Autor Wątek: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----  (Przeczytany 67022 razy)

Odp: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----
« Odpowiedź #800 dnia: Grudzień 03, 2022, 02:59:11 am »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Co do świateł, podobnie było ze światłami do jazdy dziennej. Jakie polowania robili policmajstry to głowa mała. Bo też były niehomologowane, nielegalne i oczywiście oślepiały innych kierowców. Podobnie jest z LED H4. Jak światła są dobrze ustawione, czyli mają ładnie widoczne odcięcie stref, to nikogo nie oślepią. Bo odczucie jest takie, że Ledy świecą mocniej i innym się wydaje wtedy, że oślepiają. Zrobiłem eksperyment i w swoim atu zamontowałem LED H4 i akurat pojechałem na coroczny przegląd, i poprosiłem o sprawdzenie jak to one świecą. I wyszło, że idealnie spełniają swoją pracę i napewno nie będą oślepiać. No ale durne przepisy nie pozwalają na nie. A przecież na SKP mają sprzęt do ustawiania i sprawdzania świateł, i jak wszystko dobrze wychodzi, to żaden problem wyjechać tak na drogi.

« Odpowiedź #801 dnia: Grudzień 03, 2022, 08:35:44 am »

Offline AndrzejP

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro Plus GSI
Jakie zaskoczenie, jak zobaczyłem, że forum znów działa.
Codziennie z przyzwyczajenia odpalałem zakładkę a tu taka niespodzianka!

« Odpowiedź #802 dnia: Grudzień 03, 2022, 11:47:18 am »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Ło matko, działa. Już myślałem że to kres forum ostateczny, dwa tygodnie codziennie próbowałem i próbowałem wejść na stronkę i udało się!!!!

« Odpowiedź #803 dnia: Grudzień 03, 2022, 19:11:35 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Dobrze, że forum wróciło, bo aż dziwnie. Sporo informacji jest tylko tutaj, i ciężko mi było je znaleźć  ;-|
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #804 dnia: Grudzień 04, 2022, 22:38:27 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Witam wszystkich. Nareszcie forum działa, bo już się prawie odzwyczaiłem od zaglądania tutaj, a to była codzienna, rutynowa czynność, jak u niektórych, picie kawy. Mało kogo stąd znam osobiście, poza chłopakami z bliższych okolic, ale i tak jakoś tak smutno bez was  :P
Co do świateł, podobnie było ze światłami do jazdy dziennej. Jakie polowania robili policmajstry to głowa mała. Bo też były niehomologowane, nielegalne i oczywiście oślepiały innych kierowców. Podobnie jest z LED H4. Jak światła są dobrze ustawione, czyli mają ładnie widoczne odcięcie stref, to nikogo nie oślepią. Bo odczucie jest takie, że Ledy świecą mocniej i innym się wydaje wtedy, że oślepiają. Zrobiłem eksperyment i w swoim atu zamontowałem LED H4 i akurat pojechałem na coroczny przegląd, i poprosiłem o sprawdzenie jak to one świecą. I wyszło, że idealnie spełniają swoją pracę i napewno nie będą oślepiać. No ale durne przepisy nie pozwalają na nie. A przecież na SKP mają sprzęt do ustawiania i sprawdzania świateł, i jak wszystko dobrze wychodzi, to żaden problem wyjechać tak na drogi.
Rygas zrobił niedawno odcinek na ten temat.
https://www.youtube.com/watch?v=kxkavxHCykI
Sam się zastanawiałem nad takimi żarówkami, bo wkurza mnie już oślepianie przez te nowe furki, a sam gówno widzę. Nie to, że też bym ich chciał oślepiać, ale jeśliby to poprawiło widoczność, to czemu nie? U nas teraz jest tak, że czepiają się wszystkiego, bo z tego jest potencjalny pieniądz, a władza lubi pieniądze, szczególnie nasze. A jak na coś nie ma "papieru" to dupa zbita.
Mój plus stoi, bo po pierwsze, przegląd wyszedł, po drugie, szkoda solić, choć u mnie, póki co, zimy za bardzo nie było, a po trzecie, silnik wymieniony i teraz nie wiem, czy się nie dowalą i czy nie trzeba będzie robić upg w GSI (odkąd wyjąłem, to stoi w kącie) i wkładać go z powrotem. A wolałbym nie robić "przemeblowania" w papierach pod rovera, bo w razie W, to wrócę do oryginału, bo tylko jako względny oryginał, przedstawia sensowną wartość.

« Odpowiedź #805 dnia: Grudzień 05, 2022, 11:46:13 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Sentymenty sentymenty....
Noo, ale nie oszukujmy się, duża część userów jest "związana" z PTK od 5, 10, 15 czy nawet 20 lat! Niby tylko strona w internecie, a jednak!
Pamiętajcie, Klub jako taki ma już ponad 21 lat!
Wielu użytkowników jest pewnie młodszych od PTKu :P :P

Latka lecą, czasy się zmieniają, ludzie się zmieniają a PTK cały czas... był i mam nadzieję - będzie nadal.

Chyba muszę w przyszłym roku wyciągnąć poldka z garażu, operacja niczym niekiepski barn find ;)

• Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #806 dnia: Grudzień 05, 2022, 13:26:13 pm »

Offline Młody#

• To jest bardzo ładny polonez
  • Sympatyk
    • 1.5C / 125p
Nie w temacie, ale ja już czytam FSO PTK od 2006 roku:D
Poloneza, za milion czterysta?

« Odpowiedź #807 dnia: Grudzień 05, 2022, 14:21:23 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
A ja od 2007. Miałem wtedy 13 lat. Okrutnie ten czas leci...
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #808 dnia: Grudzień 05, 2022, 16:39:14 pm »

Offline Majonez

• Sympatyk
    • Polonez C+ gli
Ja internet miałem dopiero od 2009, ptk zacząłem przeglądać od 2011 r. :) . Ogrom wiedzy jaki wyniosłem z tego i innych forum jest nie do przecenienia, żal że facebook i inne portale społecznościowe zabiły tego rodzaju aktywność, dlatego trzeba dbać o to co zostało.

Mój plus stoi, bo po pierwsze, przegląd wyszedł, po drugie, szkoda solić, choć u mnie, póki co, zimy za bardzo nie było, a po trzecie, silnik wymieniony i teraz nie wiem, czy się nie dowalą i czy nie trzeba będzie robić upg w GSI (odkąd wyjąłem, to stoi w kącie) i wkładać go z powrotem. A wolałbym nie robić "przemeblowania" w papierach pod rovera, bo w razie W, to wrócę do oryginału, bo tylko jako względny oryginał, przedstawia sensowną wartość.

Silnik to rzecz wymienna, w sumie jak pojemność się nie zmienia to chyba nie trzeba zmieniać danych w dr. Zawsze możesz powiedzieć że włożyłeś rovera 1.6 . W sumie sam jestem ciekawy, gdy się włoży silnik do auta w którym nie występował fabrycznie, ale jest niemal tej samej pojemności co fabrycznie to trzeba coś zmieniać ?

« Odpowiedź #809 dnia: Grudzień 05, 2022, 17:09:02 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Dzisiaj, to już się tak do wszystkiego czepiają, że pojęcia nie mam, co można, a co nie. Jak się wymieniało silnik na niewystępujący fabrycznie, to zawsze trzeba było ogarnąć papierkologię, bo nie dość, że swap na całkiem "obcy" silnik, to na dodatek, jeśli jeszcze innej pojemności, to  już całkiem. A zresztą, chyba zawsze trzeba było to robić, bo to jednak zmiana danych zawartych w dowodzie. A sformułowanie "część wymienna" odnośnie silnika, dotyczy raczej sytuacji, gdy zmieniamy silnik w samochodzie na całkiem inny, ale takiego samego typu, jaki był fabrycznie, np GSI na GSI, bo odkąd w dowodzie nie widnieje numer silnika, to przepisy się nieco ucywilizowały. Dawniej był z tym problem, bo przy okazji wymiany silnika, trzeba było "legalizować" numery. A tak swoją drogą, to ciekawe czy zmiana gaźnikowca na wtrysk wielopunktowy, była by problemem? Bo w końcu, to ta sama pojemność, tylko inny osprzęt, ale silniki praktycznie takie same. W przypadku rovera, mamy różne oznaczenia silnika (kod) zawarte w numerach i ktoś upierdliwy, mógłby się dowalić po zmianie 1,4 na np. 1,8 gdyby mu się bardzo chciało, ale tak, to silniki wyglądają tak samo, a w ohvkach jednak są różnice. Jakby tak spojrzeć na to wszystko, co się ostatnio dzieje, to zastanawiam się, czy nie dożyjemy czasów, że przeglądy zaczną wyglądać tak, jak te w Niemczech? No bo ogólna narracja jest taka, żeby pozbyć się starszych aut, a umówmy się, nikt nie będzie dokładał połowy wartości do starego samochodu.

« Odpowiedź #810 dnia: Grudzień 05, 2022, 17:09:39 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Rovera zamiast gsi nie trzeba wbijać bo ten silnik był homologowany w tej budzie i wsadzając go nie rzeźbisz mocowań. Opel,BMW i reszta wydumek gdzie następuje spawanie i dorabianie nowych mocowań musi być potwierdzone przeglądem rozszerzonym i adnotacją w dowodzie. Takie info dostałem na stacji przy wbijaniu opli w 125p/polonezie  <spoko>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #811 dnia: Grudzień 05, 2022, 19:45:59 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Rovera zamiast gsi nie trzeba wbijać bo ten silnik był homologowany w tej budzie i wsadzając go nie rzeźbisz mocowań. Opel,BMW i reszta wydumek gdzie następuje spawanie i dorabianie nowych mocowań musi być potwierdzone przeglądem rozszerzonym i adnotacją w dowodzie. Takie info dostałem na stacji przy wbijaniu opli w 125p/polonezie  <spoko>
Fajne chłopy zawsze "umio" tekstem dojebać <lol> Aż mnie dziw bierze, że przy zaliczeniu egzaminu potwierdzającego kompetencje UDSa przeba mieć "tylko" 80% poprawnych odpowiedzi, a takich niedouków wciąż jest pełno na SKP...
Rozporządzenie mówi o zmianie danych znajdujących się w DR, a póki co wciąż widnieje tam moc i pojemność silnika. Do tego masa własna, która zazwyczaj nieznacznie, ale też ulega zmianie przy swapach. Generalnie na dzień dzisiejszy pula dozwolonych zmian konstrukcyjnych jest spora, zwłaszcza jeśli nie zachodzi zmiana rodzaju pojazdu (to musi wykonać warsztat z odpowienim PKD). Czyli tak, generalnie wszystko co nie zmienia danych zawartych w DR i nie stoi w sprzeczności z WT jest "dozwolone" - nie wymaga dodatkowych BT. Do tego warto zaznaczyć, że wiele elementów, które ulegają zmiania w czasie swapów łapią się pod par. 10 warunków technicznych. Póki co mało kto się o to czepiał, bo patrz drugie zdanie i hajsy dla "tatusia" oraz swój % prowizji trzeba było zarobić. Ale za jakiś czas, tj. gdy TDT zacznie weryfikować te 0,3% wszystkich BT, może to być problematyczne.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2022, 19:49:18 pm wysłana przez Gomulsky »

« Odpowiedź #812 dnia: Grudzień 05, 2022, 19:55:25 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
Nie w temacie, ale ja już czytam FSO PTK od 2006 roku:D

Ja czytam od 2003 roku ,a od 2004 roku miałem legitymację członkowską.
To były czasy.
19 lat i jedyne forum które  przerwało.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #813 dnia: Grudzień 05, 2022, 20:27:41 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Ja tez tu zagladam w sumie od 2008 roku, człowiek za dzieciaka się wciągnął i tak zostało :D

« Odpowiedź #814 dnia: Grudzień 06, 2022, 12:31:05 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Ja od około 2005-2006 przeglądam, później się zarejestrowałem. Gdyby i to forum padło, to w tym momencie zostałoby tylko samodzielne zdobywanie wiedzy/pytanie ludzi, bo do grupek FB i ich poziomu nie mam nerwów :P

W temacie: zainstalowałem na stałe yanosika XS, i zrobiłem go sobie po włączniku świateł awaryjnych z zastavy z podświetleniem w miejscu zaślepki włącznika pod kierownicą. Zasilany jest z przetwornicy 12V->5V 2A ukrytej pod deską. Od razu estetyczniej i mniej kabli się pałęta po kabinie :)

« Odpowiedź #815 dnia: Grudzień 06, 2022, 13:50:41 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Bardzo fajnie że forum wróciło. Jest tu zapisane tyle wiedzy technicznej, że naprawdę szkoda byłoby to utracić. Ludzie dzielą się na tych co robią kopie zapasowe i tych co dopiero będą ją robić, mam nadzieje że administracja należy do tej pierwszej grupy :d

Ja pod tym nickiem jestem zarejestrowany od 2011, czyli mniej więcej tyle ile mam w swoim posiadaniu ATU (15 listopada stuknęło 11 lat od zakupu), wcześniej przeglądałem incognito od 2008-2009 jak coś było potrzebne się dowiedzieć z zakresu mechaniki i naprawy przy Caro L49 ojca ;)

W temacie, to Polonez został schowany do garażu na zimę, a na mikołaja sprawiłem sobie nową podkładkę pod myszkę i parę innych Polonezowych gratów <lol2>

Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

« Odpowiedź #816 dnia: Grudzień 06, 2022, 18:56:01 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Kurde, patrzcie go, jaki bogol. Powodzi się. Taki solidny kawał materiału w czerwone krzaki se położył i szpanuje  :P Skądżeś tyle tego dorwał?

« Odpowiedź #817 dnia: Grudzień 07, 2022, 05:45:11 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
19 lat i jedyne forum które  przerwało.
Nie, no jest jeszcze Autokącik - już od bodajże 1999 r. istnieje. Ale co się tam ostatnio wyprawia (nie wiem, jak teraz, bo od pół roku mam bana), woła o pomstę do nieba.

Gdyby i to forum padło, to w tym momencie zostałoby tylko samodzielne zdobywanie wiedzy/pytanie ludzi
Pewnie coś ruszyłoby się na FSOAK, chociaż nie mam porównania z FSOPTK, jeżeli chodzi o zawartość, bo nigdy nie miałem tam konta...

« Odpowiedź #818 dnia: Grudzień 07, 2022, 12:24:30 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
A co się tam dzieje, bo nie jestem w temacie?

Jest jeszcze motonews - na działach np. Łady, jest jakieś życie :) Ale FSO raczej zamarło. Gimbaza ma raczej alergię na fora internetowe, bo są zbyt skomplikowane.

« Odpowiedź #819 dnia: Grudzień 07, 2022, 13:53:52 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Na pewno nowych userów by mogło przyciągnać jakbyśmy zrobili logowanie za pomocą konta fb :P bo tak to trzeba formularz, regulamin przeczytać... eeee za dużo roboty. Wchodzić i czytać a wchodzić i się udzielać to zupełnie inne podejście do forum.
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .