Autor Wątek: Czy to sie zmiesci ? nowy pomysl na silnik :)  (Przeczytany 21995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy to sie zmiesci ? nowy pomysl na silnik :)
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 17, 2005, 10:56:09 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Cytat: "Bocian_s#313"

- gdzie dostać taki silnik

np tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67400819   :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #81 dnia: Październik 18, 2005, 09:54:29 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytuj (zaznaczone)
np tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67400819

To jeszcze nie to. Ten V6 to poprzednik. Kiedy? siejuż pytałęm kolesia o ten silnik. Mam nawet gdzie? jego zdjęcie. KV6 to taka V-ka zbudowana na podobnej koncepcji jak silniki K16 czyli po dwa wałki na stronę i 4 zawory na cylinder. Polecam stronę producenta.

PS. jako ciekawostkę dodam że KV6 z osprzętem jest tylko o kilkana?cie mm większy od 1,8 16V z osprzętem.

Cytuj (zaznaczone)
trzeba sprzedac butelki

A to jeszcze skupuj?  :shock: .
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #82 dnia: Październik 18, 2005, 10:23:14 am »

Bedzio#1833

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
trzeba sprzedac butelki

A to jeszcze skupuj?  .

skupuja skupuja  :smile:

« Odpowiedź #83 dnia: Październik 18, 2005, 13:02:21 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Skoro tak to idę zbierać. Przy okazji pozbieram też nieco puszek z aluminium  :mrgreen: .
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #84 dnia: Październik 18, 2005, 14:17:22 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Cytat: "Bocian_s#313"
PS. jako ciekawostkę dodam że KV6 z osprzętem jest tylko o kilkana?cie mm większy od 1,8 16V z osprzętem.

A ja dodam, ze silnik KV6 od naszego poczciwego 1.4 jest (przy zalozeniu ze jest ustawiony wzdluznie) o 0.7cm wezszy :smile: , 6.4cm dluzszy, 8.5cm wyzszy. Tak wiec bez rzezby przodu nie da rady.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #85 dnia: Październik 18, 2005, 14:43:17 pm »

Cyneq

• Gość
Wariaci, wystarczaj?co przepierniczone jest i że?b? jest wstawianie "pasuj?cego konstukcyjnie"( :roll:  ) silnika  od Fiata, a wy tu o takich cudach...

« Odpowiedź #86 dnia: Październik 18, 2005, 19:25:40 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
wystarczaj?co przepierniczone jest i że?b? jest wstawianie "pasuj?cego konstukcyjnie"(  ) silnika od Fiata, a wy tu o takich cudach...
A jaka tam jest rzezba ? Skrzynia i silnik pasuje w seryjne mocowanie. Skrzynie mozna załozyc zarówno poldkowa jak i fiatowska i w zaleznosci od tego odpowiedni wał. Wydech jezeli posiadamy seryjna dwure tez pasi bez problemu(niedotyczy caro) Wiec jak dla mnie to rzezba jest zadna a przeróbki sa powiedziałbym kosmetyczne :roll: W kazdym razie na pewno łatwiej jest dorzezbic cosz tego co mamy lub kupimy za niewielka kase na szrocie niz przy takim KV6 :mrgreen:
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #87 dnia: Październik 19, 2005, 14:31:42 pm »

Cyneq

• Gość
Cytat: "Elwood#1887"
A jaka tam jest rzezba ? Skrzynia i silnik pasuje w seryjne mocowanie.

Czadowo pasuje, żeczywi?ćie. Silnik fiata jest węższy - albo jest maksymalnie wynaci?gany w poduchach jak u Pitera albo u mnie, albo trzeba na każd? strony dołożyć wypierdzielaste dystanse jak u Woya. Skrzynia też super pasuje. Trzeba się namocować żeby j? przykrecić, a dokręcenie do niej dekla to już zabawa dla ginekologa.
U mnie teraz, mimo pogłebienia poduch silnika wszystko leci na lew? stronę budy, lewarek wypada mało na ?rodku, raczej prawie celuje w zęby pasarzera. Sprzęgło gumowe ociera o ?ruby za?lepki na pionowy dr?żek.
Mam dalej pisać?

« Odpowiedź #88 dnia: Październik 19, 2005, 18:55:20 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "Cyneq#1748"

Czadowo pasuje, żeczywi?ćie. Silnik fiata jest węższy - albo jest maksymalnie wynaci?gany w poduchach jak u Pitera albo u mnie, albo trzeba na każd? strony dołożyć wypierdzielaste dystanse jak u Woya. Skrzynia też super pasuje. Trzeba się namocować żeby j? przykrecić, a dokręcenie do niej dekla to już zabawa dla ginekologa.
U mnie teraz, mimo pogłebienia poduch silnika wszystko leci na lew? stronę budy, lewarek wypada mało na ?rodku, raczej prawie celuje w zęby pasarzera. Sprzęgło gumowe ociera o ?ruby za?lepki na pionowy dr?żek.
Mam dalej pisać?

Poduszki tez sa u mnie naciagniete ale mi to w zupełnosci w niczym nie przeszkadza. Co do skrzyni nie pasujacej do tunelu : tez zauwazyłem to zjawisko, ten sam silnik na tych samych poduszkach w jednej budzie pasował idealnie, natomiast skrzynia była przekrecona i zeby załozyc drazek musiałem wyciac fragment tunelu od strony pasazera zeby załozyc sterowanie. W drugiej budzie  skrzynia pasuje idealnie i drazek da sie załozyc i przykrecic bez problemu natomiast silnik jest lekko po skosie jakby. Nie wiem z czego to wynika ale nawet po wyjeciu poduszki silnika (od rozrusznika) silnik nie opadnie tylko zaklinuje sie kolektorem dolotowym lub cymwajsem od serwa o sciane grodziowa i na oko wyglada tak jakby był blizej o jakies 3 cm do scianki komory. Obydwa nadwozia nie były bite w takim stopniu aby uległa zmianie geometria podwozia i pochodza z tego samego rocznika. Podczas montazu nie zawadzały zadne sruby jedynie musiałem odkrecic z tunelu taka blaszke trzymajaca gabke do wyciszenia, a w jednym przypadku skasowac blokade skrzyni biegów poniewaz sruby ja mocujace wypadały dokładnie w przegubie elastycznym. Jezeli skrzynia jest za wysoko i haczy to albo trzeba je zbic przecinakiem i młotkiem albo dac ciut nizej skrzynie, wystarczy pod mocowanie podpory w tunelu podłozyc po 2 podkładki z kazdej strony i powinno byc ok. Nie napisałes jaka masz łape od skrzyni czy jest to łapa od 132/argenta czy poldkowa z przespawana poduszka. Ja mam łape argenty i z tego co zaobserwowałem to otwory ja mocujace nie sa symetryczne ! Wiec moze wystarczy wymontowac poduszke z łapy, lape przestawic o 180 stopni i zamontowac ponownie poduszke po czym załozyc. Pewne problemy sa zawsze : w moim pierwszym nadwoziu kiedy zakładałem dwururke od argi okazało sie ze rura wypada w srubie która mocuje układ kierowniczy mimo ze niby idealnie powinna pasic, nie chciało mi sie z tym bawic wiec przespawałem dwururke poldkowa tak zeby było dobrze.
Obecny park maszynowy :

« Odpowiedź #89 dnia: Październik 19, 2005, 23:45:12 pm »

Mrozek#83

• Gość
Cytat: "Cyneq#1748"

Czadowo pasuje, żeczywi?ćie.
Cytuj (zaznaczone)

To trza było sporóbować z fiordem - tam to "musi" pasować  ;)
Cytuj (zaznaczone)
Silnik fiata jest węższy - albo jest maksymalnie wynaci?gany w poduchach jak u Pitera albo u mnie, albo trzeba na każd? strony dołożyć wypierdzielaste dystanse jak u Woya.

W każdym temacie ostrzegałem, ze takie problemy sa norm?, i nie nalezy się w?ciekać, tylko umiec sobie z nimi radzić.
Cytuj (zaznaczone)
Skrzynia też super pasuje. Trzeba się namocować żeby j? przykrecić, a dokręcenie do niej dekla to już zabawa dla ginekologa.

Do przykręcenia dekla też trzeba mieć podej?cie i da się to wykonać bez dawania upustu swojej zło?ci, tylko trzeba pomy?leć, bo w najgorszych wypadkach wystarczy na odpowiedni? wysko?ć opu?cic skrzynkę. Wkładałem wielgachne skrzynie dohc do w?skiego tunelu DFa sprzed modernizacji i jakos nie było to takie strzaszne. Jak Ci mówiłem - do?wiadczenia nie nabiera się niestety przy jednym swapie.
Cytuj (zaznaczone)
Mam dalej pisać?

Nie mam pojęcia o co biega - ale przegub elastyczny nie powinien walić w tunel. Jest problem gdy zamocowana jest oryginalna blokada skrzyni (za długie ?ruby mocuj?ce mechanizm) i nalezy je, jak to zostało wykonane u Piotrka po prostu ciachn?ć na tyle mocno ile jest to możliwe. Jak? poduszke pod skrzynię zas,tosowałe?? Oryginaln? czy rze?biłes co? z fiatowskiej/polonezowskiej? Je?li była to rze?ba to calkiem możliwe, że nowy otworek nie został nawiercony we wła?ciwym miejscu, a tu jest wymagana do?ć duża dokładno?ć.

Panowie drodzy - każdy swap jak każda róża ma swoje kolce. Mniejsze lub większe problemy zawsze się moga pojawić - wynika to po prostu z drobnych, ale jakże czasem istotnych różnic w konstrukcji niektórych detali, zaleznych od modelu i rocznika dawcy. Podej?cie wybitnie emocjonalne nic tu nie pomoże. Wszystkim, którzy mysl? o jakimkolwiek swapie radzę się dobrze zastanowic nad swoimi możliwo?ciami (wiedz?, umięjętno?ciami, wyposażeniem i dostępno?ci? do odpowiednich narzędzi). Robota na hura to nie jest dobry pomysł, bo potem s? jęki i stękanie.

« Odpowiedź #90 dnia: Październik 20, 2005, 11:44:27 am »

Cyneq

• Gość
Nie mam siły tego komentow?ć.
Wyszełem na nerwowego wariata z młotkiem, który ma problemy tylko dlatego ze jest debilem i wszystko robi na siłe.
Żadnych że?b młotkiem nie robiłem, Mroziu. Poduszke szkryni miałe? w ręku (oryginaln? od dohca żadna że?ba) a silnik na samochodzie z poduchami miałe? rpzed oczami nie dalej jak w sobotę, więc wiesz co miałem do dyspozycji.
Chodzi mi o to, że twierdzenie że wszystko pasuje idealnie zawsze i wszędzie, chyba że montuj?cy jest idiota, nie do?ć że mija się z prawd? to jeszcze się jej nie kłania.

« Odpowiedź #91 dnia: Listopad 24, 2005, 22:48:12 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Moze cos takiego panowie ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73753722
cholera a miałem byc pierwszy :mad:
Obecny park maszynowy :

« Odpowiedź #92 dnia: Listopad 24, 2005, 22:50:48 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
chyba ten polonez to bedzie niedlugo w kazdym watku na forum hehe  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :roll:  :roll:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #93 dnia: Listopad 24, 2005, 22:53:59 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Za ta cene na pewno, sam silnik kosztuje 2/3 tego, ciekawi mnie co z mostem bo bmw z tym silnikiem miał odosyc długi most a seria pn jest sporo krótsza niz tamte :twisted:
Obecny park maszynowy :

« Odpowiedź #94 dnia: Listopad 24, 2005, 22:57:18 pm »

Czaku

• Gość
A jak by wlozyc takie cosik 1,8 na mono 90 kucy

« Odpowiedź #95 dnia: Listopad 24, 2005, 23:02:11 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
i ciekawe co z hamulcami, bo serwo to stare ma chyba. w sumie to zastanawialem sie chwile nad tym czy go nie kupic, ale pewnie bylo by z nim cholernie duzo problemow, jezeli most i inne rzeczy sa od poldka.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #96 dnia: Listopad 25, 2005, 00:16:31 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C680056 tu macie bez dłubania cos fajnego :twisted:
Obecny park maszynowy :

« Odpowiedź #97 dnia: Maj 28, 2007, 18:40:45 pm »

Sali

• Gość
oj widze że bardzo ten temat zakurzony to go odkurzam a wracajc do tematu to ciekawe czy 1.9 tdi od audi bylo by dużo roboty bo diesel tani na stacji w dzisiejszych latach

« Odpowiedź #98 dnia: Maj 28, 2007, 18:47:09 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "Sali"
bo diesel tani na stacji w dzisiejszych latach
tak?? chyba pod biedronka w kolejce po rzepak...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #99 dnia: Maj 28, 2007, 19:18:34 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytat: "Sali"
bo diesel tani na stacji w dzisiejszych latach

tydzień temu byłem w Twoim rejonie-Rytro,jadąć po trasie patrzyłem na ceny Pb i Diesla w Twojej okolicy były akurat ceny kosmiczne w stosunku do centrum polski,na ale chyba,że dla Ciebie to było tanio :D