Autor Wątek: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2016  (Przeczytany 130965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2016
« Odpowiedź #60 dnia: Luty 18, 2016, 23:33:56 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Kgb to co piszesz o dacie rejestracji to tez bzdura. Aktualne rozporzadzenie stanowi tak a nie inaczej i tyczy sie calosci pojazdow niezaleznie od daty pierwszej rejestracji. Odpowiedz co zrobic z takimi szybami? Wymienić na spelniajace zapisy.  Tyle.
skad w Tobie tyle pewnosci w przepisy o ktorych diagnosta otwarcie pisze,ze interpretuje je jak chce,
zwlaszcza w kraju gdzie prawnicy ... malo  ,doktorzy prawa ... malo , prezydenci doktorzy prawa lamia prawo bezczelnie i krzywda im sie nie dzieje,
pomijajac polityczne sympatie i obiektywnie patrzac to jednak  ten ktos pozwala sobie na wlasna interpretacje przepisow napisanych jasno i klarownie (duzo powyzej przepuszczlanosci 70% ;] ) ,czym daje moralne zezwolenie na wolna amerykanke,

a tutaj mamy do czynienia nie z prostym i klarownym przepisem, tylko z pakietem przepisow wzajemnie sie wykluczajacych,
jednoczesnie straznikami tych przepisow nie sa prawnicy tylko policjanci i diagnosci (mechanicy) ,czyli ludzie prosci - w ten sposob nie otrymujemy interpretacji logicznej, ani prawej i sprawiedliwej ;] ani nawet jednolitej,
wiec zapytm jeszcze raz skad ta pewnosc w ostateczne rozstrzygniecie,skoro decyzja zalezy od widzimisie

przy okazji chcialbym wiedziec co to za przepis i kiedy zostal uchwalony,
po drugie jest mnostwo rozwiazan motoryzacyjnych, ktore na dzien dzisiejszy sa jakby "zakazane" ,a jednak stare auta przeglady przechodza na zasadach obowiazujacych w  dniu ich rejestracji,
brazowe szyby to produkt fabryczny, a wiec otrzymaly homologacje, czyli sa dopuszczone do ruchu - nawet ta krzywa przednia hartowana ,
jezeli samochod wyjechal z takimi z fabryki, to ma prawo z takimi jezdzic, bo taki jest przepis nadrzedny,
jezeli przyjedzie na przeglad Akwara  88' z szybami 87 lub 88 to nie ma mozliwosci ,zeby udowodnic,ze nie wyjechal z fabryki z takimi szybami - ani psom,ani diagnostom nic do tego,
jezeli przyjedzie Caro 96 z szybami 86 ,czyli ***6 i diagnosta sie nie kapnie to spoko,ale jesli sie kapnie to niestety, ale to zupelnie inna sytuacja - nie te lata,nie te przepisy,
to samo sie tyczy brązów w japoncach i niebieskich w Kappie - slyszalem, ze jeden piesel cierpial cos do Kappy z takimi szybami,ale jakos otrzezwial, bo zabieranie dowodow bez powodu grozi nieprzyjemnosciami

a tak bardziej w temacie,a wlasciwie laczac oba tematy to dzisiaj potłukłem wszystkie brazowe szyby,ktore posiadam - z rozpaczy,ze sa nielegalne,
ktos chetny na brazowe diamenty ?
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2016, 23:35:51 pm wysłana przez KGB »
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #61 dnia: Luty 19, 2016, 00:55:12 am »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Niestety w ustawie jest napisane jaka powinna być przepuszczalność i nie ma od tej interpretacji wyjątku, chyba że załatwisz sobie w WK żeby wyjątek jednostkowy Ci zrobili co jak powiedziałem jest mało prawdopodobne niestety... Co do interpretacji to w ustawie jest to napisane że diagnosta ma prawo interpretować przepisy jak on je rozumie :D więc tutaj nie ma co się spierać że robi się to nielegalnie bo mamy takie prawo, jeśli starosta wzywa na dywanik żeby się wytłumaczyć to po prostu trzeba wykazać że zna się ten paragraf i że Ty go tak rozumiesz.

Homologacja homologacją ale prawo jest ponad homologacją w tym wypadku :D, w ustawie jest wiele wyjątków, ale o szybach nic nie ma :D w przypadku auta użytkowanego w celach prywatnych ;). Ot taka ciekawostka brak światła mijania to wynik badania pozytywny, brak światła pozycyjnego to wynik badania negatywny ;).

Diagnosta nawet ma prawo zabrać Ci dowód rejestracyjny jeśli są ku temu przesłanki prawne ;) i musi w ciągu 3 dni wysłać go do wydziału komunikacji (w jakim auto jest zarejestrowane).

W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #62 dnia: Luty 19, 2016, 01:28:21 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ciekawe z tymi swiatlami, jakie auta nie maja swiatel mijania ?

mozna do tego podejsc na wiele sposobow np. nie badac przepuszczalnosci szyb fabrycznych,bo zrobila to juz fabryka na etapie homologacji,
mozna pojsc nie do starostwa,ale do sadu,a w sadzie kazdy wynik jest rownie prawdopodobny, jednak stan w dniu zakupu jest wazny dla ludzi niemotoryzacyjnych i biegly ma duzo do powiedzenia,
a najciekawsze to by bylo w aucie na zoltych papierach - czy po przegladzie piesel moze zabrac dowod i skierowac na przeglad auto,ktorego przeglad juz nie dotyczy ?

mysle,ze diagnosta spokojnie wybronilby sie w starostwie od zarzutu puszczenia auta z fabrycznymi szybami zaslaniajac sie ich fabrycznoscia - to nie jest wyjatek od przepisu przepuszczalnosci, to jest interpretacja w hierarchii roznych przepisow,
no i najwazniejszy czynnik - niby kto by zglosil problem ? szpiedzy do SKP Borewiczami nie jezdza

mam niebieskie szyby do Kappy (latwiej zdobyc niz zielone tzw. bezbarwne - prawdziwe bezbarwne to sie chyba w PN tylko uchowaly :p ) i chetnie bym je przewietlil,
trzeba bedzie wybrac sie z trojkacikiem w reku na pomiar 
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #63 dnia: Luty 19, 2016, 08:44:26 am »

Offline luka92

• Sympatyk
Co do świateł chodziło mi o sytuację gdy przepali się żarówka w mijania lub pozycyjnych, niestety ale praca diagnosty ciężką może nie jest, ale zawód jest dość niewdzieczny, słabo płatny i kryminogenny (sam znam przypadek jak z powodu pękniętego haka,urwanej przyczepy jakies ofiary były bo przyczepa w coś uderzyła i przeglądu 2 tygodnie wcześniej diagnosta dostał zakaz wykonywania zawodu i bodajże w tym wypadku zawiasy udało się tylko wypracować, bo rzekomo jest w stanie sprawdzić hak... Tylko zastanawia mnie jak skoro nie widzi jak wygląda struktura materiału itp dobra ale koniec OT  bo wątek jest nie o tym

« Odpowiedź #64 dnia: Luty 19, 2016, 12:20:30 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Homologacja homologacją ale prawo jest ponad homologacją w tym wypadku :D
A przypadkiem nadrzędną zasadą nie jest to, że prawo nie działa wstecz? Czyli tak jak pisał KGB, bo jakoś sobie nie przypominam, żeby np. wszystkie SAMy zarejestrowane przed 2013r diagności masowo wysyłali na procedurę homologacyjną do PiMOTu czy innego BOSMALa...
Co do samego OT, osobiście nie chcę togo widzieć jak trzeba będzie płacić przed wjazdem na badanie bo jak się trafi ku... nie człowiek to nawet 3 latki będą miały spory problem z wynikiem pozytywnym. A z drugiej strony, jeśli się płaci "po" przeglądzie to ma być to z korzyścią dla klienta i ze znaczną stratą dla SKP bo diagnosta robił "ął ęł" żeby nie urazić klienta... Dziwny tok rozumowania... Zastanawia mnie gdzie Ty w ogóle mieszkasz, że masz takich super kolegów po fachu, którzy na przeglądzie "puszczają" dowód nie samochód... Bo jak już wielokrotnie to pisałem i napiszę raz jeszcze u mnie w okolicy NIE MA diagnosty, który puściłby coś co ewidentnie powinno jechać na szrot, powiem więcej, czepiają się rzeczy, które kiedyś przechodziły bez większego echa (od np. w maluszku znajomy diagnosta przyssał się do spoconej przekładni kierowniczej...), za to jak byłem z atówką na przeglądzie to pomijając już fakt, że gość zbladł na samo hasło "badanie ze zmianą konstrukcyjną", ale jak zobaczył, że w aucie jest gaz to obleciał całe auto do koła w poszukiwaniu nieszczelności, to samo z resztą zrobił kobietce w jakimś seacie, która była przede mną.
Pytanie odnośnie gościa mającego przygodę z hakiem, wystąpił do sądu o analizę fraktograficzną przełomu w haku, żeby wykluczyć wadę fabryczną, czy dał sobie wmówić winę? Pytam bo ostatnio widziałem jakąś skodę po wypadku jadącą na lawecie, gdzie hak zgiął się pod kontem prostym i wbił się w zderzak, ale nie uleciał.
A żeby nie było, że całkowity OT, to do atówki  kupiłem kierownicę od Kombi.

« Odpowiedź #65 dnia: Luty 19, 2016, 12:32:22 pm »

Offline Fasola

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V
Nie dzis a wczoraj wymieniłem licznik i zatrzymał mnie patrol z powodu dymionych szyb
tylko że żyjesz w tym samym błędzie co i ja byłem. Masz oryginalne brązy a nie dymione ;) tylko tak dla sprostowania

« Odpowiedź #66 dnia: Luty 20, 2016, 07:42:47 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Złożone okoliczności, które zaczęły się od tego, iż w mojej plastikowej francuskiej lali korbowód się urwał, zmusiły mnie do przeproszenia wyrobów poczciwej polskiej motoryzacji, a w ostateczności - podjęcia "przełomowej" decyzji...  <lol2>
Dach bez nadbudówki:

Kabina wyraźnie była kiedyś malowana, lecz - jak się okazało - na uszczelkę oraz laminat tej owiewki też został napylony pokraczny i wyraźnie niezamierzony pasek farby. Prawdopodobnie po raz pierwszy ktokolwiek ją zdjął, skoro nawet malarzowi się nie chciało.
...albo sprawcą był ten sam malarz, który w filmie "Brunet wieczorową porą" malował fiata na biało. Nigdy nic nie wiadomo...

Z sześciu śrub tylko dwie się urwały. :)

« Odpowiedź #67 dnia: Luty 20, 2016, 15:41:08 pm »

Offline Blacnik

• Mroczek
  • Sympatyk
    • Polonez Caro Plus 1.6 GTi
Skończyłem przygotowywać felgi do malowania :d
Caro Plus 1.6 GTi
Romet Kadet m780

« Odpowiedź #68 dnia: Luty 20, 2016, 21:07:05 pm »

Offline mlody

• Sympatyk
    • Caro 96r. L98 1.8Gli 16v/kombi 00r. 92u 1.6gli 16v/2xE30 Touring 93r. 1.8IS
Wczoraj kupiłem zf niestety standardowo bez walka i gumy grodzi a dzis zamontowałem komplet bordo krzaków
Cytat: Fasola
Co tam groki, el lusterka, szyby, grzane dupy, wspomaganie itd itd je*ać, EL w Vinie się liczy

« Odpowiedź #69 dnia: Luty 20, 2016, 22:23:54 pm »

Offline Tomekk

• Sympatyk
    • Polskie Fiaty i inne graty
Też ostatnio kupiłem przekładnię ZF. Nie ma niestety wąsa, czy to jest to samo  co w JKC czy różni się czymś?
Fiat 125p,'71,76, Fiat 132: '78, Fiat Fiat 131:'78, Polonez '80,1500 '86,1500 '89,Polonez 1,6 GLI '96, Fiat 126 Town '99, Audi S8 '16

« Odpowiedź #70 dnia: Luty 22, 2016, 09:55:49 am »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Założyć się da, ale do ZF-a powinien byc wąs z ogranicznikiem skrętu.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #71 dnia: Luty 22, 2016, 22:53:27 pm »

Offline Rajdowiec

• Sympatyk
  • Złombolowiec
    • Najsłabszy z możliwych Golf TSI
Zapytałem się wczoraj jednej z firm w Warszawie o wycenę pewnej usługi.

Chodziło o wyciszenie Poloneza Caro.

Auto mam rozebrane do gołości w środku. Chodziło o oblepienie go matami wygłuszającymi, bez podsufitki, bez deski / ściany grodziowej i bez słupków A. Czyli zostają słupki B,C podłoga, bagażnik i drzwi. Zwykłe położenie mat wygłuszających i jakiejś izolacyjnej pianki do tego oblepienie wnęki koła bagażnika welurem samoprzylepnym.

Składam autko od nowa i chciałem ułatwić sobie pracę zlecając to komuś, bo za 9 dni rodzi mi się Syn :)

Auto dostaliby rozebrane i rozebrane bym odebrał. Wnętrze poskładam sam.

Oto odpowiedź:

"...
Koszt wyciszenia Pańskiego samochodu(w przypadku kiedy jest wnętrze rozebrane to ok.7500pln brutto.
..."

Śmiechłem  <rotfl2>
RALLYCROSSSSSSSS

« Odpowiedź #72 dnia: Luty 24, 2016, 07:02:44 am »

Offline Fasola

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V
po prostu nie chcialo im sie rzezbic w "gownie" i dowalili taka cene :P ja kiedys jak chodzilem za czesciami to odeslali mnie w jednym sklepie do muzeum... ;)

« Odpowiedź #73 dnia: Luty 24, 2016, 07:08:35 am »

Offline THRBB

• Sympatyk
    • atu minus 97'
Zapytałem się wczoraj jednej z firm w Warszawie o wycenę pewnej usługi.

Chodziło o wyciszenie Poloneza Caro.

Auto mam rozebrane do gołości w środku. Chodziło o oblepienie go matami wygłuszającymi, bez podsufitki, bez deski / ściany grodziowej i bez słupków A. Czyli zostają słupki B,C podłoga, bagażnik i drzwi. Zwykłe położenie mat wygłuszających i jakiejś izolacyjnej pianki do tego oblepienie wnęki koła bagażnika welurem samoprzylepnym.

Składam autko od nowa i chciałem ułatwić sobie pracę zlecając to komuś, bo za 9 dni rodzi mi się Syn :)

Auto dostaliby rozebrane i rozebrane bym odebrał. Wnętrze poskładam sam.

Oto odpowiedź:

"...
Koszt wyciszenia Pańskiego samochodu(w przypadku kiedy jest wnętrze rozebrane to ok.7500pln brutto.
..."

Śmiechłem  <rotfl2>
Tyle kosztuje profesjonalne wygłuszenie, z tym, że przywozisz auto a pozniej odbierasz wyciszone. A w ogóle kompleksowo kosztuje około 10 tys, ale w to wlicza się poprawa szczelności uszczelek i rózne detale. Każdy plasticzek jest podklejony i zabezpieczony, na pewno nic nie będzie stukać ani brzęczeć, nawet tylna półka czy parapety. Po prostu, płacisz jak za montaż wnętrza w Rollsie :)
Ja i tak bym nie ufał takiej firmie, co oni wiedzą o brzęczeniu tapicery w poldku :P lepiej wygospodarować te 2 dni i zrobić to samemu.

« Odpowiedź #74 dnia: Luty 25, 2016, 08:56:48 am »

Offline luka92

• Sympatyk
Nie dzisiaj, a wczoraj, odpalałem firmowego Trucka abimexa, ktoś go już plądrował więc oczywiście stacyjka nie chciała chodzić, musiałem pobawić się w złodzieja :D i odpalać na kable, no i oczywiście dowiedziałem się że w najbliższym czasie będę musiał zdemontować alarm w swoim... Musiałem wyciągnąć akumulator do trucka no i niestety po ponownym podłączeniu zaczął wariować, a nie bardzo chciał reagować na kluczyk w syrenie, na szczęście jakoś załapał za ok 10 próbą :D, więc pierwsza rzecz jaką teraz będę robił to wycięcie tego badziewia z auta

« Odpowiedź #75 dnia: Luty 26, 2016, 00:47:19 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wszystkie te alarmy to elektroniczne bomby zegarowe,
moj padl na wyjzdzie jako ~5letni  wiec mialem okazje wywalic dosc wczesnie

« Odpowiedź #76 dnia: Luty 26, 2016, 14:08:00 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Kupiłem sobie dawce do Trucka - 605 2.1 td z 1991. Ogromne podziękowania dla Bryśka za logistykę tego przedsięwzięcia <spoko>

Teraz dylemat, czy wsadzić choć jedną złotówkę w niego i pojeździć do końca papierów :P
Poziom komfortu po przesiadce z Poloneza to niebo a ziemia  :]
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #77 dnia: Luty 26, 2016, 15:50:00 pm »

Offline Bartek GSi

• Sympatyk
    • Daewoo-FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSI 1998r Zielono- Granatowy metalik 42U
Szkoda jego rozbierać  <uoee> 605 to piękna maszyna , a mało już się ich ostało . Nie zabijaj tylko ratuj jak jest w miarę co  ;p ! No tak wiadomo , że komfort nieporównywalny , ale i klasa auta inna .

Cyknąłbyś jakąś fotkę jego ? ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2016, 15:57:31 pm wysłana przez Bartek GSi »

« Odpowiedź #78 dnia: Luty 26, 2016, 22:04:59 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
605 to flagowy model, pewnie w srodku slychac diesla ,ale nie na tyle co w PN ,czyli nie powoduje oddzielenia opon mozgowych od czaszki,
wiekszy komfort resorowania ,bo wiekszy rozstaw osi i starannie dobrana charakterystyka tlumienia,
poza tym,ze ladny to taki normalny plastik klasy E,
jezeli kupiony na dawce silnika to watpie,ze jest jakikolwiek sens niepociecia  - jak sie komus mocno podoba to lepiej poszukac egzemplarza w dobrym stanie i raczej bez klekota

« Odpowiedź #79 dnia: Luty 27, 2016, 00:16:59 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Calsonic na pokładzie, zdiagnozowany problem z brakiem pracy na benzynie (wysypała się pompa), odkryłem powód bardzo słabego hamulca w tylnym prawym kole (urwana zapadka od samoregulacji), w uniesieniu artystycznym zrobiłem osłonę kolektora wydechowego i jeszcze pare głupot. Walczę z grzejącym się lewym tylnym kołem.