Autor Wątek: Sprzęgło, wtrysk a moze jeszcze cos innego?  (Przeczytany 3593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sprzęgło, wtrysk a moze jeszcze cos innego?
« dnia: Kwiecień 03, 2006, 18:15:12 pm »

Krupek

• Gość
Witam, mam pytanko. Szukalem na forum takich objawow ale nie natknalem sie wiec prosze o rady a ewentaulnie o odeslanie mnie do tematu. Mianowicie, mam poldka Caro Gli z 95 z instalacja gazowa. Problem wyglada nastepujaco: kiedy przyspieszam i wcisne mocno pedal gazu to czasami samochodzik przestaje przyspieszac natomiast ida obroty. Dzieje sie tak w szczegolnosci gdy silnik jest mocno nagrzany. Przyzwyczailem sie tak jezdzic i mam juz wyczucie - wiem ile mniej wiecej moge dodac gazu. Jest to jednak denerwujace. Sprzeglo bylo podobno wymieniane jakis 1-2 lata temu. Ja ze sprzeglem obchodze sie raczej w miare delikatnie. Dzieje sie tak zarowno na benzywnie jak i na gazie. Kolega powiedzial mi ze przyczyna moze byc wtrysk, ze mozliwe ze trzeba go przeczyscic. Czekam wiec na jakies rady, opinie itd. Z gory dzieki.

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2006, 18:59:07 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
moze poprostu przeceniasz mozliwosci poldka jesli chodzi o przyspieszanie  :mrgreen:  ;)

wiem ze gdzies tu walesala sie tabela predkosci samochodu w odniesieniu do predkosci obrotowej silnika i przelozenia przekladni... znajdz ja i sprawdz czy zgadzaja sie wartosci (najlepiej na jakims dlugim podjezdzie)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2006, 19:01:56 pm »

Kewin#1894

• Gość
jezeli obroty ida w góre a auto nie przyspiesza to jest to wina sprzegła

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2006, 19:24:12 pm »

Defender

• Gość
Cytat: "Kewin#1894"
jezeli obroty ida w góre a auto nie przyspiesza to jest to wina sprzegła

Na 100%

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2006, 20:50:43 pm »

Krupek

• Gość
hmmm to mnie nie pocieszyliscie :P Jezeli chodzi o te predkosci i obroty to nie przeceniam go :) zdarza sie to w roznych momentach. Wydawalo mi sie tylko ze gdyby to bylo sprzeglo to to zjawisko wystepowaloby po zmianie biegu, ze np przyspieszam, zmieniam bieg i w tym moemencie zaczynaja sie jazdy... a w moim przypadku jest tak ze moge sobie jechac normalnie i lekko przyspieszac no i tez zaczyna swirowac :) No a zakaladajac ze sprzeglo to od razu trzeba sie liczyc z wydatkiem ok 200zl czy mozna w nim cos grzebac? Chcialbym to wiedziec bo niektorym mechanikom poprostu nie chce sie bawic i wymieniaja od razu na nowe czesci :) Tak mialem np z rozrusznikiem... zamiast wydac 200zl pojechalem do elektryka i mam wlasny zregenerowany z gwarancja za 100.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2006, 21:11:13 pm »

bzik

• Gość
no ale w sprzegle raczej nic sie nie grzebie zmienia sie i tyle nie ma po co kombinowac zeby za miesiac sciagac znow i jezeli nie bedziesz robil sam to dwa razy placisz za robote a tej jest troche

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2006, 22:18:17 pm »

Kewin#1894

• Gość
Cytat: "Krupek"
hmmm to mnie nie pocieszyliscie :P Jezeli chodzi o te predkosci i obroty to nie przeceniam go :) zdarza sie to w roznych momentach. Wydawalo mi sie tylko ze gdyby to bylo sprzeglo to to zjawisko wystepowaloby po zmianie biegu, ze np przyspieszam, zmieniam bieg i w tym moemencie zaczynaja sie jazdy... a w moim przypadku jest tak ze moge sobie jechac normalnie i lekko przyspieszac no i tez zaczyna swirowac :) No a zakaladajac ze sprzeglo to od razu trzeba sie liczyc z wydatkiem ok 200zl czy mozna w nim cos grzebac? Chcialbym to wiedziec bo niektorym mechanikom poprostu nie chce sie bawic i wymieniaja od razu na nowe czesci :) Tak mialem np z rozrusznikiem... zamiast wydac 200zl pojechalem do elektryka i mam wlasny zregenerowany z gwarancja za 100.

jezeli lekko dodajesz gazu to sprzegło działa normalnie ale jezeli raptownie wciszniesz pedał gazu zwiekszysz obroty silnika tarcze sprzegła traca przyczepnosc i sie "?lizga" sprzeglo
wyglada to tak jakbys wcisnał pedał sprzegła

tam nic nie pogrzebiesz nie przy tym rodzaju sprzegła

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2006, 22:26:30 pm »

Meggido

• Gość
Ja się kiedy? bawiłem w zmianę samych okładzin. Do tej pory jeżdż?. Ale najpro?ciej wymienić tarczę sprzęgłow? i już.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2006, 00:11:52 am »

karol-1987

• Gość
no a moze ma za mocno podciagniet? linkę? i wtedy sie ?lizga przy raptownym gazie? to samo przeciez co zjechane sprzeglo... czy herezje prawie?

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2006, 10:49:42 am »

bzik

• Gość
no mozliwe (tak na zdrowy rozum) ale chyba wtedy powinno smierdziec palacym sie sprzeglem (tez na zdrowy rozum a o tym nikt nie wspominal, tak mi sie wydaje) bo jak ma juz czyste to juz nie ma co sie palic i nie smierdzi (tez na zdrowy rozum) mam nadzieje ze nie pisze glupot

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2006, 13:48:53 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
To jest na 100% sprzęgło. Gdyby to była wina wtrysku to silnik nie wchodziłby Ci na obroty.
A pod górkę z miejsca możesz ruszyć (lub stań przy krawężniku) (albo przy ?cianie, co wolisz :D  :D )

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2006, 14:45:47 pm »

KANAL

• Gość
Powtorze, sprzeglo sie slizga.... radzilbym sie za to zabrac bo jak przyjdzie Ci kogos wyprzedzic albo ruszyc pod duza gorke to bedzie problem.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 04, 2006, 21:56:36 pm »

Krupek

• Gość
narazie mi sie nie spieszy, idzie dobrze (miesiac temu 160 nim jechalem) tylko jak sie nagrzeje np w korakch to trzeba delikatniej ;) ale w planacha trzeba bedzie to uwzglednic :( Ile kosztuje sprzegielko z wymiana? 150-200? Dzieki za inf, pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2006, 21:58:15 pm »

Krupek

• Gość
i jeszcze male pytanko poza tematem... chcialem sie zarejestrowac ale wyskakuje mi komunikat ze pola z * musza byc wypelnione. Sa wypelnione a blad caly czas wyskakuje :/ Ktos cos wie na ten temat?

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2006, 18:06:52 pm »

batorejro

• Gość
to nie wina tarczy!!! masz docisk  pękniety gdzie?!

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 06, 2006, 20:48:14 pm »

Zak

• Gość
batorejro,
oczywi?cie że to też jest możliwe!
choć mniej prawdopodobne!
lub "zmęczenie" sprężyn albo popękane! 8)