Autor Wątek: Regulacja położenia ?wiateł  (Przeczytany 3162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Regulacja położenia ?wiateł
« dnia: Październik 28, 2005, 23:19:55 pm »

Homik

• Gość
Mam problema natury technicznej. Szukajka jako? nie była skora do pomocy więc otwieram posta. W moim poldku popsuł się regulator położenia ?wiatła, dokładnie prawego reflektora, lewy działa. niech mi kto? powie jak to naprawić, czy trzeba wymienić co? tam czy co??? Widziałem tam przewody plastikowe - rurkowe, więc kombinuje ze jest to regulowane ci?nieniowo.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2005, 10:06:48 am »

Jaro1888

• Gość
w rurkach jest płyn  więc je?li płyn da dyla to możesz szukać nowej regulacji , ewentualnie je?li masz jakie? doj?cia to można zainstalować elektryczn? rebulację on nubiry , i po problemie.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2005, 14:50:30 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Nie da sie tego naprawić poprzez napelnienie rurek płynem. Trzeba wymienić caly osprzęt który jest odpowiedzialny za regulację ?wiateł. Nieopłaca się tego robić gdyż i tak po pewnym czasie to znów nawali.
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2005, 14:54:25 pm »

Jaro1888

• Gość
Wszystko się zgadza i dlatego mam elektryczna regulejszyn  :roll:

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2005, 02:17:31 am »

Homik

• Gość
A elektryczna regulejszyn jak napisałe? pasuje bez większych przeróbek od nubiry czy trzeba cosik pokombinować ?? a swoj? drog? kto to wymi?lił żeby po paru próbach się ten "sit" psół. mogli spece co? na lince chociaż posklejać, łatwiej by sie to naprawiło.
Z tego co widze to chyba sobie odpuszczę... Ale mimo wszystko dziwna sprawa że jedna strona działa a druga nie...  :cry:

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2005, 09:50:37 am »

- PaK -

• Gość
Hm. No u mnie ta regulacja też nie działa od ładnych kilku lat. Swoj? drog? ustawienie ?wiateł graniczy z códem, bo te gów...na popękały i mam je na ta?mie 3M-owskiej na stałe zrobione.

A co do regulacji elektrycznej z Nubiry. To powiedzcie co? więcej. A moze jaki? artykulik od kogo?, kto to robił u siebie. No i przybliżone koszta tego.

Dodam, że za przedni reflektor w sklepie do plusa wołaj? 120zł. Czekam na wszelkie info.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2005, 10:14:13 am »

Jaro1888

• Gość
kosztó nie podam , bo wszystko zrobiłemz czę?ci odzyskanych , trochę to trwało zanim to skompletowałem , no ale co tam , potrzebne s? dwa siłowniki od nubiry , najlepiej kostki elektryczne do siłowników i regulator połorzenia ?wiateł, przewody z metra . Jaa u siebie mam siłowniki z nubiry , kostki z astry , regulator ze sprintera , z tego co pamietam to w siłownikach trzeba przyci?ć plastik przy trzpieniu doregulacji żeby zwiększyć zakres przesuwu , z przewodami to tak naprawde to już nie pamiętam , ale było co? w rodzaju plus , minus , i steruj?cy , wszystko ł?czysz ze sob? , czyli siłowniki z regulatorem i po drodze wcinasz plus i minus , zazwyczaj zasilanie łapie sie po właczonych swiatłach , najłatwiej z pozycyjnych . Tak to sobie przypominam , my?lę że o niczym nie zapomniałem , trochę trzeba pokombinować z dobrym podł?czeniem , ale to trochę cierpliwosci wymaga i czasu . Prosta sprawa .

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2005, 10:26:48 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
na FSO AK w dziale WW znajdziecie opis montazu silniczkow z Lanosa... ktore chyba od tych z Nubiry niewiele sie roznia?
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2005, 12:21:09 pm »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
nie prawd? jest, że nie da się tego naprawić baz większych kosztów finansowych  u mnie ta regulacja działała dobre 8 lat pó?niej wła?nie w prawym ?wietle przestała, ale że robiłem blacharkę w samochodzie to znajmy ojca zauważył t? usterkę i naprawił to po przez dolanie płyny, mówił że troszkę miał zabawy ale działało jak należy, ale wła?nie z jaki? tydzień temu znów zauważyłem, że nie działa trzeba będzie teraz samemu po kombinować może kto? już to naprawiał  :?:  8)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2005, 14:23:15 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
potwierdzam... jest to oczywiscie naprawialne...
nalezy wyjac zatyczki na silownikach w swiatlach oraz przy regulatorze a nastepnie wtlaczac (np strzykawka) plyn... jaki plyn?... niektorzy polecaja hamulcowy.

PS
regulator ma 2 niezalezne obwody hydrauliczne co tlumaczy mozliwosc usterki regulacji tylko jednego reflektora...
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)