Panowie, ale co? tu jest nie tak, bo znajomy przyniósł mi ksi?żkę naprawcz? dla polonezów, co prawda nie było tam nic o układzie chłodzenia, ale rysunek techniczny silnika w dużym stopniu niezgadzał się z tym co mam pod mask?, np. w miejscu gdzie jest normalnie kolektor plastikowy był na rysunku dziwny filtr powietrza, a na innym znowu rysunku był kolektor we wła?ciwym miejscu tyle że przepustnica była z drugiej strony.
W każdym razie znalazłem na rysunku odpowietrznik układu chłodzenia, według autora ksi?żki jest on na rurce metalowej, która idzie z okolic pompy wody do termostaatu ( prawie termostatu ). Jednak u mnie na tej rurce niema nic takiego, pytanie czy to kolejny bł?d autora, czy może poprzedni wła?ciciel zmieniaj?c rurkę wstawił jak?? swoj?, może kto? sprawdzi u siebie i da znać jak ma. Odpowietrznik rzekomo powinien się znajdować mniejwięcej w górnej czę?ci rurki, na końcu, i ma być tam ?rubka i uszczelka, niestety można tylko ręk? wymacać to miejsce, albo ewentualnie zerkn?ć na kanale.