Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----  (Przeczytany 3414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 05, 2026, 11:44:24 am »

Offline Oxej

• Sympatyk
    • dużo, aktualnie Caro Plus
Coupeta w końcu przezimowała na  betonie pod dachem bo jej wiatę wyszykowałem na jesieni :-)
Wczoraj wyjąłem alternator i szukam jakiegoś oplowskiego na podmiankę. Ma ktoś może  jakiegoś gotowca?

do rovera?

W mocowania oryginalne wkładałem kiedyś Bosch 0 123 320 014 montowany w fordach sierra/scorpio 2.0. 90A, przewody mocowane na gwint+nakrętkę zamiast wsuwek
z modyfikacji trzeba podpiłować zakres naciągu na nieco większy, pasek wchodził 750 (taki sam jak oryginalny do wspomagania), w górne mocowanie wrzucałem kawałek zagiętej blaszki 1mm, żeby zmniejszyć średnicę tulejki
Złombol '23, '24, '25, team Carozela

« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 05, 2026, 11:46:35 am »

Offline kata55

• Nowicjusz
    • FSO PN Caro 92r. 1.5 GLE
Przy okazji, w kwietniu jadę do Anglii po magnetowid, waga koło 260 lub 280kg. Nie wiecie, jak jest z LPG na trasie Polska-Anglia? Konieczne są przejściówki? Przeprawa promowa mnie czeka. Które okolice należy omijać, i ewentualnie gdzie nocować, żeby inżynierowie nie zdekompletowali mi ładunku w nocy?

Dodatkowo poza mapką adapterów wyżej podanych przez kolegów, słyszałem od kolegi ze złombolowej ekipy która jechała z Wrocławia karetką do Irlandii w 2019 (przedkowidowo... inny świat xd), że w Anglii stacji LPG jest mało w porównaniu do Polski a jakby Ci jeszcze przyszło pojechać do Irlandii, to tam stacji LPG generalnie NIE MA.

Szybkie wyszukanie w DuckDuckGo hasła "LPG stations in UK" wypluło takie mapki - przydadzą się do planowania trasy...
https://www.glpautogas.info/data/lpg-stations-map-united-kingdom.html

oraz

https://www.mylpg.eu/stations/united-kingdom/list
(na myLPG masz podane ceny LPG, które teraz wynoszą coś około 1 brytyjskiego funta za litr, czyli coś koło 4.91zł/L. A bit 'spensive, innit?)

« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 05, 2026, 18:25:51 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Które okolice należy omijać, i ewentualnie gdzie nocować, żeby inżynierowie nie zdekompletowali mi ładunku w nocy?

Za miastem, na typowej angielskiej wsi jest nadal bezpiecznie. Widać po czystości i braku kolorowych (brzydko mówiąc, ale taka jest prawda). W miastach nie. Im większe tym gorzej, choć zależy od dzielnicy. Złą od razu poznasz, bo ludzie i wszystko w niej będzie wyglądać okropnie i tych będzie więcej. Jeżeli jedziesz z przyczepą, to niczego w niej nie zostawiaj. O ile włamy do samochodów są względnie rzadkie (prędzej ktoś naćpany będzie Ci w nocy tańcował po masce i dachu), to jeżeli coś wygląda na niezabezpieczone, to zostanie rozkradzione w ciągu kilku minut. Pamiętaj że w Anglii nie możesz nosić noża, paralizatora ani gazu pieprzowego, sprayów narzędzi "bez uzasadnionej przyczyny". Dobrze mieć przy sobie alkoholowy odkażacz w sprayu, najlepiej w butelce pod ciśnieniem- to w zastępstwie gazu pieprzowego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2026, 18:31:09 pm wysłana przez banned »
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George

« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 05, 2026, 22:38:25 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Nie siejcie paniki. Byłem w kilku europejskich miastach. Wszędzie czułem się bezpiecznie. Spacerowałem jak po Warszawie, Łodzi czy Poznaniu. Wiadomo, jak się dobre "postarasz" to nawet w Pcimiu Dolnym w ryj dostaniesz. Trzeba unikać podejrzanych ludzi / sytuacji. Ale w Polsce też takie są.
To co mnie zawsze pozytywnie zaskakuje na zachodzie to to, że nikt się na nikogo nie gapi i nie obrabia dupy za plecami. Ludzie dziwacznie ubrani. Nikt na nich nie zwraca uwagi. A w Polsce uznawaliby byli za dziwaków. Szczególnie przez "prawiczków" z pisu, konfederacji albo od debila Brauna.
Szczerze mówiąc najbardziej do gust przypadł mi Berlin. Jedynie porozrzucane wszędzie rowery burzyły ład.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2026, 22:40:23 pm wysłana przez Tales »

« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 06, 2026, 07:22:01 am »

Offline banned

• Sympatyk
Nie sieję paniki, mieszkałem tam,to wiem jak to wygląda. W Nottingham w samym centrum co 100 metrów ćpun na chodniku. Rowery wszystkie po 3 zapięcia albo zdekompletowane. Chodniki brudne że aż śmierdzą.

W Manchesterze w reprezentacyjnym parku Picadilli miejsce jest opanowane przez ćpunów i dilerów. Szwagier jak tam był, chował się pod śmietnikami żeby go nie zastrzelili, bo dwa samochody zrobiły drive-by jak w GTA.

Mówisz że w Niemczech fajnie, ale nie powiesz mi chyba że to normalne, żeby obok dworca kolejowego urządzać pokój do konsumpcji narkotyków. Ćpunów trzeba zamykać, a nie ryzykować że któremuś po prochach coś odwali i zacznie napadać podróżnych.
- David Lloyd George

« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 06, 2026, 19:39:16 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
A jak się żyje w GB po wyjściu z UE?

« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 08, 2026, 17:45:22 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Kryzys mieszkaniowy, czynsze w górę, pensje stoją. Zbyt szybki wzrost populacji spowodowany migracją, przy braku budowy nowych mieszkań. Jak o tym myślę, nie widziałem tam nigdy domu ani bloku w budowie. Służba zdrowia w stanie totalnego załamania. Ludzi jest za dużo i często są bardzo chorzy: czarna Afryka to epidemia AIDS i choroby tropikalne w imporcie do Europy, północna to epidemia cukrzycy, a 61% pakistańskich dzieci pochodzi ze związków z bliskiego kuzynostwa więc mają wady i choroby genetyczne.

Jak tam mieszkałem, brakowało też towarów w sklepach, głównie makaronu, sosów pomidorowych, konserw rybnych oraz papieru toaletowego  <lol2>. Do tego mleko można było kupić tylko rano, bo jak do marketów przyjeżdżały muzułmańskie rodziny, to każda taka rodzina wywoziła cały wózek mleka, i przez resztę dnia nie było dostępne. Nie wiem co z tym robili. Sądząc po tuszach ich żon i pozostałej zawartości wózka, zajadają croissanty i popijają hektolitrami mleka i tak codziennie.

Poza tym tam ochroniarz nie może być emerytem, bo pościgi i bójki ze złodziejami to norma. Wszyscy z którymi rozmawiałem, mówili że mieli konfrontacje z nożownikami, jeden miał blizny po nożu. Raz kierownik został znokautowany przez złodzieja.
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2026, 17:51:53 pm wysłana przez banned »
- David Lloyd George

« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 08, 2026, 19:59:44 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Pesymiści twierdzą, że niedługo będziemy mieć tak u nas, więc przynajmniej nie będzie trzeba nigdzie wyjeżdżać, żeby doświadczyć takich "przyjemności". Można się śmiać, ale wesoło nie jest.
A przy okazji, temat z cenami paliw umarł, a teraz co godzinę mamy inne ceny. Nawet gaz wywalili w górę, chyba żeby trzymać cały czas tę samą różnicę względem benzyny, a skoro benzyna drożeje, to i gaz trzeba podnieść, niema że boli. Ostatnio u mnie był 3.09 ale za to ON "zaledwie" 7,49.

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 08, 2026, 20:36:41 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Dla Poloneza drogie paliwo to dobrze, bo mniej będzie jeździć. Jak ostatnio mu tankowałem 98 to 2 razy patrzyłem czy dobrze widzę cenę ;)

« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 08, 2026, 21:37:21 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Kryzys mieszkaniowy, czynsze w górę, pensje stoją. Zbyt szybki wzrost populacji spowodowany migracją, przy braku budowy nowych mieszkań. Jak o tym myślę, nie widziałem tam nigdy domu ani bloku w budowie. Służba zdrowia w stanie totalnego załamania. Ludzi jest za dużo i często są bardzo chorzy: czarna Afryka to epidemia AIDS i choroby tropikalne w imporcie do Europy, północna to epidemia cukrzycy, a 61% pakistańskich dzieci pochodzi ze związków z bliskiego kuzynostwa więc mają wady i choroby genetyczne.

Jak tam mieszkałem, brakowało też towarów w sklepach, głównie makaronu, sosów pomidorowych, konserw rybnych oraz papieru toaletowego  . Do tego mleko można było kupić tylko rano, bo jak do marketów przyjeżdżały muzułmańskie rodziny, to każda taka rodzina wywoziła cały wózek mleka, i przez resztę dnia nie było dostępne. Nie wiem co z tym robili. Sądząc po tuszach ich żon i pozostałej zawartości wózka, zajadają croissanty i popijają hektolitrami mleka i tak codziennie.

Poza tym tam ochroniarz nie może być emerytem, bo pościgi i bójki ze złodziejami to norma. Wszyscy z którymi rozmawiałem, mówili że mieli konfrontacje z nożownikami, jeden miał blizny po nożu. Raz kierownik został znokautowany przez złodzieja.
Czyli jednak w tej (niedobrej) UE było lepiej?  ;>

Pesymiści twierdzą, że niedługo będziemy mieć tak u nas, więc przynajmniej nie będzie trzeba nigdzie wyjeżdżać, żeby doświadczyć takich "przyjemności". Można się śmiać, ale wesoło nie jest.
Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski?

Jak ostatnio mu tankowałem 98 to 2 razy patrzyłem czy dobrze widzę cenę ;)
Podziękujcie Trampowi, guru pisiorów. To on napadł na Iran.

« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 08, 2026, 23:08:35 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski?
Na takiej, że nie mamy nic do powiedzenia we własnym kraju, a ci, którzy nami rządzą, bardziej dbają o interesy wszystkich dookoła, niż własnego narodu.
Podziękujcie Trampowi, guru pisiorów. To on napadł na Iran.
Zapomniałeś o Izraelu? Trump to też tylko marionetka, tylko może znacznie więcej, niż większość przywódców światowych. A paliwo jest drogie głównie z winy naszych rodzimych złodziei, którzy nie mają umiaru w okradaniu społeczeństwa. Daleki jestem od wychwalania pisu, bo dla mnie to wszystko banda szkodników i złodziej, ale ta druga strona też jest dobra. Tusk jedno mówi, drugie robi, jak zresztą każdy polityk.Cała ta "elita" chce nas tylko dociskać finansowo, żeby mieć pieniądze dla siebie i wszystkich dookoła.
Zresztą, lepiej nie wdawajmy się w polityczne dyskusje, bo zaraz skoczymy sobie do gardeł, jak to Polacy mają w zwyczaju, a na tym zależy jedynie politykom. Powtarzam każdemu, że nie mają znaczenia barwy i strona barykady, bo to jest jedna klika.

« Odpowiedź #51 dnia: Wczoraj o 00:08:02 »

Offline diodalodz

• Sympatyk
najważniejszy jest kalkulator i matematyka. Ona nigdy się nie myli. Powtarzam to każdej rozgrzanej politycznie głowie.
Problem w tym, że obecnie kończą nam się alternatywy w pozyskiwaniu gazu i ropy.

« Odpowiedź #52 dnia: Wczoraj o 15:58:02 »

Offline banned

• Sympatyk
Czyli jednak w tej (niedobrej) UE było lepiej? 

Trudno żeby nie było lepiej, skoro Wielka Brytania wykonała Brexit w taki sposób, że zrezygniowała z korzyści, a zostawiła wszystkie wady członkostwa, kontynuując najbardziej szkodliwe polityki, jak otwarte granice, zasiłki czy chociażby przestrzeganie porozumień CAFE o normach emisji w samochodach.

Problem w tym, że obecnie kończą nam się alternatywy w pozyskiwaniu gazu i ropy.

I Chiny mając lepsze stosunki z większością krajów roponośnych, oraz będąc liderem w produkcji elektryków, zaorają świat gospodarczo jak będą chciały. O ile wcześniej AI nie doprowadzi do globalnego kryzysu bezrobocia albo nas nie wymorduje, co też podobno nie jest niemożliwe.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 16:01:25 wysłana przez banned »
- David Lloyd George

« Odpowiedź #53 dnia: Wczoraj o 18:12:43 »

Offline Ukash

• Sympatyk
W końcu udało się malucha zarejestrować na żółte blachy! Koniec przeglądów, OC itd. :D
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #54 dnia: Wczoraj o 23:27:34 »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Ciężko było ? Myślę o wrzuceniu Fiesty mk1 na żółtki.