spadnie sporo śniegu to wszyscy grzęzną w zaspach...
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 00:16:29 am wysłana przez Grzech#1938 »

« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 29, 2011, 08:05:41 am »

Offline Rafał

• Sympatyk
Ja użytkowałem zeszłą zimę taką oponkę w śniegu i byłem naprawdę zadowolony. Kupiłem 2 nówki na tył. W śnieg się wgryzała. Nie miałem kompletnie żadnego problemu z przyczepnością.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997

« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 29, 2011, 08:09:41 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
Kupiłem 2 nówki na tył
Źle źle źle źle i jeszcze raz źle, na zimę najlepsze opony zakłada się na przód by podczas jazdy bokiem lepiej się kierowało hehe  ]:->

« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 29, 2011, 08:12:16 am »

piciek

• Gość
A kolega SilverArrow widze najmądrzejszy ,bo widze że strasznie sie wymądrzasz..Nigdy worków nie woziłem i nie bede woził balastu w żadnym samochodzie,a co do przeprawy przez błoto to i pewnie sam bez pasażerów dało by rade ,opony były idealne zimowe ,nie przez takie rzeczy sie przejeżdżało... wiec jeśli chodzi o bajki to już była i lepiej sie połóż spać,bo bredzisz sam
Widać doświadczenia w jeździe jeszcze nie masz... a jak wylądujesz w rowie to powiesz, że polonez systemów nie ma.

Miałem sie nie wypowiadać w tym temacie
dobre postanowienie :)
ja mam takie:

i po 60 tys jeszcze w miarę się na nich jeździ
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 08:16:56 am wysłana przez SilverArrow »

« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 29, 2011, 09:18:26 am »

Offline Rafał

• Sympatyk
Źle źle źle źle i jeszcze raz źle, na zimę najlepsze opony zakłada się na przód by podczas jazdy bokiem lepiej się kierowało hehe
Tak miałem przez pół zimy. Dębica Passio z tyłu :) za dużo razy musiałem sie odkopywać i musieli mnie pchać :P
Miałem sie nie wypowiadać w tym temacie
Najlepiej będzie jak całkowicie skończysz z tymi bajeczkami...

« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 29, 2011, 12:16:19 pm »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
A kolega SilverArrow widze najmądrzejszy ,bo widze że strasznie sie wymądrzasz..Nigdy worków nie woziłem i nie bede woził balastu w żadnym samochodzie,a co do przeprawy przez błoto to i pewnie sam bez pasażerów dało by rade ,opony były idealne zimowe ,nie przez takie rzeczy sie przejeżdżało... wiec jeśli chodzi o bajki to już była i lepiej sie połóż spać,bo bredzisz sam
Widać doświadczenia w jeździe jeszcze nie masz... a jak wylądujesz w rowie to powiesz, że polonez systemów nie ma.
Co doświadczenia to sie nie wypowiadaj ,bo jak ja zaczynałem jezdzić to Ty pewnie karte rowerową robiłeś,a nawet jeśli jesteś starszy wiekowo,to byś 50 lat jeździł to nie wyjeździsz tyle km i to ciężkich kilometrów co ja wiec sie nie wypowiadaj na ten temat...60 tyś na zimówkach ,no no pewnie w lato też na nich jeździsz,a pytanie mam w lato też wozisz jakiś balast??
dla mnie koniec tego tematu pozdrawiam 
Tylko tchórze obwiniają innych za swoje porażki...

« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 29, 2011, 12:58:07 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
To kolega z takim doświadczeniem? Może się pochwalisz? Robisz więcej niż 50000km rocznie?

« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 29, 2011, 13:06:56 pm »

piciek

• Gość
Co doświadczenia to sie nie wypowiadaj ,bo jak ja zaczynałem jezdzić to Ty pewnie karte rowerową robiłeś,a nawet jeśli jesteś starszy wiekowo,to byś 50 lat jeździł to nie wyjeździsz tyle km i to ciężkich kilometrów co ja wiec sie nie wypowiadaj na ten temat...60 tyś na zimówkach ,no no pewnie w lato też na nich jeździsz,a pytanie mam w lato też wozisz jakiś balast??dla mnie koniec tego tematu pozdrawiam
robie 60 tys km rocznie, (w tym 45tys polonezem <lol> ) jeżdząc po róznej klasy drogach. Patrząc na Twój avatar to dużego doświadczenia nie masz, a czytając Twoje posty pokazujesz, że albo nie masz pojęcia o czym piszesz, albo jeździsz 2km po bułki na śniadanie...

a po co w lato balast? śnieg na ulicy lezy i jest ślisko? na lato używam opon letnish deszczowych uniroyal rainexpert i trzymają auto bdb.

a gdzie żeś te cieżkie kilometry wyjeździl? po centrum robiąc korki, czy na trasie jadąc 60 km/h?

60 tys na zimowkach to jest dla Ciebie jakiś wyczyn, że nie wierzysz? no tak te 2km do spożywczego :D
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 13:14:36 pm wysłana przez SilverArrow »

« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 29, 2011, 13:51:11 pm »

Offline Skoti

• Sympatyk
    • Elektro-Net Rally Team
Jedźcie na KJS jak chcecie sprawdzić który potrafi jeździć  ;p