Autor Wątek: Urwalo sie mocowanie tloka  (Przeczytany 10355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Urwalo sie mocowanie tloka
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 05, 2005, 20:42:52 pm »

Andrzej1980

• Gość
Glowicy nie zdjemowalismy ale chyba jest OK( a czemu pytasz?) walek rozrzadu wymienie jeszcze bo tamten torszke zjechany a znalazlem w niezlym stanie na szrotcie a czy silnik dostawal w kosc to nie wiem ja tylko jezdzilem:)

« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 05, 2005, 20:46:04 pm »

Andrzej1980

• Gość
Moze Seru chodzi Ci o to czy tlok nie poszedl wyzej i nie zrobil cos z zaworami? na czuja mysle ze nie  a jak faktycznie bylo to sie okaze

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 05, 2005, 21:11:31 pm »

SerU#408

• Gość
Między innymi i o to mi chodzi ale najważniejsze to to, że przy takim uszkodzeniu wału tłoki w cylindrach pracowały pod kosmicznymi wręcz k?tami (za każdym ruchem wału pod innym) i należy sprawdzić jak wygl?daj? gładzie cylindrów  :!: Żeby się nie okazało, że wał wymienisz a jak odpalisz, to cały olej wyfrunie przez wydech  :?

ZDEJMIJ KONIECZNIE GŁOWICĘ żeby się nie okazało, że to była robota głupiego  :twisted: I nie jed? więcej do tego mechanika. Wyj?ć silnik po takim uszkodzeniu i nie zdj?ć głowicy. W pale się nie mie?ci  :mad: Nie wspomnę o prawdopodobieństwie pokrzywienia korb  :badass:

« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 05, 2005, 21:18:23 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "thomas#1840"
to jak ten silnik dostwał w d..ę je?li? urwał wał  :?:  :mrgreen:

ja kiedys w DFie urwałem wał korbowy w połowie , i to wsumie w trakcie spokojnego przyspieszania sie stało , ale to juz było zmeczenie materiału , DF  zrobił na silniku ponad 500kkm i wał juz był po ostatnim szlifie  :smile:

[ Dodano: 2005-11-05, 21:29 ]
Cytat: "Tomala#1829"
no fakt, jeszcze zrozumie wał napedowy ale wał w silniku  :shock:  :shock:  :shock:

Nie jest to problem , mi sie urwał wał kiedys w DFie , silnik do tej pory mam , wymieniony był wtedy tylko wał , jeszcze w ramach praktyk w wszkole  :lol: jedyne co mi sie stało wtedy to jeden korbowód troche sie przytarł ale nadal pracował pózniej w tym silniku :P
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 05, 2005, 21:38:02 pm »

Andrzej1980

• Gość
Ten mechanik nie jest zly moze  to tylko tak wyglada ze skoro nie zdjal glowicy to partacz ale to moj sasiad i nie slyszlalem opini zeby komus cos spieprzyl i jest az za b dokladny  ogladalismy korby  i tlokami ruszylismy wwiec gladzie OK ale co to katow to wal byl w swoim miejscu on tak jest pekniety ze jezeli by wyskoczyl to nie wrocilby na swoje miejsce wiec optymistycznie sie nastawiam do odpalenia silnika:)

« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 05, 2005, 23:47:52 pm »

Tualatin

• Gość
Musze przyznać, żałuję, że nie uwieczniłem na fotach mojego wału - od Malucha. Też był w 2-ch kawałkach.

P.S. Może zespawać ten wał :roll:  :mrgreen:  :roll:
.... just kidding.....

« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 06, 2005, 09:18:03 am »

SerU#408

• Gość
Andrzej1980 życzę Ci tego z całego serca ale koszt uszczelki pod głowicę to groszowe sprawy i przy takiej robocie zawsze powinno się zdj?ć głowicę. Nie obrażaj?c nikogo ale korby to sobie mogli?cie ogl?dać i tłokami ruszać-to niestety o niczym nie ?wiadczy (przecież gładzi cylindrów nie widzieli?cie a korb nie byli?cie w stanie pomierzyć:!:). Takich elementów w silniku na oko się nie sprawdza-pracuj? pod ogromnymi obci?żeniami, wał jest podparty w 3 miejscach a sam mówiłe?, że latał na wszystkie strony jak go ruszyłe? ręk?-to co się działo jak silnik pracował  :!: Je?li pokrzywiły się korby to po poskładaniu silnika po przebiegu około 1000 km będziesz mógł się liczyć z tym, że albo pęknie korba, albo tłok albo ponownie wał-gdzie? ta siła z niewyrównoważonego układu będzie musiała się podziać. Nie rozumiem trochę tego podej?cia do sprawy-to jest Twój silnik i Ty tym będziesz je?dził-warto na sobie oszczędzać i eksperymentować? No ale to Twój biznes-ja Cię nie będę już przekonywał.

« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 06, 2005, 13:10:04 pm »

Andrzej1980

• Gość
Przekonales mnie Seru uszczelke pod glowcie kupilem  wiec pewnie ja zalozymy:) a co do naprezen to masz racje wiem cos sie dzieje w materiale bo mialem taki przedmiot na studiach Wytrzymalosc materialow:) i liczylismy tam naprezenia w walach:)

« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 06, 2005, 17:53:48 pm »

SerU#408

• Gość
:) I bardzo dobrze :mrgreen:. Wyci?gnijcie tłoki, sprawdcie gładzie cylindrów i korby.

Ja jestem ?wieżo po autopsji mojego 2.0 DOHC i cóż...to, co zwykle :mrgreen: Podpaski Always na 1 cylindrze, na 3 drobne ubytki materiału na panewkach, 3 i 4 o dziwo w miarę OK no i główne nie?le zjechane. Półpier?cienie dystansowe jak nowe, silnik w ?rodku czy?ciutki. Dziwny to DOHC jest  :roll: Jutro wał idzie do szlifu, nowe paneweczki i fruuu....do nowego wła?ciciela :mrgreen:

« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 07, 2005, 11:14:20 am »

Abadon

• Gość
Ten dohc z bandziora? Znowu go sprzedajesz? :D

« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 07, 2005, 14:01:44 pm »

SerU#408

• Gość
Tak z bandziora :D Kupiec się znalazł zanim pomy?lałem o jego sprzedawaniu  :mrgreen: Wał się pewnie wła?nie szlifuje, blok po tulejowaniu. Będzie miód maszynka pod warunkiem, że nowy wła?ciciel wyci?gnie wnioski z moich do?wiadczeń i nie będzie go kręcił powyżej 5,5 ty?  :twisted:

« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 08, 2005, 00:58:31 am »

Abadon

• Gość
I tak wroci.. jak bumerang  :roll:

« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 08, 2005, 22:05:18 pm »

Andrzej1980

• Gość
No Panowie silnik chodiz jak zegarek tak jak myslalem tlok nie walnol o gore i wszytkoo proste szklanki sie wymienilo rozrzad i glowny +panewki i uszczelki mysle ze ponad 170km/h pojdize bez problemu jak wczesniej to przekraczal ja wyjechanym walku rozrzadu to ciekawe co teraz bedzie:)

« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 08, 2005, 22:48:26 pm »

SerU#408

• Gość
No to super :) Mała uwaga-nie katuj go teraz za mocno-jest na dotarciu  :twisted:  :roll:  :mrgreen:

« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 08, 2005, 23:29:05 pm »

Tualatin

• Gość
Cytat: "SerU#408"
No to super :) Mała uwaga-nie katuj go teraz za mocno-jest na dotarciu  :twisted:  :roll:  :mrgreen:

Seru ma duż? racje. nie próbuj go ci?gn?ć ponad 170km jutro. daj mu tydzień conajmniej.,

« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 09, 2005, 09:01:10 am »

Abadon

• Gość
Cytat: "Tualatin"
nie próbuj go ci?gn?ć ponad 170km jutro. daj mu tydzień conajmniej.,

A za tydzien zalozysz temat "zatarty silnik"  :roll:

« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 09, 2005, 09:42:06 am »

Tualatin

• Gość
no to miesi?c niech zaczeka z biciem rekordów,

« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 09, 2005, 22:17:35 pm »

Andrzej1980

• Gość
Spoko troche dam mu sie normalnie pokrecic:)

« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 13, 2005, 15:40:24 pm »

Andrzej1980

• Gość
Autko jezdzi tylko zastanawia mnie jedna rzecz Wymieniony w nim zostal wal korbowy i rozrzadu oraz szklanki tamten stary walek rozrzadu mial niektore krzywki zblizone do okregu a 2 szklanki byly wklesle:) Silnik chodzi elegancko tylko wydaje mi se ze ma mniejsza moc skladu mieszanki nie zmienialem wyprzedzeie zaplonu 12st luzy zaworowe po jakies 0,15 wczesniej tez tak bylo a 130 pod niektore gorki moglem dociagnac wczoraj wracalem pod taka jedna i szedl 110 nie cisnolem na maxa ale dawniej [rzy 130 tez mogl wiecej pojsc  Co moze byc za to odpowiedzialne sprawdzic jakoas mieszanki? czy mozliwe ze stare walki byly po jakis szlifach  zeby silnik byl mocnijeszy?

« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 14, 2005, 10:15:29 am »

Tualatin

• Gość
Musi się dotrzeć, ale papiętaj, NIE ZATRZEĆ. dlaczego masz k?t wyprzedzenie zapłonu 12 stopnii?? niepowinien być 10 stopni czy mi sieco? pomyliło, ale u mnie w ksi?żce jest 10, chyba że nowszy silnik tak ma mieć??