Autor Wątek: Poldek szarpie, kto wie czemu?  (Przeczytany 2876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poldek szarpie, kto wie czemu?
« dnia: Luty 02, 2006, 07:09:59 am »

ajk#1212

• Gość
Posiadam polonez 1.6 ga?nik. 1992r wersja hatchback. No i mam taki problem, że jak trzymam mu równo gaz to zaczyna szarpać kto wie dlaczego? Rozebrałem zapłon, wyczy?ciłem i było ok przez jakie? 15 km i znowu szarpie. Co może być nie tak. Przesz nie będe co 15 klocków zapłonu czy?cił.  A poza tym niewiem dlaczego po przeżuceniu z gazu na beznzyne za każdym razem zga?nie, jak go odpale to już chodzi "normalnie". No i ostatnie dlaczego na benzynie silnik chodzi jakby cały czas mai?ł ssanie wł?czone? Jakby nie mówić to lepiej ten samochód je?dzi na gazie niż na beznynie.
Proszę pomóżcie jak możecie.

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2006, 12:35:42 pm »

Piterson

• Gość
Kiedy wymieniałe? ?wiece i przewody WN ?. Tez miałem taki problem ale po wymianie przewodów, ?wiec i "zielonego kabelka" szarpanie znikło. W moim przypadku ten zielony kabelek miał przebicie. Wymień go, koszt niewielki 9 zł, a może to rozwi?ze i Twój problem :)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2006, 18:52:08 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
na benzynie masz wyzsze obroty ,bo pewnie zaplon jest przyspieszony - to dobrze ,bo na gazie przyspieszenie zaplonu daje dobre rezultaty
wolne obroty na benzynie mozesz podregulowac dysza wolnych obrotow w gazniku

co do szarpania to trzeba zaczac od swiec i przewodow WN
dalej to regulacja gaznika badz parownika gazu (zalezy na jakim paliwie ci szarpie)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2006, 20:37:59 pm »

ajk#1212

• Gość
Przewody WN mam nowe tak samo ?wiece, mówi?c zielony przewód co masz na my?li?
A  dzisiaj mu sie odmieniło obroty na benie na luzie ma około 1500, a po 5 sekundach jak gazu nie wdusze to zga?nie.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2006, 22:23:50 pm »

Piterson

• Gość
Tzw. "zielony kabelek" to ten kabel który idzie od modułu do aparatu zapłonowego, owinięty jest zielonym pancerzem i st?d ta nazwa. W poldkach to własnie ten zielony kabelek najczesciej jest przyczyna szarpania, przerywania.  ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2006, 10:35:20 am »

ajk#1212

• Gość
Tak też wła?nie pomy?lałem jak zajrzałem pod maske. Tyle że u mnie kto? go owinoł ta?m? izolacyjn? i u mnie jest czarny.
No cóż wymienie go i zobaczymy co dalej będzie nie tak.
A swoj? drog? musze tapicerke na drzwi dzisiaj pozakładać bo pozdejmowałem.
Fajny d?więk w poldziu jest przy prędko?ci 100km/h bez tapicerki.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2006, 14:15:25 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
szarpie podczas jazdy a jak przytrzymasz noge na sprzęgle idzie ładnie?? cerwka w aparacie daje objawy szarpania,
ci?głe ssanie. nie zardzewiała linka ssanka?? albo zacieło się ssanie.
Pływak od jazdy na gazie sięprzestawił b?dz przedziurawił i go zalewa. dysze sie wyrobiły no i jeszcze pare innych przyczyn może byc

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2006, 20:23:10 pm »

Pudzian_Puławy

• Gość
ja mam pytanie bo u mnie wystepuje szarpanie gdy wrzucam 2 bieg ale do pewnego momentu ale tylko przy jae?dzie ekonomicznej...CZy ?le bieg zmieniam bo u wszytskich co je?dizli moj? gabaryna tak było....

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 13, 2006, 19:00:15 pm »

Cyneq

• Gość
Obawiam się że w ?rodku w?tku mój problem zniknie, ale mi...
TEŻ SIĘ DZIAJˇ JAJA W ZAPŁONIE.
Wszystko jest niezale?nie czy to gaz czy bena.
Pacjent - DOHC z zapłonem elektronicznym z poldka.
Wygl?da to tak, że rano po zapaleniu w pewnym momencie obroty zaczynaj? skakać. Skacz? miedzy 500 a 3 000. To się dzieje po chwili od odpalenia i wymaga wci?niecia gazu do?ć głeboko, bo jak nie to zga?nie w ogóle. Próba jazdy to ci?głe szarpanie i strzały w dolot co jaki? czas. Po rozgrzaniu wiekszo?ć obajwó przechodzi, oprócz tego żę przy ruuszaniu lub "obci?żonym" przyspieszaniu na dwójce dostaje pojedynczy strzał w dolot. Dodatkowo na wysokich obrotach silnik ci?gnie OK,
Były  takie jaja przez jaki? tydzień, a potem okazało się że w ogóle nie da się je?dzić. Po podmiance modułu na inny - da się je?dzić, ale poranny objaw ten sam.
Najlepsze jest to że mi się końćz? pomysły bo:
- zielony kabel, generator, palec i kopułka wymienione koło 1 000 km temu na nówki,
- podmiana cewki na zapas nie zmienia prawie niczego. Oprócz tego zę na poprzedniej widać było iskierki.
- ?wiece s? nówki od casu swapu (1 500 km)
- kable WN maj? kilka tysięcy, maj? rok, ale to s? orygianły z Ełku. Nie widać na nich żadnych przebić wieczorem. Zreszt? wczoraj w nocy je grzałem, i przyniosłem ciepłe i suche do samochodu - to samo.
JAKIE| POMY|ŁY?
Najbardziej sieboje że znowu ten pieprzony generator padł.  Dwa już wywaliłem ostatnio (przy swapie jeden pękłem, nowy ze szrotu wytrzymał dwa tygodnie).
W ogóle od swapa mam ci?gle pecha, Albo elektryka, albo rozrusznik, albo płyn cieknie... szit~

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 13, 2006, 20:00:32 pm »

radioactiv

• Gość
miałem podobny problem, tylko mój całkowicie gasł, ale zdazało mu się też i szarpać lecz zadko ale zdażało. opisałem to w temacie znikajaca iskra. Ty pewnie też nie miałeś iskry jak nie mogłeś go wogóle odpalic, więc zajżyj na temat "znikajaca iskra" a tak w skrócie sprawdz zielony przewód nawet jeśli jest nowy.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 13, 2006, 22:18:46 pm »

Cyneq

• Gość
No wła?nie zielony albo co gorsza generator obstawiam, ale bez stroba sie nie zabieram do tego. Taki urok poldkowego zapłonu w DOHcu :)
Aha. Oryginane przewody z Ełku, kupione pół roku temu, po skropieniu wod? jarz? się jak choinka, przebijaj? wszędzie. Rewela, cenzura, cenzura!

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 13, 2006, 23:41:09 pm »

Piotrek_

• Gość
sentechy lepiej bys kupil. Seru i ja mamy i jest ok

a co do tego szarpania, to pozycz stroba od Margiego na przyszly tydzien i przyjedz na spot

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 14, 2006, 12:37:15 pm »

Cyneq

• Gość
Zapłon sprawdzałęm strobem, statyczny jest ok, wyprzedzanie też wygl?da dobrze. A sentechom mówię nie. Kupiłem w 2004 w kwietniu komplet który takie strzały dawał już w grudniu, że poszły do kosza. Tam choinka była nawet bez kropienia wod?.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 14, 2006, 16:16:53 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "Cyneq#1748"

Aha. Oryginane przewody z Ełku, kupione pół roku temu, po skropieniu wod? jarz? się jak choinka, przebijaj? wszędzie. Rewela, cenzura, cenzura!

widze nie nimily akcent o mojej dziurze  :evil:
z tego co wiem to ZEM przeody WN bral zawsze bardzo dobrej jakosci ,od drogich producentow - teraz to nie wiem ,bo bieda wszedzie ,ale moje przewody jakos nie swieca sie

EOT:
kto mi wytlumaczy dlaczego w firmowym sklepie (gdzie praktycznie 400m od mojego domu ktos moglby mi przez brame wyniesc z zakladu) lampy przednie sa drozsze o 5pln niz na gieldzie w warszawie  :cool:
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2006, 18:38:16 pm »

ka3or#1818

• Gość
Mojemu dziadkowi w poldku też szarpało. Zmieniali?my wszystko pocz?wszy od filtra paliwa skończywszy już nie wiem na czym. Dziadek ma 1.6 GLI. Winny był AKUMULATOR :shock:
Do dzisiaj nie moge tego wyja?nić. Czemu akumulator, ale po jego wymianie przestało szarpać. Aby się upewnić, czy przyczna tkwi w tym wsadzili?my z powrotem stary aku?. Znowu szarpało :D Może to ma co? wspólnego z za małym pr?dem przekazywanym na komputer. Nie wiem ja sie tam nie znam i tego nie potrafie wyja?nić

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 24, 2006, 21:14:06 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jak jest za male napiecie (12v) to nawet lampki na tablicy nie chca sie swiecic
podejzewam ,ze akumulator jest padniety ,a alternator niedomaga
ewentualnie akumulator ma jakies zwarcie i oslabia ladowanie (powoduje duze obciazenie)
wszystko jest do pomierzenia