Autor Wątek: Rover - za wysokie jałowe obroty  (Przeczytany 5082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - za wysokie jałowe obroty
« dnia: Maj 14, 2005, 13:58:26 pm »

maksu81

• Gość
Co to moze byc?? Na benie i na gazie obroty na luzie ok 1500 rpm. (+-100). Przepustnica czysta jak i cały układ dolotowy. Gdzie szukac przyczyny?? Jak je wyregulować?? Akusia odł?czyłem i zaraz ide zobaczyć czy co? się zmieniło

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2005, 14:09:43 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Reguluje sie o tak: http://www.fso.inds.pl/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=29 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:    Regulacja jest opisana gdzies w polowie artykulu.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2005, 15:27:06 pm »

maksu81

• Gość
No obroty juz OK. Wszystko robiłem sam tak ze cieżko mi było zaobserwować działanie silniczka krokowego. Reset kompa też chyba pomógł. Tak przy okazji, ze gaziaże z "poż?dnego"  warsztatu nie wiedzieli o co chodzi i stawiali na walniety komputer - tego nie rozumiem!!! Ale teraz już ok, szkoda tylko ze doj?cie do tego zajeło mi trochę czasu, a wystarczyło by zaledwie 5 minut - ale i tak czasami bywa.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2005, 11:55:48 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
A co pomogło samo zdjęcie klemy ???? Czy jeszcze co? regulowałe?.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2005, 16:43:03 pm »

maksu81

• Gość
Zdjęcie klemy -chyba tak i regulacja wg. twojego atykułu (czytałem go pare razy ale  skoro w warsztacie stawiali na kompa szukałem winy w czujniku ustawienia przepustnicy) ale teraz jest jeszcze jeden problem- ?wieci mi sie podczas jazdy (nie zawsze ale czasem) kontrolka od oleju. Olej sprawdzałem stan jest, być może po umyciu silnika woda się gdzie? dostała. Objaw jest taki że na poczatku (po przejechaniu paru km.) powoli zaczyna jazyć a póżniej bły?nie i zga?nie i znów zapali się na chwilę i tak w kółko. Wczoraj juz żadziej. Zobaczymy jak dzi?. Mozliwe ze komp załapał znowu jakie? błędy. Dodam ze mam załaozona star? instalację gazowa bez emulatorów lambdy i wtrysków na 1 przeka?niku. Moze w tym jest teraz problem?? Mam nadzieje ze to nic poważnego. W silniku nie słychac jaki? niepokojacych dzwieków tak ze panewki sa chyba OK. Kto miał takie co? proszę o wypowiedz na ten temat.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2005, 17:16:09 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
na 1 przeka?niku
:eek:  :shock:  :eek:  :shock:  :eek: i jakim cudem Ty jeszcze jezdzisz na benie...?? Jeden przekaznik??nie wierze..przeciez to nie wtrysk liniowy zeby cos takiego zastosowac...Ja bym zciał tego który Ci to z?łozył. :twisted: nie masz sie co dziwic ze lapie błedy.Człowieku załóz sobie zwykły emulator wtryskiwaczy.Bez kompa gazu da sie jezdzic ale na 1 przkezniku robisz tak duza rezystancje i zwarcia ze cud ze Twój komp jeszcze funkcjonuje...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 17, 2005, 08:10:46 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Po pierwsze to kontrolka oleju nie ma nic współnego z kompem steruj?cym. Od czujnika kabelek leci wprost na deskę rozdzielcz?. Może jak sam zauważyłe? woda się dostała do instalacji i robi zwarcie. Jak masz gdzie to zajrzyj od dołu na podstawę filtra oleju i sprawd? tamten czujnik oraz jego kabelek. A może poprostu szwankuje sam czujnik albo pompa olejowa.

Druga sprawa to przeka?nik wtrysku. W roverze mimo że mamy MPI to i tak wtrysk jest fullgrupowy i wszystkie wtryskiwacze sterowane s? tym samym kluczem. Jeden przeka?nik wystarczy ale niezdrowym jest żeby przy je?dzie na LPG klucz był w stanie otwarcia. Nie wiem jaki przekaxnik jest dany ale je?li przeł?czaj?cy to można zapi?ć w pozycji LPG zamiast przerwy jaki? rezystor kilkaset omów 1W czy co? podobnego. Co do emulatora lambdy to czy ja wiem czy jest on niezbędny. MOże i tak. Niemniej jednak u mnie go niema a silnik na PB niedomaga z innych powodów niż brak emulatorka sondy na LPG.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2005, 22:28:14 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
Cytuj (zaznaczone)
warsztatu nie wiedzieli o co chodzi i stawiali na walniety komputer - tego nie rozumiem

he he he ja ich tam rozumiem najlatwiej jest tak powiedziec
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 24, 2005, 12:12:50 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Cytat: "AndrewS#100"
Cytuj (zaznaczone)
warsztatu nie wiedzieli o co chodzi i stawiali na walniety komputer - tego nie rozumiem

he he he ja ich tam rozumiem najlatwiej jest tak powiedziec

To juz chyba z piaty przypadek takiej diagnozy, kuzwa co za specjalisci, patalachy, prostoty. Podejrzewam, ze jak by do nich Komara zaprowadzic z brakiem iskry to tez by stwierdzili ze komp jest walniety :)
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 24, 2005, 18:46:27 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
tacy mechanicy...Pamietam kiedys..
J:"Mam problem z polonezem.mozemy sie umówic??/
m:Tak tak nie ma problemu
j:Ale to polonez rover
m:Oj rovera ja sie nie podejme...Przepraszam
j:dowidzenia
m:dowidzenia"

taki był zazwyczaj scenariusz rozmowy...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 25, 2005, 09:54:33 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Kiedy? usłyszałem od jednego opinie że jak odkręcę ?ruby głowicy to mi panewki do miski olejowej powpadaj?. Nie rozumiem dlaczego wszyscy się tak boj? tych silników. To co będ? robić jak zancz? się psuć nowe samochody i silniki w nich  :lol:  :lol:  :lol: .
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 25, 2005, 10:45:21 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Cytat: "mastah22"

j:Ale to polonez rover
m:Oj rovera ja sie nie podejme...Przepraszam

To jeszcze jakis porzadniacha, bo najgorzej jest jak sie koles nie zna a wydaje mu sie ze wszystkie rozumy pozjadal i sie zabiera za ten silnik. My mielismy taki problem z ojca silnikiem, kiedy kolejnosc odkrecania szpilek w glowicy byla dla patalacha czyms smiesznym. Teraz na prawde ciezko znalezc dobrego mechaniora.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 25, 2005, 16:45:12 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
a wygiac roverowska głowice to nic trudnego...samo aluminium i to jeszcze dowalona tak poteznym momentem...nie zachowasz kolejnosci to masz ludke gotowa...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 25, 2005, 21:55:41 pm »

maras

• Gość
Jak parę lat temu byłem na przegl?dzie, to pan diagnosta, jak zobaczył, że rover, pytał, czy może zobaczyć, jak jest założony pasek rozrz?du, bo miał takiego do robienia i nie bardzo wiedział jak :D

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 25, 2005, 22:03:42 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
W Warszawie na Bemowie na Radarowej zdaje sie, jest serwis fso/daewoo chyba i tam na szyldzie jest napisane lanosy, matizy, ... ,  polonez z silnikiem rovera. cos takiego. jak cos sie zepsuje to mozna by do nich ewentualnie uderzyc
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 26, 2005, 00:30:48 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
ja daleko mam raczej do Wa-wy a pozatynm nie oddałbym juz silnika w rece zadnego mechanika..Jest tylko jeden mój zanjomy (5-lat w service daewoo) i to jedyny człowiek któremu bym nie bal sie powierzyc rovera
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2005, 22:39:58 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
Cytuj (zaznaczone)
samo aluminium i to jeszcze dowalona tak poteznym momentem

nie no bez przesady 50 Nm to jest bardzo malo w porownaniu do poldkowej, jakim momentem sie w 1.6 Gli dokreca ?????
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 29, 2005, 23:21:56 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
AndrewS#100, no nie wiem nie wiem czy taki mały...Moment to 20 Nm + 2x po 180stopni i te drugie 180stopni robi sie z modlitwa na ustach...Kiedy sie czyje ze szpilki pod kluczem rwacaja... :twisted:
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 30, 2005, 07:31:49 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
MI tam wyszło 40Nm. Przy ?rubce 10cm to moze ?mieszny moment ale przy szpilce ponad 40cm to już robi się dużo.

PS. Mastah jak tam ta obiecywana serwisówka  ;) .
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 11, 2006, 00:56:18 am »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
na forum elektrody znalazlem taki oto opis resetowania pamieci adaptacyjnej kompa

"Słuchaj-?ci?gniesz korpus przepustnicy i wyczy?cisz krawędz przepustnicy i kanał regulacyjny powietrza biegu jałowego(ten z tym wkretem) z lepkiego nalotu.
Potem wykonasz nastawy podstawowe.
Robi się to tak że na wł?czonym zapłonie (a zgaszonym silniku) naciskasz 5 razy w ci?gu max 5 sek do oporu pedał gazu.Usłyszysz takie "prrrrrr" ze silnika nastawczego przepustnicy ,co ?wiadczy że ecu wyczy?cił sobie pamięć adaptacyjn? (93c46).Został tym samym przywrócony do nastaw fabrycznych,wystarczy teraz zapalic silnik,pozwolic mu popracować przez około 3 min na wolnych obrotach,wkrętem na kanale powietrza dodatkowego dokonać ewentualnej korekcji i wykonać około 8-llilometrow? jazdę próbn?."

bocian moze warto wstawic ten tekst do twojego artykulu ?? jest troche inny ten opis niz twoj
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350