Autor Wątek: Pytanie od ignoranta nt. automatu  (Przeczytany 72 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pytanie od ignoranta nt. automatu
« dnia: Wczoraj o 19:22:01 »

Offline banned

• Sympatyk
Kompletnie nie wiem jak to jest zbudowane, a dziwi mnie bardzo następująca sprawa;

Otóż w aucie ze starym, tradycyjnym automatem, gdzie jest przewidziany czerwony ATF M-3, w skrzyni biegów był jakichś żółty olej i było go za dużo.

Zostało wymienione tak, jak ma być. No i moje podejrzenia budzi fakt, że oleju w skrzyni biegów jakby przybywa (?), za to z silnika olej znika podejrzanie szybko, chociaż wycieków nigdzie nie widzę, a z rury nie dymi, nawet jak się gazuje do odcięcia.

Może głupie pytanie, ale, czy w takim samochodzie istnieje możliwość przeciekania oleju z silnika do skrzyni biegów? ;-|
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

Odp: Pytanie od ignoranta nt. automatu
« Odpowiedź #1 dnia: Wczoraj o 19:27:10 »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Oleju z silnika nie, ale nie ma tam przypadkiem wymiennika atf/plyn chłodniczy? Jak mierzysz poziom oleju w tym asb bo z tym ludzie potrafia rozne dziwne rzeczy odwalac?
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 19:53:05 »

Offline banned

• Sympatyk
Hmm, będę musiał sprawdzić jak to jest. Sprawdzam bagnetem, gdzie jest wyraźnie poziom zaznaczony, ale może w tym aucie tak mocno świruje od przechyłu nadwozia. Na podwórku mam nierówno.

Motor 3.0 V6 który na USA z tym samym kodem silnika miał 10W40, a w Europie chyba tylko z innym programem 0W20. Może wcina olej, bo był dany pod emisje, a nie konstrukcję silnika...
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 20:01:43 wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 20:04:19 »

Offline ceva

• Sympatyk
    • Polonez Atu+, Polonez Kombi, Polski Fiat 125p
W skrzyniach automatycznych starszej daty to poziom oleju sprawdza się chyba w trackie pracy silnika na luzie. A instrukcja obsługi co na to?

« Odpowiedź #4 dnia: Wczoraj o 20:48:01 »

Offline banned

• Sympatyk
O! To jest ważna informacja, bo dotychczas automatami się nie interesowałem, a instrukcji nie studiowałem, bo jest po niemiecku. Będę musiał przetłumaczyć.

« Odpowiedź #5 dnia: Wczoraj o 21:28:38 »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Przybyć to ciężko ale może ubyć. Miałem raz sytuację, że odpowietrzenie skrzyni ktoś podłączył do podciśnienia w kolektorze . Auto dymiło i zjadało olej ze skrzyni.
zacznij od podzielenia się co to za auto i z którego roku.