Witam,
w mojej rakiecie brakuje porz?dnego nagło?nienia. Spieszę z wyja?nieniami - nie chodzi o nagło?nienie całej ulicy! Muzykę mam słyszeć ja, nie przechodnie. Chciałbym jednak poprawić jako?ć muzyki w samochodzie.
Odpada rozwi?zanie "kup gło?niki firmy xxx" z powodu braku funduszy.
Posiadam w domu cztery kolumny Tonsila. S? to kolumny trójdrożne, a więc posiadaj? trzy gło?niki - niskotonowy, ?redniotonowy oraz wysokotonowy. Kilka dni temu wpadły mi w łapki kolejne dwie kolumny, postanowiłem więc, że cztery obecne wstawię do samochodu. Kolumny dysponuj? moc? 50W /moc ci?gła/, a więc s? odpowiednie do mojego radia /Sony 4x50W/. Z pocz?tku wpadło mi do głowy, aby wstawić do samochodu całe kolumny... gdybym miał Trucka, pewnie bym tak zrobił.
Pytanie pierwsze: czy gło?niki od kolumn domowych różni? się czym? od gło?ników samochodowych? Czy zwykłe gło?niki mogę np. podczepić do tylnej półki bez obaw?
Pytanie drugie: jak podł?czyć takie gło?niki? Szeregowo? Radio ma cztery kanały, więc na każdy kanał przypada trójka /niskie, ?rednie i wysokie/ gło?ników. Czy mam to podł?czyć szeregowo, równolegle, a może konieczna jest zwrotnica, która /prawdopodobnie/ zamontowana jest w kolumnie?
Pytanie trzecie: zamontowanie dwóch zestawów z tyłu nie stanowi problemu, skorzystam z półki. Co jednak zrobić z przodu? |redniotonowy gło?nik wejdzie w drzwi, wysokotonowy jest mały więc gdzie? go wcisnę, a gdzie zmieszczę niskotonowy? Chodzi mi po głowie przestrzeń pod desk? rozdzielcz?, czy warto szukać tam miejsca?
Proszę o podpowied?, nie znam się na kolumnach a bardzo zależy mi na czystym i ładnym d?więku w samochodzie. Wydaje mi się, że cztery takie zestawy w pełni mnie usatysfakcjonuj?.
Z góry dziękuję za odpowied?.
pozdrawiam