Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----  (Przeczytany 35647 razy)

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 11, 2026, 22:17:00 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Muszę przyznać, że jakiś wybitnie uczciwy fajtłapa. Mi 13 lat temu w Lublinie nie próbowali zamaskować, za to świeżo polakierowaną maskę w fiacie 127 celowo przerysowali dociskając mocno gwóźdź, i wyrwali lusterka rzucając w krzaki :P
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #141 dnia: Lipiec 10, 2026, 13:28:12 pm »

Offline sova

• Sympatyk
  • wychowany na tylnym napędzie
    • PN Coupe--> home made
wróciłem z przeglądu bez przeglądu bo okazało się że tłoczek hamulca przód leje.
Więc pytanko bo w życiu tego nie musiałem dotykać. Jakie gumki/ zestaw do Lucasa polecacie żeby nie kupić szajsu?
FSO Motoklub Polska---> www.fsomoto.xip.pl
Mercedes C180 Esprit kombi
Historia mojego PN 1,4 Coupe zaczyna się tu ->www.fsomoto.xip.pl/forum/viewtopic.php?t=1143&postdays=0&postorder=asc&start=360

« Odpowiedź #142 dnia: Lipiec 10, 2026, 16:00:04 pm »

Offline ceva

• Sympatyk
    • Polonez Atu+, Polonez Kombi, Polski Fiat 125p

« Odpowiedź #143 dnia: Lipiec 10, 2026, 16:04:10 pm »

Online mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Tylko jeszcze do oglądnięcia sam zacisk, czy niema wżerów, bo wymiana tłoczka i gumek nie na wiele pomoże. I wtedy najlepiej nowy zacisk  trzeba.

« Odpowiedź #144 dnia: Lipiec 10, 2026, 22:52:09 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
wróciłem z przeglądu bez przeglądu bo okazało się że tłoczek hamulca przód leje.
Więc pytanko bo w życiu tego nie musiałem dotykać. Jakie gumki/ zestaw do Lucasa polecacie żeby nie kupić szajsu?

Zestaw tłoczek + gumki z firmy autofren nr kat. D41073C, do kupienia na allegro jak i w każdej hurtowni moto, po podaniu nr kat. który dodałem.

« Odpowiedź #145 dnia: Lipiec 11, 2026, 10:39:20 am »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
U mnie coś takiego się sprawdza.
https://allegro.pl/oferta/polonez-caro-atu-plus-t-lucas-zestaw-naprawczy-przod-tloczek-uszczelki-smar-8685081776?dd_referrer=

estaw tłoczek + gumki z firmy autofren nr kat. D41073C,
Nosz kuźwa, tylko, że w nazwie Polonez i od razu cena x2.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #146 dnia: Lipiec 12, 2026, 10:30:34 am »

Online mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Jak podpora wału napędowego, do łady 63-75zł, ale do poloneza 219-289zł. Fakt trochę trzeba podpasować do otworów mocujących, ale to drobnostka. Mi się udało, i mam łapę uniwersalną, i do łady i do poloneza.

« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 12, 2026, 13:06:08 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Nosz kuźwa, tylko, że w nazwie Polonez i od razu cena x2.
Takie czasy. Każdy się musi nachapać, bo mało i mało. Wystarczy magiczny dopisek i od razu cena idzie w górę, bo przecież posiadacze starych aut, to głównie kolekcjonerzy, którzy się podcierają dolarami.
Jak podpora wału napędowego, do łady 63-75zł, ale do poloneza 219-289zł.
Nie piszcie o tym zbyt głośno, bo zaraz ktoś się zorientuje, że coś się jeszcze uchowało w normalnej cenie i trzeba skorygować.

« Odpowiedź #148 dnia: Lipiec 12, 2026, 18:58:25 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Zobaczcie co stało się ze współczesnymi łącznikami elastycznymi wału  na Złombolu. Wysyp awarii i trwałość poniżej 10 tyś km.
Ja dzisiaj wróciłem z 3 dniowych wakacji. Poleciałem Caro + z ŁDZ do Wisły i Ustronia. Wpadłem do Cieszyna i na drodze powrotnej do kopalni/elektrowni Bełchatów.
W sumie 800 km w 3 dni. Po drodze spotkałem 3 fiaty 125p. Jednego żółtka 13 13 z kogutem taxi na śląsku i 2 okolicy Kleszczów<->Buczek. Jeden chyba był Złombolowy. Drugiego prowadził Pan ok 50 tki (pewnie lokals bo na czarnym kwicie chyba). Nie spotkałem Poloneza. Choć troszkę klasyków się kręciło w górach (W115 , starsze audi ...)

« Odpowiedź #149 dnia: Lipiec 14, 2026, 01:13:39 am »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Nie wiem, gdzie wrzucić.

https://motofakty.pl/zmarl-zdzislaw-podbielski/ar/c4p2-29175529

Większość na pewno kojarzy jego książki. Smutna informacja, ale i wiek bardzo sędziwy.

Cytuj (zaznaczone)
Zobaczcie co stało się ze współczesnymi łącznikami elastycznymi wału  na Złombolu. Wysyp awarii i trwałość poniżej 10 tyś km.

To przecież wiadomo. Wszystkim chyba się sypią. Mi taki kiedyś strzelił po 2000km i jechałem "wibratorem". Jedyne łączniki na rynku, jakie pasują bez żadnych przeróbek i są bardzo trwałe, to rosyjskie łączniki elastyczne do łady nivy (w wersji dodatkowo wzmocnionej - mocno nalanej gumą). Już nie wiem, ile lat jeździ ta moja kupiona na jacarsie (jeszcze, ciekawe, czy teraz je udaje im się sprowadzić przy tych wszystkich embargach), ale z 60 czy 70 tysięcy już ma najechane. Te wszystkie zamienniki na naszym rynku są robione albo z jakiejś ekologicznej gumy, albo gówna bez plastyfikatorów i kauczuku. Rozrywają się jakby miały 40 lat, a widać, że to świeży wyrób.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2026, 01:17:03 am wysłana przez Daniel#1984 »
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #150 dnia: Lipiec 14, 2026, 13:55:37 pm »

Offline Mat

• Nowicjusz
    • FSO Polonez Caro 1.9 GLD
Polonezem na łączniku tym z żółto czerwonego opakowania zrobiłem 100 000, zmieniany gdzieś w 2014-2015 i nadal jak nowy wyglada, Nivą na oryginalnym Ładowskim też z Jacars tym zwykłym nie wzmacnianym zrobiłem 120 000 od 2019 i nadal jest w dobrym stanie bez śladów zużycia… W tym Polonez trzy Złombole objechał na nim więc lekko nie miał.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2026, 13:57:50 pm wysłana przez Mat »

« Odpowiedź #151 dnia: Lipiec 14, 2026, 16:04:42 pm »

Offline AndrzejP

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro Plus GSI
Wczoraj na tym poległem, bo węże od płynu nie chciały zejść z króćców przy przepustnicy. Dzisiaj się udało je zdjąć (oczywiście, wszędzie naokoło rozlał się płyn chłodzący...), później przepustnicę i docelowo, po lekkiej gimnastyce, odkręciłem opaskę na wyjściu regulatora. Był tam ślad benzyny, więc akcja demontaż listwy wtryskowej - póki co zakończony połowicznie, bo wtryski wyjęte z kolektora, listwa przesunięta, ale kable od wtryskiwaczy na ten moment rozłączone 2 z 4. Pewnie jutro ciąg dalszy walki i potem mam nadzieję test wyjętej listwy, czy wtryskiwacze puszczają mgiełkę paliwową, czy może stoją albo jeszcze coś innego.

I tak się to kula powoli...

Właśnie, bardzo powoli :)

Ale sukces jest. Wymieniona kompletna listwa wtryskowa i Poldek ożył. Zapalił prawie że od strzała.
Czyli łącznie przewód paliwowy elastyczny w komorze silnika (zmieniony w 2023), pompa paliwa i wtryski.
Aktualnie gaz odpięty, bo testowałem tylko na benzynie i odłączyłem z instalacji wtyczki emulatora wtryskiwaczy.

Normalnie dawno takiej radochy nie miałem, jak podczas przejechania się do przodu i tył po podwórku Polonezem.
Drobna rzecz a cieszy.

W aucie siedzi nadal silnik, który dowiózł nas z Portugalii w 2023 i ledwo zipie. Także ta kwestia nadal przede mną.