Autor Wątek: kontrolka od ?wiateł mijania  (Przeczytany 5250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kontrolka od ?wiateł mijania
« dnia: Październik 15, 2005, 15:17:25 pm »

krzychu

• Gość
A jeżeli kontrolka nie świeci to światła z tyłu świecą?. U nie było tak, że czasem gasła ta kontrolka i wtedy nie świeciły też światła z tyłu (kiedyś nieświdomy tego przejechałem nocą kilkanaście km bez świateł z tyłu) i okazało się, że "cykacz" załączający światła nie łączy.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2005, 18:41:46 pm »

jjjanek

• Gość
Cytat: "gogo4"
A jeżeli kontrolka nie świeci to światła z tyłu świecą?. okazało się, że "cykacz" załączający światła nie łączy.

u mnie światła świecą z tyłu ale z tego co wynika na forum to nie tylko jest problem z tą żaróweczką może i ja musze zacząć szukać "cykacz" załączający światła  może tu jest właśnie problem

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2005, 08:50:57 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Hmm, to jakas stadardowa usterka bo w moim plusie nie dziala ta kontrolka :mad: pomimo ze zaroweczka jest dobra
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2005, 11:49:49 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
a w moim plusie nawet takiej kontrolki nie ma :mrgreen:

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2005, 14:43:53 pm »

- PaK -

• Gość
Cytat: "Senn#1869"
Hmm, to jakas stadardowa usterka bo w moim plusie nie dziala ta kontrolka :mad: pomimo ze zaroweczka jest dobra

W moim Plusie też ta kontrolka nie świeci. Z tego co się zorientowałem, to żaróweczka jest dobra. Nie dociągnięty jest tylko kabelek do deski rozdzielczej, stąd brak świecenia. Chętnie bym go podciągnął, pod kostkę do zegarów - ale nie wiem skąd :(

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2005, 20:27:44 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
pamietajcie ze na deske czyli na kontrolke ma byc podana masa, wtedy zaczyna swiecic, przynjamniej tak jest u mnie w caro 96, skad wziasc ?? hmmm moze przekaznik od swiatel ma jakies styki wolne wtedy na te styki podajemy mase, ale obawiam sie ze dodatkowych  stykow nie ma jak se przypomne te przekazniki
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2005, 20:48:21 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
zalezy jaki masz typ zegarow bo w GLI nie ma takiej kontrolki,prawa czesc zawierajaca kontrolki jest po prostu inna

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2005, 21:31:27 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
ja konkretnie mam zegary z caro rover 96r
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2005, 21:51:14 pm »

Bronx_1.5GLE

• Gość
U mnie bylk ten sam problem , byly waypalone sciezki w miejscu styku obudowy zarowki z deska, wiec polecam lutownice , problem znikl .

p.s
masa na calej desce jest jedna , wiec jak jakies swieca norlanie to nie wina masy
(Caro 93 ,  znznaczam ze w innych moze byc inaczej , w co watpie , polecam przejzec schemat instalki elektrycznej)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 17, 2005, 22:02:05 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
to w caro 96r na calej desce jest + a podaje sie mase
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2005, 20:20:16 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
jedna czesc jest sterowana +(plusem) a druga -(minusem)

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 19, 2005, 08:13:22 am »

Maverick

• Gość
Kontrolki czerwone sa sterowane minusem, a kontrolki zolte i zielone sa sterowane plusem. Duzo dlubalem w zegarach jak robilem przekladke z kwadratowych na okragle i uruchamialem wszystkie kontrolki.

P.S. Zastanawia mnie to, jak moze nie byc kontrolki swiatel mijania w plusie ?
Zawsze mi sie wydawalo ze osobna kontrolka swiatel pozycyjnych , mijania i drogowych jest w kazdym poldku :)
Fakt ze plusy juz maja inne zegary, inne rozlozenie kontrolek, ale nigdy nie mialem okazji im sie przyjrzec.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 19, 2005, 08:54:14 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
w GLI mam tak,ze jak wlaczam postoje to zaswieca mi sie jedna kontrolka a jak daje mijania to wlacza sie podswietlenie zegaro.z leksza "ch*"nia ,ale przyzwyczailems ie przez tyle lat

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 19, 2005, 10:47:00 am »

Maverick

• Gość
W moim GLE jest tak, ze podswietlenie zegarow jest niezaleznie od swiatel, czyli wlacza sie po przekreceniu kluczyka.
Mozna to zrobic w kazdych zegarach tak lub odwrotnie, schemat wyjsc pinow w zegarach jest dostepny na innych forach i dzieki niemu zrobilem przekladke zegarow i wiem jaki pin do jakiej kontrolki jest. Zasilanie zegarow po przekreceniu kluczyka jest pod pinem nr 3 bocznym od gory po stronie predkosciomierza.

W Plusach sa inne kostki i wyjscia. Jest ich mniej.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 19, 2005, 11:44:42 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
Maverick, wiem jak jest w innych bo nie jednym polonezem jezdzilem :mrgreen:

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 19, 2005, 12:12:45 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
hmmm to dziwne, bo ja jak robilem kontrolke minimalnego pozimu plynu w spryskiwaczu to podawalem minus, a ona jest przeciez zolta
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 19, 2005, 12:18:38 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
z tego co mowil mi Patryk #153 (on mial wszystkie kontrolki w uzyciu)  to jedna strona jest na plus a druga na minus i nie chodzi tutaj o kolory

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 19, 2005, 12:31:07 pm »

- PaK -

• Gość
"... Plus czy minus, On czy Ona ..." ;) No mniejsza z tym. Może kto? zorientowany w Plusach podpowie mi sk?d mam podci?gn?ć do zegarów kabelek, tak aby t? kontrolkę od ?wiateł mijania ożywić. Żeby mrugała do mnie zielonym oczkiem jak wł?czm ?wiatełka mijania. A nie tak jak teraz, że mijania razem z postojowymi oznacza jedna kontrolka od postojóweczek. A rozpoznać można różnicę tylko po pod?wietleniu zegarów przy wł?czonych mijania ;-)

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 19, 2005, 13:20:46 pm »

Maverick

• Gość
Ja kontrolke swiatel mijania podpialem bezposrednio pod wlacznik swiatel i zapala sie ona razem ze swiatlami. W starych instalacjach w kwadratowych zegarach tez byla jedna kontrolka od swiatel dlatego zakladajac okragle zegary musialem ta dodatkowa kontrolke podpiac bezposrednio pod wlacznik.

Pzdr - Maverick

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 19, 2005, 14:03:48 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Cytat: "- PaK -"
"... Plus czy minus, On czy Ona ..." ;) No mniejsza z tym. Może kto? zorientowany w Plusach podpowie mi sk?d mam podci?gn?ć do zegarów kabelek, tak aby t? kontrolkę od ?wiateł mijania ożywić. Żeby mrugała do mnie zielonym oczkiem jak wł?czm ?wiatełka mijania. A nie tak jak teraz, że mijania razem z postojowymi oznacza jedna kontrolka od postojóweczek. A rozpoznać można różnicę tylko po pod?wietleniu zegarów przy wł?czonych mijania ;-)

jezeli masz takie wskazniki jak ja to najzwyczajniej nie masz kontrolki do swiatel mijania.chyba,ze sobie kontrolke swiec zarowych wykorzystasz do tego celu albo jakas inna.POLECAM INSTRUKCJE OBSLUGI  8)